Hyppää pääsisältöön

Viikon sitaatti: Haulit himaan

A doctor examining a disgruntled patient, John Bull, who is being reassured by his master. Lithograph by Crichtoss after Begister.
Onko tämäkin potilas ärsyyntynyt tohtorin tilanteeseen nähden turhan rajuista kielikuvista? A doctor examining a disgruntled patient, John Bull, who is being reassured by his master. Lithograph by Crichtoss after Begister. Kuva: Copyrighted work available under Creative Commons Attribution only licence CC BY 4.0 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ lääkäri

Lääketieteen menetelmät eivät aina aukea tavalliselle tallaajalle. Olemme kuitenkin tottuneet luottamaan valkotakkisiin medisiinareihin ja noudattamaan heidän ohjeitaan.

Kuulijanimimerkki Rouva Kirkkonummelta kuuli tammikuussa Yle Puheesta otteen, joka kuitenkin pani epäilemään lääketieteen keinovalikoimia. Radiossa eräs johtajaylilääkäri loihe lausumaan näin:
- Tällä hetkellä me hoidamme potilaita kuin haulikolla ampuen.

Johtajaylilääkäri ampui itseään kielikuvalla jalkaan.

Rouva Kirkkonummelta äimistelee: - Vaikka puhe olikin geeneihin perustuvien hoitojen sattumanvaraisuudesta, ampui johtajaylilääkäri itseään kielikuvalla jalkaan, sen verran hurja kielikuva on.

Ja oikeassahan rouva on. Vaikka sairauksia on muinaisina aikoinaan hoidettu kaikenlaisilla myrkyillä, toivottavasti pasiliskoja ei sentään aleta karkottaa potilaista haulikkoammunnalla. Toivotaankin, että kielikuva perustui kuulijoiden havahduttamiseen eikä käypä hoito –suositusten uudistukseen.

Kommentit
 • Kadonneet: kukko, kirjat, painolaatat ja Daniel Medelplanin maine

  Medelplanin puuaapinen edisti lukutaitoa 1700-luvulla.

  Suomessa oli 300 vuotta sitten samanlaisia huolia kuin tänäänkin: miten sivistää kansaa ja estää lukutaitoa katoamasta? Siksi on syytä muistaa Pälkäneen puuaapista. Käsi pystyyn kuka tietää Daniel Medelplanin? (s. noin 1657 Turku – k. 18. elokuuta 1737 Pälkäne) Pelkään ettei moni, vaikka syytä olisi. Katoavaista on maine ja kunnia?

 • Avaruusromua: Maailman vaarallisin olento!

  Homo sapiens on biologian historian tappavin laji.

  Noin miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto. Uhan alla olevien lajien määrä on suurempi kuin milloinkaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa. Noin miljoona eläin- ja kasvilajia, joita ei kohta enää ehkä ole. Eikä se siihen lopu. Lajien kuoleminen sukupuuttoon kiihtyy valtavaa vauhtia. Meillä ihmisillä on kyseenalainen kunnia olla biologian historian tappavin laji. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Bertsolari yhdistää ja voimaannuttaa baskit

  Kilpalaulanta on baskien omaperäisen kulttuurin kulmakivi.

  Pohjois-Espanjassa Atlantin rannikolla sijaitseva Espanjan itsehallintoalue Baskimaa on omaperäinen sanan kaikissa merkityksissä. Alueen kieli on mahdollisesti viimeinen jäänne Länsi-Euroopassa ennen indoeurooppalaisten kielten leviämistä puhutusta kieliryhmästä. Baskin kieli, eli euskara on alueen kulttuurin säilymisen perusta.

 • Avaruusromua: Kieli, jota emme ymmärrä

  Voiko tekoäly kehittää oman koneiden välisen kielen?

  Koneet kuuntelevat meitä. Ne ymmärtävät meitä yhä paremmin. Koneet myös puhuvat meille. Ne puhuvat tosin vielä melko alkeellisin tavoin, mutta kuinka kauan? Mikä on puhutun kielen rooli yhä elektronisemmaksi ja digitaalisemmaksi muuttuvassa tulevaisuudessa? Oletko kuullut kielestä nimeltä darkvoice? Kielestä, jota me emme ymmärrä. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri