Hyppää pääsisältöön

Luottopakki Ville Sirén C-juniorina ja NHL-konkarina

Antero Karapalo seurasi vuonna 1979 lahjakkaan jääkiekkopuolustajan elämää. Tamperelainen Ville Sirén oli tuolloin vasta 14-vuotias C-juniori. Kun Karapalo otti Sirénin toistamiseen dokumenttinsa päähenkilöksi vuonna 1991, oli nuorukaisesta kasvanut NHL:ssäkin kiekkoillut konkari ja Suomen maajoukkueen luottopuolustaja.

”Numero kaksikymmentä, Sirénin Ville, on tämän kertomuksen päähenkilö. 14-vuotias, C-juniori.”

Hänen juniorivuottaan kartoittavassa dokumentissa seuraamme puolustajan oheisharjoittelua lenkkipolulla sekä kuntosalilla. Ilveksen C-juniorit harjoittelivat kaudella jopa enemmän jään ulkopuolella kuin jäällä.

Villen lisäksi esittelyssä ovat myös tämän veli Pekka sekä poikien vanhemmat. Perheen molempien poikien urheiluharrastuksen kerrotaan saaneen alkunsa perheen isän aloitteesta. Jääkiekko valikoitui päälajiksi kuulantyönnön sijaan.

Isoveli Pekka pelasi vuonna 1979 Tampereen KooVeen B-junioreissa. Lahjakas Ville taas kiekkoili jo tuolloin myös vuotta vanhempiensa mukana. Dokumentissa seurataan myös Villen testejä ja esityksiä nuorten juniorimaajoukkueleirillä Varalan urheiluopistolla. Hän myös lunastaa paikkansa Suomen C-edustusjoukkueessa.

Joskus sitä haluaisi lähteä jonnekin muualle, mutta se on pakko mennä reeneihin jos haluaa menestyä.― Ville Sirén vuonna 1979

Vaikka jääkiekko näyttelee nuoren Sirénin elämässä valtavaa osaa, pitivät vanhemmat pojan jalat maassa ja painottivat tälle myös opiskelun ja koulunkäynnin tärkeyttä.

Dokumentin toimittaneella Antero Karapalo on osoittanut todellista pelisilmää juniorilahjakkuuden bongaamisessa. Tästä on osoituksena Karapalon vuonna 1991 tekemä toinen henkilökuva Sirenistä. Tuolloin puolustaja oli pelannut ammattilaisena maailman arvostetuimmassa kiekkoliigassa NHL:ssä ja edusti Suomea miesten maajoukkueessa. Pelityyliltään aikuistunutta Siréniä kuvaillaan todelliseksi joukkuepelaajaksi, ei miksikään yksinäiseksi sudeksi.

Se mitä aikanaan silloin sanoin, että on tavoitteita, niin suurin piirtein ne ovat tulleet toteen.― Ville Sirén vuonna 1991

Vuoden 1991 ohjelmassa nähdään Sirénin lisäksi myös muita saman ja seuraavankin sukupolven suomalaisia huippukiekkoilijoita. Haastatteluissa, pukukoppipalavereissa ja joukkueen ruokapöydissä esiintyvät muun muassa hyökkääjät Teemu Selänne, Esa Keskinen ja Mika Nieminen sekä maalivahdit Sakari Lindfors ja Markus Ketterer.

Valmennusportaan edustajana Pentti Matikainen antaa kiitettävää palautetta luottopuolustajansa otteista. Sirénin lisäksi dokumentissa keskitytäänkin varsin paljon myös Suomen maajoukkueen kentän ulkopuolisiin tapahtumiin kevään Izvestija-turnauksessa. Sirén pelasi samana vuonna maajoukkueen mukana Kanada Cupissa, jossa Suomi sijoittui kolmanneksi.

Ammattiurallaan Sirén edusti SM-liigassa Tampereen Ilvestä, Hämeenlinnan HPK:ta ja Helsingin IFK:ta. NHL:ssä hän pelasi Pittsburgh Penguinsin ja Minnesota North Starsin riveissä. Puolustaja ehti pelata myös Ruotsin, Sveitsin ja Italian pääsarjoissa.

Ville Sirénin kiekkoura päättyi vuonna 1999. Aktiiviuransa jälkeen hän on työskennellyt mm. kykyjenetsijänä NHL:ssä. Vuonna 2006 hänet aateloitiin Suomen kiekkoleijonaksi #173.