Hyppää pääsisältöön

Hoivakoti kuntoon -sarja sai Punaisen Ristin Inhimillinen kädenojennus -tunnustuksen

A-studio: Hoivakoti kuntoon, yle tv1
A-studio ja Tervaskannon palvelutalo toivat vanhustenhuollon kehittämisen mahdollisuudet näkyville. A-studio: Hoivakoti kuntoon, yle tv1 a-studio: hoivakoti kuntoon

A-studio seurasi syksyllä 2014, miten somerolainen Tervaskannon palvelutalon henkilökunta uudisti hoivakotia valmentajien avulla.

Ylen A-studion Hoivakoti kuntoon - ohjelmasarjalle myönnettiin Suomen Punaisen Ristin Inhimillinen kädenojennus -tunnustus. Ohjelmaa kiitetään siitä, että se nosti todella tärkeän vanhusten hoidon ja välittämisen asiaa positiivisella, toimintatapojen muuttamiseen rohkaisevalla tavalla.

Tunnustus annettaan Hoivakoti kuntoon -ohjelmasarjan työryhmälle, johon kuuluvat toimittajat Anne Ali-Hokka, Oili Orispää, Annukka Roininen, Tiina Merikanto, kuvaaja Hanna Leppikangas ja verkkopalvelun suunnittelusta ja toteutuksesta yhdessä Yle Uutisten kanssa vastannut palvelusuunnittelija Mikko Hynninen.

Ohjelmaa tekemässä olivat myös työyhteisökouluttajat Anne Pylkkänen ja Taina Semi sekä geriatrian professori Jaakko Valvanne. Myös Tervaskannon palvelutalon henkilökuntaa muistetaan kunniakirjalla.

A-studio seurasi syksyn 2014 ajan, miten somerolaisen Tervaskannon palvelutalon henkilökunta uudisti hoivakotia valmentajien avulla. Hanke kesti neljä kuukautta, eikä siinä käytetty lisärahaa tai -henkilökuntaa. Ohjelmasarja kannusti ihmisiä tekemään pieniä, hyviä tekoja hoivakodeissa asuvien vanhusten arjen piristämiseksi.

”Ohjelma toi laajaan julkiseen keskusteluun vanhustyön laitosmaisen hoitokulttuurin. Lisäksi ohjelma osoitti, että pienillä asenne- ja toimintatavan muutoksilla henkilökunta voi tehdä hoivakodista kodinomaisemman, ja parantaa ikääntyneiden elämänlaatua sekä itsemääräämisoikeutta”, perustelee Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula.

Hoivakoti kuntoon -ohjelma sai tammikuussa myös Suomen geriatrien tunnustuspalkinnon.

Inhimillinen kädenojennus on tunnustus, jonka Suomen Punainen Risti myöntää henkilölle tai yhteisölle, joka on erityisen ansioitunut inhimillisten teemojen, arvojen ja toiminnan edistäjänä Suomessa. Tunnustus on annettu ensimmäisen kerran vuonna 1988.