Hyppää pääsisältöön

Miehen ei tarvitse selvitä erosta yksin

Ero on yksi elämän suurista kriiseistä. Se on pitkä prosessi, joka koettelee niin perusturvallisuutta, itsetuntoa kuin talouttakin. Ero on miehelle vielä vaikeampi paikka kuin naiselle. Naiset hakevat herkemmin tukea ja apua, mutta mieheltä saattaa puuttua tukiverkko kokonaan.

- Syviä tunteita on vaikea käsitellä yksin. Ero tuo ahdistusta ja keskittymisvaikeuksia, joka voi viedä työkyvyn ja elämänhallinnan. Yksinäisyys eroprosessin keskellä voi ajaa jopa syvään masennukseen, sanoo Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen.

Vertaistuki auttaa

Jos ammattiavun hakemisen kynnys on korkealla, voi alkuun päästä vaikka Väestöliiton maksuttomalla miesten erokurssilla. Se on yhdeksän jakson mittainen nettikurssi, jonka voi katsoa kotisohvalta.

- Erossa ajatukset kiertävät usein samaa kehää, tulevaisuus tuntuu synkältä ja elämä päättyneeltä. Eroa läpikäyvä mies saa kurssilta ymmärrystä, ettei ole yksin tunteidensa tai vaikeuksiensa kanssa, kertoo psykologi Keijo Markova Väestöliitosta.

Miehen pyrkimys on selvitä omillaan. Perinteinen tapa olla tunteidensa kanssa tekemisessa, on toiminta. Se suuntautuu helposti myös ongelmalliselle alueelle.― Keijo Markova

- Elämässä on aina käännekohtia, ja ero on yksi sellainen. Se voi olla myös pakotetun kasvun mahdollisuus ja hyvää elämää on edessä vielä paljon, Markova jatkaa.

Vertaistukea antaa myös Miessakit ry. Erosta elossa -toiminta tarjoaa monilla paikkakunnilla mm. maksuttomia eroryhmiä ja tukihenkilöpalvelua.

Jokainen ero on ainutlaatuinen

Espoolainen Jan erosi muutamia vuosia sitten. Ero tapahtui sovussa, mutta oli silti vaikea paikka.

- Vihalle ja surulle pitää antaa aikaa, mutta niistä pitää osata päästää myös irti. Oma eroni oli kaikessa sopuisuudessaankin kova haaste. Muutto, taloudellisen tilanteen heikentyminen, lapsista erossaolo ja ystäväpiirin jakautuminen olivat vain osa uutta arkea, johon oli sopeuduttava. Minua auttoi puhuminen ystävien kanssa, aloitin liikuntaharrastuksen ja osallistuin myös eroseminaariin. Sain sieltä vertaistukea ja uusia ystäviä. Ero sattuu, mutta jokaisella on mahdollisuus päästä siitä yli, Jan sanoo.

järvimaisema Syväjärveltä Salosta
Luonnossa liikkuminen vähentää tunnetusti stressiä ja auttaa erotilanteessa. järvimaisema Syväjärveltä Salosta Kuva: Yle/Raili Tuikka luonto

Ero ei ole isyyden loppu

Lapset jäävät eron yhteydessä useimmiten äidille, ja isä saattaa kokea jäävänsä vain elättäjän rooliin. Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen on kuitenkin huomannut, että moni mies löytää isyyden ihan uudella tavalla eron jälkeen.

- Tavallinen yhdessäolo riittää luomaan onnellisen ja hyvän kodin. Ruoanlaitto, siivous, asioiden hoitaminen ja rutiinit antavat lapselle viestin siitä, että elämä jatkuu. Äidin ja isän rakkaussuhteen loppuminen ei tarkoita sitä, että isän ja lasten suhde loppuisi tai olisi epäonnistunut.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän