Hyppää pääsisältöön

Miksi Venäjällä ei ole protestirockliikettä?

Vaihtoehtorockilla oli suuri merkitys perestroikan syntymiseen. Miksi samanlaista underground-liikettä ei ole tämän päivän Venäjällä? Kultakuumeen haastattelussa rock-toimittaja Artemi Troitski.

Rock sai nuoret ihmiset ilmaisemaan vapaudenkaipuutaan avoimesti ja ääneen. Grebenštšikovilla ja hänen bändillään Akvariumilla oli tässä liikkeessä tärkeä osa. Näin runoili Grebenštšikov vuonna 1976:

Äskeinen sade oli tuskin enää sade ollenkaan,
mutta näetkö miten se rauhoittaa?
Vielä huominen tulee ja jos siihen uskotaan,
ei tee tiukkaakaan…

Voi kunpa tämä yö jatkuisi aina vaan;
kotini ei ole enää koti ollenkaan.
Katso, miten helppoa noilla on – ne näyttelevät elämää
lasin takana muurillaan.

Olen kuin tuo poika, joka lukee runoja.
Hän puristi viisarit käteensä, ettei yö päättyisi,
ja nyt käsi vuotaa verta.

Mutta kaikki tuo on pelkkää näytelmää
tuolta puolen peililasin.
Aamu koittaa, mutta emme menettäneet yhtään mitään:
sama päivä tänään on kuin eilenkin.

(Boris Grebenštšikov: Peililasin tuolta puolen. Suom. Tomi Huttunen)

Neuvostoliitto tosiaan hajosi, mutta vallankumoukselliset bändit unohdettiin. Uutta vaihtoehtorockin aaltoa ei tullut.

"Viisi vuotta sitten Venäjällä heräsi odotuksia venäläistä rockia kohtaan, kun Putinin vastaiset mielenosoitukset olivat äänekkäimmillään," kertoo venäläisestä vaihtoehtokulttuurista kirjoittanut toimittaja ja kirjailija Artemi Troitski.

"Silloin oli useita poliittisia protestiliikkeitä ja puhuttiin, että tämä merkitsisi myös vallankumouksellisen rockin uutta aaltoa. Mutta valitettavasti näin ei käynyt. Samaa inspiraatiota ei vain enää ole. Tänä päivänä musiikki on osa viihdeteollisuutta ja se on kaukana siitä vallankumouksellisesta muodostaan, jota se oli perestroikan aikana.”

Yksittäiset artistit, kuten 7.5.2015 Helsingissä The Circus -klubilla konsertoiva rock-legenda Boris Grebenštšikov vastustavat kuitenkin avoimesti Ukrainan sotaa ja tekevät sodanvastaisia lauluja.

”Grebenštšikov on tosiaan levyttänyt hiljattain parhaan albuminsa koko neljäkymmentävuotisen uransa aikana. Nuoriakin on, mutta he ovat poikkeuksia. Meillä ei ole uutta vaihtoehtoliikettä."

Yksi protestisanomaa biiseissään kantava nuori artisti on Noize MC.

Putinia vastustavien artistien konsertteja on peruttu ja heidän mainettaan mustataan valtamediassa mitä erilaisimmin keinoin. Esimerkiksi yhdestä Grebenštšikovin biisistä on patrioottisessa propagandassa poimittu yksittäisiä lauseita, jotka voidaan tulkita Krimin Venäjään liittämisen puolustukseksi.

”Sanotaan, että Ukrainan sota on hybridisotaa. Se kuvaa hyvin myös sitä, miten vaikkapa venäläisiin protestoiviin bändeihin tänä päivänä suhtaudutaan. Bändit eivät ole kiellettyjä, niin kuin ne olivat neuvostoaikana, jolloin oli virallisia mustia listoja niistä bändeistä, jotka eivät saaneet esiintyä tai joita ei saanut soittaa radiossa. Nykyään bändien vainoaminen on epämääräisempää. Kremlistä ei ole annettu virallista esiintymiskieltoa, mutta paikalliset viranomaiset pelkäävät tekevänsä jotain väärin ja he haluavat miellyttää ylemmän tason päättäjiä.”

Propagandasodan ristiriitaisuutta on myös se, että Andrei Zvjagintsevin Oscar-ehdokkaana ollut Leviathan -elokuva on laskettu Venäjällä teatterilevitykseen, vaikka se on erittäin kriittinen ortodoksista kirkkoa ja korruptoitunutta hallitnoa kohtaan.

”Leviathanin kieltämisestä olisi noussut kansainvälinen skandaali. Elokuva on voittanut liian monta kansainvälistä palkintoa. Ja vaikka Venäjä ei välitäkään enää kansainvälisestä maineestaan, joka on huono joka tapauksessa, haluaa se kuitenkin välttää skandaaleja.”

Neitsyt Maria, pelasta meidät Putinilta! Tämä kapinallisten nuorten naisten punk-performanssi Kristus Vapahtajan kirkossa Moskovassa kolme vuotta sitten johti kuitenkin pikaiseen pidätykseen ja vankilaan.

Pussy Riot ei ole rockbändi. Tämä on tehtävä ensin selväksi. Se on aktivistiryhmä. Pussy Riotin esiintyminen kirkossa koettiin laajasti jumalanpilkaksi, jopa monet vapaamieliset ystäväni paheksuivat sitä. Heidän mielestään performanssi olisi pitänyt esittää kirkon ulkopuolella. Ystäväni pitivät sittemmin vankilatuomiota kohtuuttomana rangaistuksena, mutta tämä osoittaa sen, miten vähän suosiota tällä ryhmällä on kriittisestikin ajattelevien joukossa.

Ja etenkään venäläiset rokkarit eivät arvosta heitä, sillä nämä soitto- ja laulutaidottomat tytöt saivat hetkessä paljon suuremman kansainvälisen suosion kuin kaikki vanhat rokkarit koko uransa aikana yhteensä. He ovat siis suoraan sanottuna kateellisia.”

Glasnost-staralla on ristiriitainen suhde Kremliin

Boris Grebenštšikov (s. 1953), muusikko, laulaja, runoilija. Leningradin kuuluisan Akvarium-yhtyeen solisti. Grebenštšikov oli suosionsa huipulla 1980-luvulla, mutta ei ota itse koskaan suoraa kantaa politiikkaan. Hän tekee harvoin protestilauluja, mutta Juna on tulessa tulkittiin perestroikan symboliksi vuonna 1986. Vuonna 2003 Grebenštšikov sai Putinilta korkean arvomerkin, ja hän vietti 50- ja 60-vuotispäivänsä konsertoiden Kremlissä.
(Lähde: Voima-lehden artikkeli, Tomi Huttunen)

Putinistirock

"Patrioottiset rockbändit soittavat Ukrainan vastaisissa mielenosoituksissa tai moottoripyöräkerho Yön susien bileissä ja festivaaleilla. Yksi bändeistä, Va-bank on itseasiassa keikkaillut Suomessakin. Kaksi näiden bändien johtajista ovat entisiä ystäviäni. Toinen heistä on hyvinkin lahjakas runoilija ja olin tietenkin yllättynyt ja hämilläni huomatessani, että he ovat lähteneet näihin patrioottisiin joukoihin mukaan."

Rokkaavat bardit ja runosielut

"Minulle itselleni venäläinen rock ei nuorena merkinnyt paljoakaan. Musiikillisesti bändit kopioivat Beatlesiä, Doorsia tai Led Zeppeliniä. Kävin kylläkin keikoilla, mutta kotiin tultuani laitoin soimaan King Crimsonia tai Talking Headsia. En ottanut venäläisiä bändejä vakavasti ennen kuin 70- ja 80-lukujen vaihteessa, jolloin rockissa nousi uusi kapinallinen aalto. Grebenštšikovin johtama Akvarium, Andrei Makarevitšin Mašina vremeni, DDT tai Kino olivat musiikillisesti enemmän ajan tasalla, mutta ennen kaikkea vaikutuin biisien sanomasta.
Venäläinen rock on lähempänä kirjallisuutta tai runoutta kuin lännessä. Sellaiset protestilaulajat kuin Vladimir Vysotski ja Balut Okudzhava vaikuttivat venäläiseen rockiin vähintään yhtä paljon kuin Chuck Berry tai Pink Floyd. Venäläinen rock on omaperäistä runollista rockia. Me emme tuottaneet seksikkäitä huligaaneja kuten Rolling Stones tai Iggy Pop, mutta sitäkin enemmän Bob Dylanin tai Leonard Cohenin kaltaisia bardeja. Joukossa on mielestäni nerokkaita bardeja, kuten Alexandr Gradsky."

Lue ja kuuntele lisää venäläistä rockia Tomi Huttusen audiokirjasta Pietari on Rock.

Intelligentsija muuttaa pois Venäjältä

Suorasanaisista poliittisista kolumneistaan ja blogiteksteistään tunnettu Troitski itse on yksi niistä, jotka ovat muuttaneet pois Venäjältä. Hän on jo vuoden ajan asunut Virossa.
”Julkaisen edelleen venäläisiin lehtiin poliittisesti kantaa ottavia artikkeleita ja kolumneja, kuten vaikkapa Novaja Gazetaan tai The Moscow Timesiin. Mutta sen jälkeen kun minua vastaan hyökättiin vuonna 2011 seitsemällä oikeussyytteellä, olen ollut varovaisempi sanavalinnoissani. Nykyään tiedän tarkasti, mistä muotoiluista vastustajani voivat haastaa minut oikeuteen ja kirjoitan vähemmän hyökkäävästi."

Pelko saa kulttuuriväen varpailleen. Ei voi tietää, joutuuko vankilaan niin kuin Pussy Riot, vai tuleeko hämäräperäisesti murhatuksi kuin Boris Nemtsov. Ei ihme, että uutta avantgarde-liikettä ei ole syntynyt.

"En sanoisi että haluttomuus protestoida johtuu kuitenkaan yksinomaan pelosta. Kymmenet tuhannet kulttuuriväkeen ja älymystöön kuuluvat ovat jo muuttaneet Venäjältä pois, sillä he eivät näe tulevaisuutta itselleen Venäjällä. Neuvostoliiton aikana, perestroikan alkuvuosikymmeninä rajat olivat suljetut. Me emme voineet lähteä mihinkään, ja kun jotain oli joka tapauksessa tehtävä, syntyi valtava vaihtoehtoliike. Nyt helpoin ratkaisu on lähteä maasta."

Putinia kritisoivista teksteistään tunnettu Troitski on itsekin muuttanut Viroon. Hänellä on synkkä kuva Venäjän tulevaisuudesta.

”Pelkään, että Venäjästä on tulossa yksi kolmannen maailman maista. Iranin kaltainen suljettu ja rikas jättivaltio, jolla on kylläkin öljy- ja kaasuvarantoja, mutta jolla on keskiaikainen ideologia. Venäjä on vajoamassa takaisin pimeään keskiaikaan, sillä vallalla on asenne, että ”me emme tarvitse dekadenttia länsimaista koulutusta, me luotamme omin perinteisiin arvoihimme." Pelkään, että pian kouluissa kielletään evoluutioteoria, sillä se ei vastaa ortodoksista kristillisyyttä.

"Suurin ongelma on Venäjän kansa itse. Se, että venäläiset ovat niin apaattisia ja pateettisia. Putin ja hänen neuvonantajansa tiedostavat tämän ja käyttävät tilannetta hyväkseen ja pitävät ihmiset toivottomuuden tilassa. Siksi he myös vastustavat tieteen kehitystä ja opetusta. Putinin Venäjä on itse asiassa paljon takapajuisempi maa kuin Neuvostoliitto. Oli Neuvostoliitto kuinka totalitaristinen tahansa, oli siellä ainakin uskoa tulevaisuuteen ja tieteeseen. Tämän päivän Venäjä on pelkkää pimeää menneisyyttä, perinteisiä arvoja, kristillistä moraalia, tsaarinvallan ihailua.

En esimerkiksi usko mielipidetiedusteluihin, joiden mukaan 85% venäläisistä kannattaisi Putinia. Korkeintaan 40 tai 50% kannattaa Putinia ja loput eivät vain uskalla kertoa mielipidettään edes gallupin tutkijoille. Venäläisiä vaivaa tahdottomuus ja toivottomuus, enkä todellakaan tiedä, miten heidät voisi siitä parantaa. Kyse ei ole vain hallituksesta tai virkamiehistä, vaan kymmenistä miljoonista toivottomista ja masentuneista tavallisista venäläisistä, jotka uskovat, että mitään ei ole tehtävissä, eikä mikään tule ikinä muuttamaan tätä maata ja että tämä Leviathan tulee johtamaan heidän maataan ajasta ikuisuuteen ja että heidän on elettävä hiljaa ja kuoltava hiljaa. Piste."

"Suurin osa kansasta on masentunutta ja ajattelee: ”Elämäni tulee aina olemaan onnetonta, mutta ainakin meillä on tämä supervalta ja tämä vahva johtaja.” Enkä minä todellakaan tiedä, miten tämä asenne voidaan muuttaa. Jos ollenkaan.”

”Putin ja hänen neuvonantajansa tiedostavat tämän ja käyttävät tilannetta hyväkseen ja pitävät ihmiset toivottomuuden tilassa. Siksi he myös vastustavat tieteen kehitystä ja opetusta. He vastustavat tulevaisuutta ylipäänsä. Siksi meillä on tämä menneisyyden suoranainen kultti, kuten vaikkapa "Voitonpäivä”"

Voitonpäivää juhlitaan 8. toukokuuta Venäjällä "Suuren isänmaallisen sodan”, kuten maassa toista maailmansotaa edelleen kutsutaan, päättymisen sekä "fasismin voittamisen" kunniaksi.

"Kuvaavaa on, että esimerkiksi Juri Gagarinia ei muisteta nykyvenäjällä ollenkaan, sillä hän edustaa tiedettä. Ei, se, mitä me tarvitsemme on ”Voiton" päivä. Tämä on yksi tärkeimmistä syistä, miksi Putinin Venäjä on itse asiassa paljon takapajuisempi maa kuin Neuvostoliitto. Oli Neuvostoliitto kuinka totalitaristinen tahansa, oli siellä ainakin uskoa tulevaisuuteen ja tieteeseen. Tämän päivän Venäjä on puolestaan pelkkää pimeää menneisyyttä, perinteisiä arvoja, kristillistä moraalia, tsaarinvallan ihailua.”


Artemi Troitski Ajankohtaisen Kakkosen haastattelussa vuonna 2014.

Lue lisää:

Tukiko Neuvostoliitto salaa Sex Pistolseja ja Ramonesia? Entinen KGB-agentti väittää tämän olleen merkittävin amerikanvastaisen propagandan saavutus.
http://worldnewsdailyreport.com/sex-pistols-were-financed-by-ussr-to-destabilize-western-world-admits-ex-kgb-agent/

http://www.intokustannus.fi/pietarionrock/

http://like.fi/kirjat/venajan-viimeinen-diversantti/

http://blogs.helsinki.fi/venajaavoiymmartaa/venalainen-rock/

http://fifi.voima.fi/voima-artikkeli/2014/numero-4/vanhat-pierut-paineen-alla

http://blogs.helsinki.fi/venajaavoiymmartaa/files/2010/03/Akvarium.pdf

http://www.aquariumband.com

Lisätty 8.5.: Biisin sanojen päivitetty käännös, ja korjattu vuosiluku (aikaisemmin 1982) sekä faktalaatikko Grebenštšikovista.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri