Hyppää pääsisältöön

Aseistakieltäytyjäliitto avasi eroa armeijasta -sivuston – moni kieltäytyy reservistä Euroopan poliittisten jännitteiden vuoksi

Eroa armeijasta -sivusto levittää tietoa reservikieltäytyjille. Aseistakieltäytyjäliiton järjestösihteeri Kaj Ranisen mukaan Suomen Nato-läheisyys ja poliittiset kriisit saavat monet miettimään armeijan mielekkyyttä.

Varusmiesten pyykinvaihdossa on saattanut olla jopa kolmen viikon katkoksia. // Kuva: Puolustusvoimat

Vasta perustettu Eroa-armeijasta.fi-sivusto neuvoo, miten reservistä voi kieltäytyä ja siirtyä siviilipalveluksen puolelle. Näin ollen armeijan käynyt henkilö ei sodan aikana joutuisi tehtäviin.

Aseistakieltäytyjäliiton järjestösihteeri Kaj Ranisen mukaan sivustolle oli tarvetta, koska tieto aiheesta kulkee huonosti.

- Reservistä voi irtisanoutua täysin laillisesti ja aika vaivattomasti. Siinä ei tarvitse tehdä muuta kuin täyttää kaavake, joka hyväksytään automaattisesti, Raninen kertoo Yle Uutisille.

Toisin kuin vastaavalta eroa kirkosta -sivustolta, eroa armeijasta -sivulta ei voi kuitenkaan lähettää suoraan erokaavakkeita. Paperit on toimitettava armeijan aluetoimistoon tai Lapinjärven siviilipalvelukeskukseen. Tämän lisäksi jokainen kieltäytyjä kutsutaan täydennyspalvelukseen. Viiden päivän leiri on samanlainen vastine kertausharjoituksille kuin siviilipalvelus on armeijalle.

- Jos epäilee armeijan mielekkyyttä ja sitä, edistääkö aseellinen varustelu rauhaa, tällainen mahdollisuus on mielipiteen vapauden perusteella, Suomen lainsäädännön mukaan olemassa, Raninen sanoo.

Reservikieltäytyjien määrä on kasvussa. Viime vuonna täydennyspalvelukseen hakeutui ennätykselliset 308 henkilöä. Tänä vuonna hakijoita on ollut jo huhtikuun loppuun mennessä 241. Aseistakieltäytyjäliiton järjestösihteeri Kaj Ranisen uskoo määrän kasvavan.

- Monet meihin yhteydessä olleet reservinkieltäytyjät sanovat, että ero liittyy Euroopan jännittyneeseen poliittiseen tilanteeseen. Usealla asiassa tuntuu olevan kysymys myös protestista Suomen Nato-lähentymistä kohtaan.