Hyppää pääsisältöön

Halvan työn kova hinta – bisnestä Euroopan siirtotyöläisillä

Ulkolinja: Halvan työn kova hinta, yle tv1
Hämäräyritykset ansaitsevat omaisuuksia kauppaamalla työvoimaa EU:n alueella. Ulkolinja: Halvan työn kova hinta, yle tv1 ulkolinja: halvan työn kova hinta

TV1 sunnuntaina 22.7.2018 klo 22.55 - 00.00
Areenassa 30 päivää

Euroopan Unioni avasi itäeurooppalaisille tien kalliiseen länteen. Työvoimaa liikuttamaan on syntynyt hämäriä yrityksiä, jotka eivät piittaa laeista, työoloista tai turvallisuudesta. Alimitoitetut palkatkin jäävät usein maksamatta.

Tanskalainen dokumentti jäljittää yrityksiä, jotka tienaavat omaisuuksia lähettämällä työvoimaa idästä länteen: Puolasta, Bulgariasta ja Romaniasta Euroopan toiselle laidalle.

Työn perässä epäilyttäviin oloihin

EU:n laajentuminen on tuonut mukanaan suuren määrän köyhiä työntekijöitä, jotka ovat valmiita matkustamaan työn perässä ja valmiita työskentelemään kammottavissa olosuhteissa.

Valtavaa työvoiman maahanmuuttoa järjestävät yritykset kuten irlantilainen Atlanco ja puolalainen Budomex, joille muun muassa veronkierto, laittomat työolot ja ihmisten hyväksikäyttö ovat arkipäivää.

Hämäräyrityksiä alihankkijoina?

Dokumentin selvitykset johtavat suurimpiin eurooppalaisiin yrityksiin kuten Skanska, Pihl & Søn, Bilfinger ja Züblin. Käyttävätkö arvostetut yhtiöt hämäräyrityksiä alihankkijoinaan?

Race to the Bottom. Ohjaus: Poul-Erik Heilbuth ja Georg Larsen Tuotanto: DR, Tanska, 2014. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran Ulkolinja-ohjelmapaikalla 2015.

Kommentit