Hyppää pääsisältöön

Hugh Laurie: Copper Bottom Blues

Hugh Laurie: Copper Bottom Blues.
Hugh Laurie tekee pyhiinvaellusmatkan bluesin juurille. Hugh Laurie: Copper Bottom Blues. Kuva: Yle Kuvapalvelu hugh laurie copper bottom blues

Tohtori House on myös bluesmuusikko ja Professor Longhairin suuri fani.
Hugh Laurie tekee pyhiinvaellusmatkan bluesin juurille ja konsertoi Queen Mary -laivalla.

Hugh Laurien ura koomikkona ja näyttelijänä alkoi Stephen Fryn kanssa Fry & Laurie -sarjassa Älynväläyttäjät sekä komediasarjassa Kyllä Jeeves hoitaa. Maailmanmaineeseen Laurie nousi House-draamasarjan omaperäisenä lääkärinä. Viimeksi hän on kerännyt mainetta John Le Carrén kirjaan perustuvan The Night Manager -draamasarjan pahiksena.

Harvempi tuntee Laurien muusikkona. Hän on kuitenkin myös mainio pianisti ja jazz/blues-laulaja. Tähän puoleen pääsemme tutustumaan musiikkidokumentissa Hugh Laurie: Copper Bottom Blues sekä konserttitaltiossa Hugh Laurie on the Queen Mary.

Musiikillisista idoleistaan Hugh Laurie sanoo, että niitä hänellä on paljon enemmän kuin kädessä on sormia, turha siis ruveta luettelemaan. Yksi asia on kuitenkin selvä: peukalo osoittaa länteen. Siellä kehittyneessä blues-musiikissa kuuluu koko elämän kirjo.

Laurien mukaan kaikissa tv-dokumenteissa tehdään aina joku matka. "Se kuuluu asiaan niin kuin tomaatti leivän päälle." Niinpä hän kutsuu meidät mukaan automatkalle USA:n halki idästä länteen.

Päämäärä on Kalifornian Long Beach, jonne on ankkuroitu legendaarinen 1930-luvun valtamerilaiva RMS Queen Mary. Se lopetti liikennöinnin vuonna 1967 ja ankkuroitiin eläkkeelle hotellilaivaksi. Siitä onkin pidetty hyvää huolta, vaikka britit sen myyntiä aikanaan suuresti paheksuivatkin.

Miksi Laurien päämäärä on juuri siellä?

Yksi Laurien suurimmista musiikki-idoleista, varmaankin se suurin, on Henry Roeland Byrd alias Professor Longhair (1918-1980), New Orleansissa vaikuttanut rumba-boogie-pianon mestari, jota on luonnehdittu niin "kosketinsoitinfunkin Picassoksi” kuin ”rock-musiikin Bachiksi”. Jäätyään 1960-luvulla monien muiden bluesmuusikoiden tavoin popmusiikin jyrän alle Longhair palasi parrasvaloihin 1970-luvun alussa. Huomiota sai varsinkin hänen vuonna 1975 taltioitu live-keikkansa, joka julkaistiin levyllä Live on the Queen Mary.

Näyttelijä-muusikko Hugh Laurie esiintymässä Queen Mary -laivalla
Näyttelijä-muusikko Hugh Laurie esiintymässä Queen Mary -laivalla hugh laurie

Hugh Laurien mukaan Professor Longhair muutti hänen elämänsä ja teki siitä erilaisen ja onnellisen. Kiitokseksi siitä Laurien tarkoitus on tehdä nöyrästi kunniaa Professorille esiintymällä Queen Maryllä, kuten hänen idolinsakin teki. Ohjelma on toki erilainen.

Laurie tunnustaa, että on sinänsä riskaabelia, jollei sulaa hulluutta, että brittinäyttelijä menee jenkkeihin laulamaan näiden omaa perinnemusiikkia. Niinpä hän ottaa ensin hieman pianotunteja Jools Hollandilta ja pestaa avukseen joukon ammattilaisia. Näin syntyy Copper Bottom Band.

Yhdessä esiinnytään useasti ennen matkan huipentumista Queen Marylle. New Yorkin ohella matka kulkee Chicagon, Milwaukeen ja tietysti New Orleansin kautta. Menestynyt brittipianisti John Cleary kertoo New Orleansin tyylistä, ja Muddy Watersin poika Mud tavataan Chicagossa. Ennen Queen Marya Laurie käy fiilistelemässä ja esiintymässäkin Ray Charlesin museossa Los Angelesissa.

Esittelyn kirjoitti Ylen ohjelmahankkija Jyrki Nokkonen.

  • Hugh Laurie: Copper Bottom Blues, Britannia 2013. Tv-dokumentti. Tuotanto: Plum Pictures/ITV.

Heti dokumentin jälkeen nähdään miten esitys sujui: Hugh Laurie on the Queen Mary Yle Livessä 22.5. klo 21.50.

Ohjelmat saivat ensiesityksensä Teemalla toukokuussa 2015.

Hugh Laurie on the Queen Mary.
Hugh Laurie on the Queen Mary. Kuva: Yle Kuvapalvelu hugh laurie on the queen mary
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa