Hyppää pääsisältöön

Ketkä käyttävät valtaansa Suomen viisuraadissa?

Eurovision Laulukilpailuiden 2015 virallinen tunnus
Eurovision Laulukilpailuiden 2015 virallinen tunnus Kuva: eurovision.tv euroviisut 2015

Puolet Suomen pisteistä Euroviisuissa antaa viiden henkilön raati. Tänä vuonna valtaansa raadissa käyttävät pop-musiikin tohtori, lauluntekijä, entinen UMK-kilpailija sekä radiojuontaja.

Raatiin on kovat pääsyvaatimukset. Henkilöt eivät muun muassa saa olla kilpailun järjestävien Euroopan yleisradioyhtiöiden palveluksessa. Aikaisempina vuosina Eurovision Song Contest -laulukilpailun järjestäjät ovat paljastaneet raatilaisten henkilöllisyydet vasta finaalissa, mutta jo toisena vuonna peräkkäin European Broadcasting Union, EBU, halusi olla avoimempi järjestelyjen suhteen ja ilmoittaa raatilaisten nimet hyvissä ajoin.

Suomen raati 2015

Suomen raadin puheenjohtajana toimii muusikko, pop-musiikin tohtoriksi väitellyt Aija Puurtinen. Hän on toiminut aiemmin tuomarina myös Uuden Musiikin Kilpailussa vuosina 2013 - 2014.

Aija Puurtinen
Aija Puurtinen Kuva: Yle / Laura Pohjavirta aija puurtinen

Raadin jäsenyydelle kovat vaatimukset

  • Sama henkilö ei saa olla euroviisuraadissa kahden vuoden sisään valinnastaan
  • Raatilaisen täytyy olla vähintään 16 vuotta vanha äänestyspäivänä
  • Henkilö ei saa kuulua osallistuvien yleisradioyhtiöiden työntekijöihin
  • Hänen täytyy työskennellä muusikkona tai musiikkiin liittyvällä alalla
  • Raatiin pyrkivällä täytyy olla edustamansa maan kansalaisuus
  • Raatilaisilla ei saa olla kytköksiä euroviisuedustajiin tavalla, joka voisi vaarantaa äänestyksen puolueettomuuden

Muita raadin jäseniä ovat NRJ:n radiojuontaja Laura Haimila, säveltäjä Mikko Pykäri Regina-bändistä, tämän vuoden UMK-kilpailija Aikuinen alias Pekka Eronen sekä lauluntekijä ja tuottaja Jukka Immonen. Raadin varajäsenenä toimii Radio Helsingin juontaja ja tuottaja-säveltäjä Lasse Kurki.

Suomen antamat pisteet euroviisuedustajille koostuvat siis kansalaisten ja raatien antamista äänistä, 50 prosenttia tulee kansalta ja toinen 50 prosenttia raadilta. Kuten kansalaisetkin, raatilaiset saavat äänestää finaalissa sekä samassa semifinaalissa, jossa oma maa esiintyy.

Jos kävisi niin harmillisesti, että tekniikka pettäisi ja suoraan lähetykseen lähetetyt katsojien äänet tietystä osallistujamaasta eivät saapuisi perille jostain syystä, EBU:n virallinen valvoja voisi tällöin päättää käyttää vain kyseisen maan raatilaisten antamia ääniä.

Lisää raatilaisvaatimuksista voit lukea Eurovision.tv:n sivulta.

UMK15 Karsinta 3
Aikuinen jännittämässä UMK:n kolmannessa karsinnassa. UMK15 Karsinta 3 Kuva: Tiia Santavirta umk 15

Miten viisuraadin äänestys käytännössä toimii?

Perinteisesti raadin jäsenet katsovat satelliitin välityksellä suoraa kenraaliharjoitusta oman yleisradioyhtiönsä tiloissa. Heidän äänestystään valvoo notaari.

EBU:n itsenäiset tarkkailijat voivat myös saapua katselutilaisuuksiin ilmoittamatta, tehden yllätystarkastuksen. Näin voidaan varmistua siitä, että raatilaiset äänestävät tarkasti Eurovision Song Contestin sääntöjen mukaan.

Jokainen raatilainen arvioi itsenäisesti laulajan ääntä, kilpailukappaleen sävellystä sekä yleisvaikutelmaa esityksestä ja antaa pisteet kaikille esiintyjille esiintymisjärjestyksessä, paitsi oman maan edustajalleen. Raadin äänet yhdistetään suorien lähetysten aikana tulleisiin katsojien ääniin ja tästä saadaan maiden kokonaispisteet esityksille.

Euroviisulähetykset 2015

Ylen Euroviisulähetykset Wienistä toukokuussa 2015
Ylen Euroviisulähetykset Wienistä toukokuussa 2015 Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen euroviisut

Finaaliohjelma alkaa lauantaina 23.05 klo 21.45 alkaen Yle TV2:lla. Pertti Kurikan Nimipäivät esiintyy ensimmäisessä semifinaalissa tiistaina 19. toukokuuta, numerolla viisi, toinen semifinaali nähdään 21. toukokuuta.

Kommentit