Hyppää pääsisältöön

Lahden sammakkomiesten sukellusvene ja Pariisin rauhansopimus

Lahden järvipelastusyhdistyksen sammakkomiesosasto rakensi talven 1970 aikana sukellusveneen. Pienoissukellusvene oli Suomessa ainutlaatuinen, mutta olisiko se samalla uhka Suomen ulkopoliittisille suhteille?

Lahden järvipelastusyksikön edustaja esittelee pienoissukellusveneen harppuunaa 1970.
Pienoissukellusveneen harppuuna esittelyssä. Lahden järvipelastusyksikön edustaja esittelee pienoissukellusveneen harppuunaa 1970. Kuva: Yle kuvanauha elävä arkisto

Järvipelastusyhdistyksen edustaja kertoo haastattelussa, että pienoissukellusvene oli tarkoitettu kerholaisten työskentelyyn ja veden alla leikkimiseen. Pingviniksi kastettuun alukseen oli tarkoitus asentaa myös puhelin, jolla pystyi soittamaan veden pinnalle.

Yhdistyksen toiminta oli vuonna 1970 lähinnä järvipelastusta ja meripelastusta rannikoilla. Ihmisten lisäksi Lahden sammakkomiehet pelastivat kesäisin myös uponnutta omaisuutta, perämoottoreita ja sellaista.

Sukellusveneen kustannukset olivat hirvittävät — useampia tuhansia markkoja. Toimintaansa kerho rahoitti erilaisilla rahankeruutempauksilla.

Suomi älköön pitäkö, valmistako tai kokeilko mitään sukellusveneitä taikka muita veden alla kulkevia aluksia.― Pariisin rauhansopimuksen 17. artikla

Suomi oli jo vuonna 1947 sitoutunut Pariisin rauhansopimukseen, jossa se oli luvannut olla koskaan hankkimatta sukellusveneitä. Vaikka lahtelaiset eivät toimineet valtion mandaatilla, oli toimintakykyinen sukellusvene Suomessa tosi juttu. Kerholaiset jopa myönsivät tienneensä rauhansopimuksesta, mutta olivat kuitenkin jättäneet noudattamatta sitä.

Kaiken huipuksi, sammakkomiesten sukellusvene oli aseistettu harppuunoilla!

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto