Hyppää pääsisältöön

Luottopakki Ville Sirén C-juniorina ja NHL-konkarina

Antero Karapalo seurasi vuonna 1979 lahjakkaan jääkiekkopuolustajan elämää. Tamperelainen Ville Sirén oli tuolloin vasta 14-vuotias C-juniori. Kun Karapalo otti Sirénin toistamiseen dokumenttinsa päähenkilöksi vuonna 1991, oli nuorukaisesta kasvanut NHL:ssäkin kiekkoillut konkari ja Suomen maajoukkueen luottopuolustaja.

”Numero kaksikymmentä, Sirénin Ville, on tämän kertomuksen päähenkilö. 14-vuotias, C-juniori.”

Hänen juniorivuottaan kartoittavassa dokumentissa seuraamme puolustajan oheisharjoittelua lenkkipolulla sekä kuntosalilla. Ilveksen C-juniorit harjoittelivat kaudella jopa enemmän jään ulkopuolella kuin jäällä.

Villen lisäksi esittelyssä ovat myös tämän veli Pekka sekä poikien vanhemmat. Perheen molempien poikien urheiluharrastuksen kerrotaan saaneen alkunsa perheen isän aloitteesta. Jääkiekko valikoitui päälajiksi kuulantyönnön sijaan.

Isoveli Pekka pelasi vuonna 1979 Tampereen KooVeen B-junioreissa. Lahjakas Ville taas kiekkoili jo tuolloin myös vuotta vanhempiensa mukana. Dokumentissa seurataan myös Villen testejä ja esityksiä nuorten juniorimaajoukkueleirillä Varalan urheiluopistolla. Hän myös lunastaa paikkansa Suomen C-edustusjoukkueessa.

Joskus sitä haluaisi lähteä jonnekin muualle, mutta se on pakko mennä reeneihin jos haluaa menestyä.― Ville Sirén vuonna 1979

Vaikka jääkiekko näyttelee nuoren Sirénin elämässä valtavaa osaa, pitivät vanhemmat pojan jalat maassa ja painottivat tälle myös opiskelun ja koulunkäynnin tärkeyttä.

Dokumentin toimittaneella Antero Karapalo on osoittanut todellista pelisilmää juniorilahjakkuuden bongaamisessa. Tästä on osoituksena Karapalon vuonna 1991 tekemä toinen henkilökuva Sirenistä. Tuolloin puolustaja oli pelannut ammattilaisena maailman arvostetuimmassa kiekkoliigassa NHL:ssä ja edusti Suomea miesten maajoukkueessa. Pelityyliltään aikuistunutta Siréniä kuvaillaan todelliseksi joukkuepelaajaksi, ei miksikään yksinäiseksi sudeksi.

Se mitä aikanaan silloin sanoin, että on tavoitteita, niin suurin piirtein ne ovat tulleet toteen.― Ville Sirén vuonna 1991

Vuoden 1991 ohjelmassa nähdään Sirénin lisäksi myös muita saman ja seuraavankin sukupolven suomalaisia huippukiekkoilijoita. Haastatteluissa, pukukoppipalavereissa ja joukkueen ruokapöydissä esiintyvät muun muassa hyökkääjät Teemu Selänne, Esa Keskinen ja Mika Nieminen sekä maalivahdit Sakari Lindfors ja Markus Ketterer.

Valmennusportaan edustajana Pentti Matikainen antaa kiitettävää palautetta luottopuolustajansa otteista. Sirénin lisäksi dokumentissa keskitytäänkin varsin paljon myös Suomen maajoukkueen kentän ulkopuolisiin tapahtumiin kevään Izvestija-turnauksessa. Sirén pelasi samana vuonna maajoukkueen mukana Kanada Cupissa, jossa Suomi sijoittui kolmanneksi.

Ammattiurallaan Sirén edusti SM-liigassa Tampereen Ilvestä, Hämeenlinnan HPK:ta ja Helsingin IFK:ta. NHL:ssä hän pelasi Pittsburgh Penguinsin ja Minnesota North Starsin riveissä. Puolustaja ehti pelata myös Ruotsin, Sveitsin ja Italian pääsarjoissa.

Ville Sirénin kiekkoura päättyi vuonna 1999. Aktiiviuransa jälkeen hän on työskennellyt mm. kykyjenetsijänä NHL:ssä. Vuonna 2006 hänet aateloitiin Suomen kiekkoleijonaksi #173.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto