Hyppää pääsisältöön

Lomamatka 80-luvulle starttaa Ylen kasarikesän TV1:llä - Teeman valloittaa koko kesäksi kasarimusiikki

Lomamatka 80-luvulle
Lomamatka 80-luvulle Kuva: Kuva: Laura Pohjavirta lomamatka 80-luvulle

Ylen kesässä palataan kultaiselle 80-luvulle

Ihana, kamala kasarivuosikymmen palaa kesällä Ylen kanaville. Olkatoppausten, salihousujen, c-kasettien ja neonvärien kulta-aika hämmentää mieliä. Mitä sinä muistat lämmöllä? Minkä toivoisit unohtuvan ikiajoiksi?

Yle TV1 tiistaisin 9.6. alkaen
Lomamatka 80-luvulle

”Mitä siitä kertoisin, kysyjille vastaisin. Kertoisinko kylmyyden, vaiko laadun vammojen? Ehei! Kertoisin aivan ainutlaatuisesta kokemuksesta, jonka vain kerran elämässään kokee. Vain kerran ollaan Lomamatkalla 80-luvulla. Vain kerran, tällä mahtavalla porukalla. Uskomaton kokemus.” – Marko, yksi matkalaisista.

Yle Uutisten Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä lähes joka kolmas vastaaja ilmoitti, että 80-luvulla elämä on ollut Suomessa parhaimmillaan. Halusimme tietää oliko asia todellakin näin, joten päätimme tehdä ihmiskokeen, jonka sitten nimesimme Lomamatka 80-luvulle -ohjelmaksi. Sarjaa varten pyrimme luomaan testihenkilöillemme olosuhteet, jotka simuloisivat mahdollisimman tarkasti vallitsevia kesälomailuolosuhteita 1980-luvulla.

Tätä Lomamatka 80-luvulle ohjelmaa varten päätimme stailata tusinan verran ihmisiä 80-luvun tyylisesti olkatoppauksin, permanentein ja lumipestyin farkuin ja lähettää heidät sitten ajanmukaisilla autoilla noin 30 vuotta ajassa taaksepäin. Takaisin tultuaan he sitten osaisivat varmaan kertoa, oliko silloin kaikki todellakin paremmin.

Viikon mittaisella aikamatkallaan lomamatkalaiset pääsevät hyppäämään Juha Kankkusen ralliauton kyytiin, säveltävät ja sanoittavat Pelle Miljoonan avustamana hyväntekeväisyysbiisin ja pääsevät jumppaamaan Anne Sällylän johdolla. Lomamatkalaiset tekevät taidetta ARS 83 -näyttelyn hengessä ja treenaavat 80-luvun suomalaista menestyslajia, amerikkalaista jalkapalloa.

Matka suuntaa Helsingistä Riihimäen kautta kohti Lounais-Suomea - Loppea, Lietoa, Turkua, Uuttakaupunkia ja Poria, palaten takaisin Helsinkiin. Matkallaan he keräävät suorittamistaan tehtävistä karvanoppia ja se autokunta, jolla on viikon reissun jälkeen niitä eniten, saa palkinnoksi jatkaa 80-luvun tunnelmia kesäauton muodossa.

Yhdeksänosaisen sarjan oppaana aikamatkalla toimii radio-ohjelma Lakattujen Varpaankynsien Susanna Vainiola ja sarjan kertojana tunnelmoi legendaarinen Tapani Ripatti.

Käsikirjoittajat ohjaajat: Hilkka Nevala ja Marko Pulkkinen
Tuottaja ja ohjaaja: Johanna Reen
Musiikki: Matti Mikkola ja Toni Kulku

Lomamatka 80-luvulle - paluu onnen aikaan? #kasarikesä
9 osaa, tiistaisin klo 20, 9.6.-4.8.

Kasarimusiikki valtaa Yle Teeman kesällä

Kasarirockia, hittimittareita, Dingoa ja rockdokkaripaikallakin kasarimusiikkia. Yle Livessä 80-lukua edustavat Prince, Pet Shop Boys ja Peter Gabriel So Live -konsertillaan.

ti 9.6
Elävä arkisto: Kasarirock

Kasarirock pureutuu ajan hengen mukaisesti hyväntekeväisyyskonsertteihin ja maailman pelastamiseen. Marjaana Mykkäsen Maksamme velkaa -reportaasissa muusikot Juice Leskisen johdolla tekevät omaa, suomalaista hyväntekeväisyysbiisiään. Kasarirockin tärkeät nimet Hassisen kone ja Liisa Tavi muistuttavat myös itsestään illan kokonaisuudessa.

su 14.6.
Hittimittarisunnuntai

Hittimittarisunnuntai tarjoaa ehtaa nostalgiaa 80-luvun teineille. Viiden tunnin kohmeloputkessa summataan kasarihittien mittaamisen kaari ihka ensimmäisestä vihoviimeiseen lähetykseen. Isällinen juontaja vaihtuu Timo T. A. Mikkosesta Mikko Alataloon, mutta aina puntaroidaan uusimmat kotimaiset ja ulkomaiset rokki- ja poppihitit alueraatien avulla. Mukaan mahtuu monenmoista biisiä vuosilta 1984-1988 Whitney Houstonista Tuula Amberlaan ja Sielun veljistä Havana Blacksiin. Ja se minua niin ravistaa!

Rockdokkaripaikalla su 14.6. alkaen
Video Killed the Radio Star

13 x 22 min
Jokainen jakso keskittyy kertomaan, kuinka jonkun kuuluisan artistin musiikkivideoita tehtiin. Esittelyssä ovat mm. David Bowie, Michael Jackson, Elton John, The Cure ja Frankie Goes to Hollywood.

Elävä arkisto mukana 1980-luvun tunnelmissa ja nostalgiassa

Elävä arkisto julkaisee kesäkuussa kaikki vuosien 1984-1988 Hittimittarit. Sarjassa käydään läpi aikakauden kuumimmat hitit sekä kotimaasta että ulkomailta Timo T.A. Mikkosen ja Mikko Alatalon johdolla. 80-luvun tunnelmaan voi virittäytyä jo nyt Elävässä arkistossa Rockstopin ja Suomen euroviisukarsintojen parissa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua