Hyppää pääsisältöön

Kasmir, Tokela, Anssi Nykänen, Niki Rock, Samae Koskinen, Aino Venna, Steen1 ja Proteus tunnustavat rakkautensa.

Polvillaan – Anssi Nykänen: ”Mustanaamio, olet kova koville ja kiva kiville”

Popeda-­lippis päässä kuvauksiin saapunut Anssi Nykänen on Suomen kysytyimpiä rumpaleita. Gramexin kirjoissa on viitisentuhatta kappaletta, joiden rumpuraidat Nykänen on soittanut. Livenä hänet on voinut nähdä kokoonpanoissa Nylon Beatistä Kummeliin, Pekka Pohjolan bändistä Paula Koivuniemen orkesteriin.

Soundtrack Mustanaamion maailmaan

”Mietin pitkään, minkä esikuvan valitsisin. Olisiko se Ginger Baker, Marvin Gaye, Stevie Wonder...” Nykänen aloittaa ja luettelee parisenkymmentä nimeä.

”Lopulta tulin siihen tulokseen, että on vain yksi vaihtoehto: Mustanaamio. Päätös vahvistui entisestään, kun keskustelimme asiasta Marzi Nymanin kanssa keikkamatkalla Oulusta kotiin.”

Mustanaamio edustaa Nykäselle kaikkea sitä, mihin hän pyrkisi, ellei sattuisi olemaan rumpali. Hänen mukaansa parhaiten tämän täydellisen sankarihahmon luonteesta kertovat Mustanaamio-­lehden numeron 10/1967 klassikkotarina Jalokiviliiga ja numeron 22/1976 ”jämäkkä historiallinen Mustis­seikkailu” Aavikon poika.

Kun kamerat käynnistyvät, alkaa katkeamaton monologi, jossa mainitaan muun muassa apinaihmiset Hzz ja Hrz. Kaikesta käy ilmi, että Nykänen on huolestuttavan syvällä Mustanaamion maailmassa. Siitä huolimatta hän haluaa ennen kuvausta kirjata muutaman viidakon sananlaskun lunttilapulle. Syynä on pelonsekainen kunnioitus esikuvaa kohtaan.

”Jos Mustanaamiota siteeraa väärin, seuraa kamala kohtalo.”

Soundtrack Mustanaamion maailmaan

1. The Baker Gurvitz Army: People
”Täydellinen Mustis-­tunnari mihin tahansa Mustis-­seikkailuun. Ainoa virallinen Mustis-­tunnari. Piste.”

2. Jonathan Wilson: Desert Raven
”Mustiksen käyttömusiikkia Walkerin kielekkeelle, USA:n ja Meksikon rajalle.”

3. Tigran Hamasyan: Entertain Me
”Mustishan on tunnetusti sekä jazzmusiikin että erilaisten kansanmusiikien ystävä. Tässä artistissa ne tuntuvat yhdistyvän aika mukavasti ja hyvällä asenteella, olematta kuitenkaan pikkunäppärää. Jazz-pianismia Armeniasta, parhaaseen malliin.”

4. The Thorns: I Can't Remember
”Lisää musaa Walkerin kielekkeelle. Siis sieltä Amerikasta. Hyvä.”

5. Tony Allen: Ewa
”Tunnusmusiikkia Mustanaamion ystävän, Guranin omiin seikkailuihin. Kappale kuvastaa Guranin olemusta loistavasti ja luulen, että Tony Allen ja Guran ovat siviilissä hyviä kavereita. Saattaahan olla, että Guran juo jotakin muutakin kuin maitoa, toisin kuin Mustis.”

6. Hella: Biblical Violence
”Kun on lomaillut viikon Edenin saarella Dianan perheen ja saaren asukkaiden kanssa, sen jälkeen on kiva lepuuttaa aivoja kaikesta kivasta ja harmonisesta esimerkiksi tämänkaltaisella musiikilla.”

7. Pat Metheny: First Circle
”Mustiksen sanoin: hyvä kipale!”

8. Tim Christensen & Mads Langer: Bringing Back Tomorrow
”Hyvä alkuriffi, hyvä ja pitkä A-­osan melodia, iskevä kertsi. C-­osa johdattelee kappaleen loppukertsiin täydellisesti. Siis hyvää pop-musiikkia tehdään vielä näinäkin päivinä ilman sen suurempia kummallisuuksia. Hyvä Tanska! Ja hyvä Tim, joka ilmeisesti nauttii Mustiksen suojelusta.”

9. Little Feat: Spanish Moon
”Aina kun Mustis suuntaa matkansa kaupungin pahamaineisiin satamakorttelikapakoihin juomaan maitoa ja kuulemaan vinkit rikoksista ja pahuuksista, hän laittaa tämän kappaleen soimaan. Sillä tavalla Mustis pääsee tilanteen vaatimaan tunnelmaan.”

10. Marvin Gaye: What’s Going On
”Tämän biisin lisäksi koko samanniminen albumi, alusta loppuun, useita kertoja vuodessa. Kaikenlaiseen kuunteluun, missä tahansa elämäntilanteessa. Myös Mustiksen.”

Teksti: Janne Flinkkilä
Videokuvaus: Janne Flinkkilä ja Ville Malja
Videon editointi ja tunnus: Ville Malja

Kommentit