Hyppää pääsisältöön

Kasmir, Tokela, Anssi Nykänen, Niki Rock, Samae Koskinen, Aino Venna, Steen1 ja Proteus tunnustavat rakkautensa.

Polvillaan – Tokela / Melrose: ”Eddie Cochran, sait minut tarttumaan kitaraan”

Englannin kielessä on sanonta ”point of no return”. Mika ”Tokela” Tuokkola koki sellaisen hetken 11­-vuotiaana. Silloin hän kuuli ensimmäisen kerran radiosta Eddie Cochrania. Kokemus oli niin väkevä, että sitä voi verrata melkeinpä uskonnolliseen herätykseen. Hän singahti maailmaan, josta ei ollut enää paluuta.

Eddie Cochran Top 10

”Ilman Eddie Cochrania en olisi tässä, missä nyt olen”, Melrose-­yhtyeen laulaja­kitaristi Tokela sanoo.

Polvillaan-­videon kuvauksiin Tokela otti mukaansa nipun Eddie Cochranin vinyylilevyjä. Niitä hän on keräillyt teinistä asti. Joidenkin levyjen kansipahvien sisään on kirjattu huolellisesti ostopäivä ja hinta.

Vain 21-­vuotiaana auto-­onnettomuudessa menehtynyt Eddie Cochran ehti lyhyen uransa aikana omien julkaisujensa lisäksi soittaa sessiomuusikkona lukuisilla raidoilla. Tokela luettelee ominaisuuksia, jotka tekivät Cochranista legendan: hän oli virtuoosimainen kitaristi, taitava laulaja, hyvännäköinen ja pukeutui tyylikkäästi.

Vaikka Eddie Cochran on Tokelalle kenties merkittävin yksittäinen muusikko, hän on tietoisesti varonut ottamasta idoliltaan liian suoria vaikutteita.

”Mä en esimerkiksi ole koskaan halunnut ostaa itselleni Gretschiä, koska mulle se on Eddie Cochranin kitara.”

Eddie Cochran Top 10

1. Summertime Blues
”Kuvittele olevasi 11­-vuotias. Et tiedä musiikista juuri mitään, et osaa soittaa mitään, et osaa analysoida kuulemaasi. Yhtäkkiä kuulet täydellisen pop-kappaleen, jossa on käytössä kaikki rock'n'roll -kikat: twang­kitara, kompressoidut handclapsit, akustinen kitara ja täysin hölynpölyiset sanat, jotka kuitenkin johdattavat ’tarinaa’ eteenpäin. Aikamoinen paketti kahdessa minuutissa.”

2. C’mon Everybody
”Samat säännöt kuin Summertime Bluesissa. Uskomatonta – juuri kun luuli, ettei toista yhtä hyvää biisiä voi olla, niin on kuitenkin! Sid Vicious teki tästä myös lähes ’unohtumattoman’ tulkinnan. No, sai ainakin mun huomion.”

3. I'm Ready
”Ennen omaa levytysuraansa Eddie soitti ja levytti solistin kanssa, jonka nimi oli yllättäen Hank Cochran. He käyttivät nimeä The Cochran Brothers, vaikkeivat veljeksiä olleetkaan. Joissakin kaksikon levytyksissä Eddie laulaa stemmaa tai toista leadia, mutta tässä häneltä kuullaan 'vain' helvetillistä kitarointia. Jätkä on vielä varmaankin alaikäinen, mutta sormet käy. Mieletöntä, että tää biisi kestää vain puolitoista minuuttia.”

4. Somethin' Else
”Eddie Cochranille oli ensimmäisten isojen hittien jälkeen kysyntää, ja tähän biisiin selkeästi jo satsattiin. Siksi rummuissa onkin legendaarinen rokkirummutuksen esi-­isä Earl Palmer, joka soitti muun muassa Little Richardin ensilevytyksillä, ja muutenkin soundi on iso. Rock’n’Roll Anthem. Cochranilla on hieno maanläheinen tapa kertoa tarinaa. Siinä on jotain Chuck Berryä.”

5. Eddie's Blues
”Tämä biisi oli ensikosketukseni bluesiin. Eddien kitarointi on välillä vellovaa ja maalailevaa kuin Hendrixillä ja paikoitellen taas täyttä brittibluesia, hirveässä spiidissä ruhjotun kuuloista kamaa. Mies oli aikaansa edellä. Lopun triolilasautukset ovat nykyään esimerkiksi Brian Setzerin vakioarsenaalia. Eikä ole myöskään sattumaa, että herra Setsuurilla on samanlainen kitara kuin Eddiellä.”

6. Three Steps to Heaven
”Ajalle tyypillisesti kuoro on isossa roolissa ja mahtavasti onkin. Ihan poppia, teineihin vetoavaa matskua. Eddie soittaa akustista kitaraa mahtavasti ja upealla soundilla. Vaikka olen aikojen kuluessa soittanut Cochranin tuotantoa useasti erinäisissä tilanteissa, tämä on tähän mennessä ainoa kappale, jonka olen häneltä levyttänyt. Se tehtiin Hoedown­yhtyeen kanssa Tokela & Hoedown, Honky Tonk Merry Go Round -albumille.”

7. Cotton Picker
”Koulussa oli kerran vuodessa musatunneilla laulukokeet. Tosielämän Idols-­karsinnat. Ilman säestystä yksin musamaikan edessä, mutta koko luokka kuunteli käytävässä. Meillä oli ollut bändi pystyssä jo pari vuotta. Basistimme Repa Nurmi oli hillitön Elvis-­fani. Kokeessa piti laulaa yksi kappale koulun laulukirjasta, jossa oli tasan yksi Elviksen biisi: Love Me Tender. Se ei ollut kauhean rock, ja Repa oli laulanut sen kokeessa jo monena vuotena peräkkäin. Yhtäkkiä hän päätti repäistä ja laulaakin seuraavassa kokeessa Cochranin Cotton Pickerin. Ihailin Repan rohkeutta, kun otti huomioon, ettei sitä todellakaan löytynyt laulukirjasta, mutta Repa veti omilla säännöillä. Kuuntelin oven takana, kun Repa veti tunteella biisin loppuun ja maikka totesi lakonisesti: ’Ihan kiva, mutta laulapa nyt jotain, minkä minäkin tunnen.’ Love Me Tender lähti lannistuneella sävyllä tulemaan.”

8. Teenage Cutie
”Tässä kappaleessa on hienosti luotu uhkakuva kitarariffillä, vaikka tarkoitus on kai saada teinityttö lähtemään mukaan. Erikoista. Ristiriitaista. Just kaikkea, mikä on hienoa rock'n'rollissa.”

9. Nervous Breakdown
”Neroutta.”

10. Don't Ever Let Me Go
”Laitoin tämän tähän siksi, että rakastan tällaista musiikkia. Kuunnelkaa, mitä kaikkea tämä jäbä ehti tehdä lyhyen uransa aikana. Spotifysta löytyy ikävä kyllä vain murto­osa tuotannosta. Cochran ehti tehdä hirveän läjän instrumentaalimusiikkia sekä säestää ja tuottaa muita artisteja. Hänen vaikutusalueelleen joutuivat muun muassa The Beatles, Jimi Hendrix ja lukematon määrä muita artisteja. Love it!”

Teksti: Janne Flinkkilä
Videokuvaus: Janne Flinkkilä ja Ville Malja
Videon editointi ja tunnus: Ville Malja