Hyppää pääsisältöön

Jimi Hendrix: Hear My Train A Comin

Jimi Hendrix: Hear My Train A-Comin'
Jimi Hendrix: Hear My Train A-Comin' jimi hendrix hear my train a-comin

"Hän puhuu kitarallaan." Definitiivinen muotokuva Jimi Hendrixistä.

Jimi Hendrix: Hear My Train A Comin’ on perusteellinen, moniääninen muotokuva amerikkalaisesta kitaralegendasta. Mukana on runsaasti musiikkia ja arkistojen aarteita sekä aiemmin esittämätöntä kuvamateriaalia muun muassa Hendrixin perheen kotiarkistoista.

Jimi Hendrixin elämä oli lyhyt ja häikäisevä. Tähden lentoa kesti vain neljä vuotta, mutta se lento jätti pitkät ja syvät jäljet populaarimusiikkiin.

Bob Smeatonin ohjaamassa dokumenttielokuvassa jäljitetään vuonna 1942 Seattlessa syntyneen Jimi Hendrixin tietä rikkinäisestä kodista armeijaan, bluesbändeihin, New Yorkin klubeille sekä Lontoon kautta kansainväliseen kuuluisuuteen ja maailman parhaaksi kitaristiksi. Tarinaa ovat kertomassa perheenjäsenet, ystävät, bänditoverit ja kollegat matkan varrelta.

Jimi Hendrix: Hear My Train A-Comin'.
Jimi Hendrix: Hear My Train A-Comin'. Kuva: Yle Kuvapalvelu / Cal Bernstein/Authentic Hendrix, LLC. jimi hendrix hear my train a-comin

Isley Brothersin ja Curtis Knightin taustabändeissä soittanut Hendrix herätti 1960-luvun puolivälin Greenwich Villagessa Keith Richardsin silloisen tyttöystävän Linda Keithin huomion. Keith puolestaan toi paikalle muusikosta manageriksi juuri siirtyneen Chas Chandlerin. He houkuttelivat Hendrixin Lontooseen. Svengaavassa Lontoossa Hendrixin kitaransoittotaidot ja uudenlainen musiikki löysivät nopeasti faneja, heidän joukossaan Beatlesin jäsenet.

Voimatrio The Jimi Hendrix Experience perustettiin syksyllä 1966, ensisingle Hey Joe ilmestyi joulukuussa ja esikoisalbumi Are You Experienced seuraavana keväänä.

Englannissa läpimurtonsa tehnyt mutta Amerikassa yhä tuntematon Hendrix palasi kesäkuussa 1967 kotimaahansa esiintymään. Paul McCartneyn suosituksesta hänet oli kutsuttu Monterey Pop -festivaalille. Hendrix käytti tilaisuuden hyväkseen, soitti muut suohon ja tuikkasi lopuksi kitaransa tuleen. Nousukiito alkoi, ja pian Hendrix oli maailman huipulla.

Jimi Hendrix: Hear My Train A-Comin'.
Jimi Hendrix: Hear My Train A-Comin'. jimi hendrix hear my train a-comin

The Jimi Hendrix Experience hajosi kesällä 1969. Yhtyeen viimeiseksi albumiksi – ja Hendrixin viimeiseksi studioalbumiksi – jäänyt Electric Ladyland oli Hendrixin uran suurin yleisö- ja arvostelumenestys. Sen jälkeen Hendrix julkaisi elinaikanaan vain Band of Gypsys -livealbumin.

Elokuussa 1969 Hendrix teki jälleen festivaalihistoriaa soittamalla Woodstockissa Yhdysvaltain kansallislaulun sähköisenä, vääristyneenä versiona, soundtrackinä levottomalle ajalle. Kovin moni ei sitä tosin livenä kuullut, sillä Hendrix esiintyi vasta viimeisen festivaalipäivän jälkeisenä aamuna, hippijoukkojen lähdettyä kotimatkalle.

Hendrixin elämä katkesi kesken kaiken syyskuussa 1970 lääkkeiden yliannostukseen. Jimi Hendrix oli kuollessaan vain 27-vuotias.

Hendrixin elämän eri vaiheita käsittelevät dokumentissa muun muassa The Jimi Hendrix Experiencen jäsenet Noel Redding ja Mitch Mitchell, Hendrixin levyjen tuottaja Eddie Kramer, Band of Gypsysin basisti Billy Cox, Paul McCartney, Steve Winwood, Linda Keith, tyttöystävät Fayne Pridgon ja Colette Harron, Chas Chandler, Chris Stamp, Ernie Isley, Ace Hall, Lou Adler, Billy Gibbons ja isä Al Hendrix. Osa heistä on mukana postuumisti.

Dokumenttielokuva on tehty PBS:n American Masters -sarjaan. Se keskittyy Hendrixin musiikkiin, mutta yksityiselämääkin sivutaan. Ystävät ja tyttöystävät todistavat, että showmies Hendrix oli lavan ulkopuolella vaatimaton, hauska, ujo ja epävarma, eikä häntä kiinnostanut elämässä mikään muu kuin musiikki, ja naiset.

Jimi Hendrix: Hear My Train A Comin' sai Suomen-ensiesityksensä Teemalauantaissa helmikuussa 2014.

  • Jimi Hendrix: Hear My Train A Comin', USA 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Bob Smeaton.

Lisää mustaa musiikkia ja kulttuuria lähiaikoina Teemalla:
Muhammad Alin oikeustaistelut & Black Power Mixtape (Teemalauantai 23.5. klo 21)
Am I Black Enough for You (sunnuntai 24.5. klo 21)
Do the Right Thing – kuuma päivä & David Chappelle's Block Party (Teemalauantai 30.5. klo 21)

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa