Hyppää pääsisältöön

Kiekkoilijat tummien sävyjen kisastudiossa

Toimittaja Erkki Rahkola kutsui jääkiekkoilijat Pekka Marjamäen ja Reijo Laksolan Ylen kisastudioon seuraamaan jääkiekon MM-kisojen Suomi–Länsi-Saksa-ottelua keväällä 1976. Kisastudiossa käyty keskustelu jääkiekkoilijoiden tuolloisesta asemasta sai synkkiäkin sävyjä.

Vuosikymmenelle ominaisen väripaletin mukaan sisustettu kisastudio piti sisällään väritelevision, plyysihuonekaluja sekä puuviilutettuja tasoja. Vaikka itse ottelua seurattiin väreissä, ei studiossa juuri riemusta säteilty.

Jääkiekkoilijoiden asema koettiin vuonna 1976 pelaajien joukossa laajalti epäreiluksi. Edellisellä kaudella aloitettu SM-liiga oli tuonut mestaruussarjaan pudotuspelirakenteen. Kevään arvokisat pitkittivät urheilijoille muutenkin pitkää pelikautta ja vuonna 1976 pelattiin MM-kisojen lisäksi vielä Innsbruckin talviolympialaiset.

Samanlaisia ne siirtomarkkinat on. Pelaajat joutuvat aina kärsimään niistä.― Pekka Marjamäki

Liigajärjestelmän mukana tulivat myös pelaajasiirtoja rajoittavat aikataulut. Aivan mestaruussarjan kärkipelaajia lukuun ottamatta oli Suomi vielä jääkiekon amatöörimaa, johon erilaiset karanteenimaksut eivät sopineet. Puolassa pelatuista MM-kisoista oli kuulunut kotimaahan asti eripuraisia viestejä pelaajien ylikuormittamisesta ja kisojen jälkeen oli tarve laajemmalle keskustelulle.

Pelaajayhdistystoiminta oli kuitenkin vielä varsin heikkoa, eivätkä studiossa vierailleet puolustajat Pekka Marjamäki ja Reijo Laksola uskoneet muutosta syntyvän ainakaan nopealla aikataululla. Tasavallassa tapahtuu -ohjelman toimittaja Erkki Rahkola uteli kuitenkin studiokeskustelussa Marjamäen ja Laksolan halua tulla myöhemmin kertomaan SM-liigan edustajien kanssa näkemyksiään.

Televisiossa nähty maaottelu päättyi joka tapauksessa Suomen voittoon 5–2.

Kommentit