Hyppää pääsisältöön

Nainen Shanghaista

Orson Welles ja Rita Hayworth elokuvassa Nainen Shanghaista
Orson Welles ja Rita Hayworth elokuvassa Nainen Shanghaista nainen shanghaista

Orson Wellesin rikosjännärissä merimies saa töitä rikkaan lakimiehen ja tämän hemaisevan vaimon jahdilla mutta sotkeutuu pian murhajuoneen.

Orson Wellesin 1940-luvun elokuvat ovat kuvallisesti melkoista valon ja varjon leikkiä, joka ttuo väistämättä mieleen ajan film noir -elokuvat ja niiden vaikutteet saksalaisesta ekspressionismista. Kino Klassikon Welles-sarjaa jatkava Nainen Shanghaista (The Lady from Shanghai, 1948) oli selvimmin Wellesin noir-elokuva, vaikka senkin miljöö on siirretty pois noirin tyypillisimmistä miljöistä öisine kaupunkeineen.

Elokuvan kohtalomaisesti kehittyvät ainekset ovat kuitenkin tuttua rikoksen ja rakkauden noiria. Onhan siinä kaunis vaimo, iäkäs aviomies ja nuori rakastaja, jotka kohtaavat intohimon, ahneuden, murhan ja petoksen merkeissä. PR-mielessä elokuva sai lisäpotkua Wellesin ja Rita Hayworthin päättymäisillään olevasta avioliitosta mutta Wellesin elokuvien nyt jo tuttuun tapaan se floppasi Yhdysvalloissa ja menestyi paremmin Euroopassa.

Irlantilainen merimies Michael O’Hara (Welles) pelastaa New Yorkissa vaaran paikasta kauniin, Kiinassa syntyneen Elsan (Hayworth), joka on kuuluisan ja raajarikon rikosasianajajan (Everett Sloane) vaimo. O’Hara ja Elsa tuntevat heti vetoa toisiinsa mutta O’Hara ei halua sekaantua muiden vaimoihin. Silti hän lähtee puosuksi avioparin luksusjahdin matkalle Panamaan ja pian ilmassa väreilee muutakin kuin aviorikoksen mahdollisuus.

Nainen Shanghaista vetoaa näyttelijöillään, nasevalla sanailullaan, rikkaan yksityiskohtaisella kerronnallaan ja hyvällä miljöönkäytöllään. Lopun peilisali-jaksosta on tullut suorastaan klassikko. Nainen Shanghaista oli Wellesille ehkä vain välityö, jolla hän kuittasi rahavelkansa tuottaja Harry Cohnille, mutta tällaisena taitavana, omituisenakin tyyliharjoitelmana se on mitan verran edellä useimpia aikansa arvotuotantoja.

(Esittelyteksti: Vesa Nykänen)

Nainen Shanghaista (The Lady from Shanghai), USA 1948. O: Orson Welles. N: Rita Hayworth, Orson Welles.

 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema