Hyppää pääsisältöön

Oikeusjuttu

Anthony Perkins elokuvassa Oikeusjuttu
Anthony Perkins on Josef K. Anthony Perkins elokuvassa Oikeusjuttu anthony perkins

Franz Kafkan romaaniin perustuva vainoharhainen painajainen miehestä, joka joutuu syytetyksi tietämättä mistä.

Orson Wellesin uran suuri ironia piili siinä, että tämän kaikkien aikojen nerokkaimpiin elokuvantekijöihin lukeutuneen mestarin oli tavattoman vaikea tehdä elokuvia, koska hän ei löytänyt niille rahoittajia. Esimerkiksi palattuaan Euroopasta Hollywoodiin ja tehtyään siellä mestariteoksen Pahan kosketus (1958), Welles ei saanut Yhdysvalloissa enää yhtään toista ohjaustehtävää ja hänen oli palattava Eurooppaan.

Toisaalta Welles pääsi Euroopassa tekemään elokuvia, joihin Hollywood olisi tuskin tarttunut. Sellainen oli Franz Kafkan romaaniin perustuva Oikeusjuttu (Le procès, 1962), jonka Welles sai tehdä myös täysin haluamansa kaltaiseksi. Niinpä Oikeusjuttu oli 20 vuoden jälkeen ensimmäinen Wellesin elokuva, joka Citizen Kanen jälkeen pääsi valkokankaalle juuri Wellesin haluamassa muodossa. Sen pääosia esittivät Wellesin ohella Anthony Perkins, Jeanne Moreau, Romy Schneider ja Elsa Martinelli.

Perkinsin esittämä Josef K. on nimeämättömän pikkuvaltion byrokraatti, joka saa yllättäen tietää että hänet on pidätetty. Hän ei saa tietää, miksi tai kenen toimesta, mutta tiedon levitessä kaikki alkavat vältellä häntä. Huomattuaan, ettei hän voi puolustautua oikeustoimin, hän päättää käydä suoraan hyökkäykseen.

Wellesin ja Kafkan teokset ovat kuvauksia vallan ja oikeuden käytöstä ja molemmat taiteilijat tunsivat mieltymystä ironiaan ja groteskeihin painajaisiin, joissa elämä muuttuu toivottomaksi labyrintiksi ilman ulospääsyä. Wellesin kuvallinen velhous varjoineen ja painajaismaisine visioineen on myös omiaan Kafkan unenomaisen, outoa uhkaa ja vainoharhoja tihkuvan maailman kuvittamiseen.

Myös Wellesin ja Kafkan erot näkyvät elokuvatulkinnassa, jota Welles on muuttanut paitsi nykyaikaistamalla sitä, myös päähenkilön osalta. Kafkan Josef K. oli lähinnä uhri, mutta Wellesillä hän ryhtyy taisteluun, koska Wellesiä kiinnostaa enemmän vallankäyttö kuin sen uhrit. Mutta myös Wellesille taistelu kaoottista ja korruptoitunutta isoa valtakoneistoa vastaan on enemmän ele kuin ratkaisu.

(Esittelyteksti: Vesa Nykänen)

 • Oikeusjuttu (Le procès), Ranska 1962. O: Orson Welles. N: Anthony Perkins, Jeanne Moreau, Romy Schneider, Orson Welles.
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema