Hyppää pääsisältöön

Viikon fraasirikos: Tarkkuusammuntaa

Vesa Vierikko, Vesa-Matti Loiri, Pirkka-Pekka Petelius ja Juuso Räsänen
Onkohan näillä lentävillä legendoilla huhuja, joita ampua alas? Vesa Vierikko, Vesa-Matti Loiri, Pirkka-Pekka Petelius ja Juuso Räsänen legendat

Sotilaidenkin erikoiskieli tähtää suurimpaan mahdolliseen tarkkuuteen. Joskus tarkkuus on niin suurta, että lopputulos on epätarkka.

Vaikka olen ilmatorjuntakoulutuksen saanut reservin upseeri, en osaisi ammuttaa alas huhuja legendoilta.

Niin kävi jutussa, jonka nimimerkki Vilho vaan löysi alkuvuonna Sotilasaikakauslehdestä. Jutussa valitettiin tiedotusvälineiden epätarkasta uutisoinnista näin:

(…) upseerit eivät uskalla esiintyä oman alansa asiantuntijoina, suurena asiantuntijalaumana, joka (voisi tai) olisi voinut ampua alas niin monelta lentävältä legendalta huhut (…)

Nimimerkki Vilho vaan tuumailee: ”Kyseinen virke on mahtava monsteri. Vaikka olen ilmatorjuntakoulutuksen saanut reservin upseeri, en osaisi ammuttaa alas huhuja legendoilta.

Tällaisesta hakuammuskelusta ei innostu Aristoteleen kantapään ampumafraasikentsukaan. Siviilikielessä on jo kauan osattu ampua huhuja alas, ja niin pitäisi tehdä tällaisille pökäleilmauksillekin.

Niinpä tuomitsemme kirjoittajan tästä tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta kahdeksi tunniksi ehdottomaan poistumiskieltoon ja koska kyse on asevoimista, rangaistus on luonnollisesti taaksepoistumiskielto. Joten: eteen poistu!

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri