Hyppää pääsisältöön

Viikon sitaattivinkki: Politiikka alkaa kotoa

Tupperware-kulhoja
Kuva-arvoitus: nimeä puolueet rasioiden mukaan! Tupperware-kulhoja Kuva: Yle muovi,tupperware

Vaalit on pidetty ja pulinat pois. Kielikeskuksen sanakirjan toimituksen väki kuitenkin palaa vaalien kampanjointiin huhtikuun kuukauden sanassaan, joka on: olohuonetentti. Näin sanan valitsijat kommentoivat sanaa:

”Eduskuntavaalien alla perinteisten vaalitilaisuuksien rinnalle nousivat olohuonetentit eli kodeissa järjestettävät pienimuotoiset vaalitentit. Niiden ideana on, että järjestäjät kutsuvat kotiinsa muutamia eri puolueiden ehdokkaita tentittäviksi ja ystäviään ja tuttaviaan yleisöksi.

Miksei verkostomarkkinointi toimisi politiikassakin!

Olohuonetenteissä otetaan esiin asioita, jotka kiinnostavat paikalla olevia. Osallistujien mukaan tunnelma on intiimi ja kielikin maanläheisempää kuin virallisemmissa yhteyksissä. Olohuonetenttien on sanottu olevan yksi some-ajan ilmiöistä, sillä tieto niistä ja niissä käsitellyistä asioista leviää erityisesti sosiaalisen median välityksellä.”

Mikäs siinä: jos Tupperware-purnukoita myydään kaikkialla maailmassa kotikutsujen välityksellä, niin miksei verkostomarkkinointi toimisi politiikassakin! Tulivathan Tupperware-kutsut Suomeen tasan 50 vuotta sitten, myöhemmin poliitikkona tunnetun Elisabeth Rehnin tuomana!

 • Rakkaus on ruma sana, mutta kaunis asia

  Rakas äiti on suomen kaunein sanapari.

  Kun kysytään, mikä on suomen kielen kaunein sana, pitäisi ensin tarkentaa, tarkoitetaanko sillä ihanimman asian nimeä vai soinniltaan miellyttävintä sanaa. Moni pitää kauniina pehmeitä soljuvia äänteitä. Alavilla mailla hallanvaara on klassikko, vaikka sen merkitys uhkaa sadon paleltuvan.

 • Avaruusromua: Sumutorvia, tuhkaa, aaltoja ja aavekaupungin ääniä

  Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia.

  "Yhtäkkiä tajusin, että tein kaiken aivan väärin", toteaa amerikkalainen säveltäjä Steve Moore. "Pyrin aina luomaan jotakin, jolla ei ole alkua eikä loppua", sanoo amerikkalainen elektronimuusikko Taylor Deupree. "Tahdon kertoa äänillä samalla tavoin kuin elokuvaohjaajat kertovat kuvilla", selittää australialainen musiikintekijä Martin Kay. "Me emme tiedä luonnosta vielä juuri mitään", väittää japanilainen äänitaiteilija Yoshio Machida. Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia, kummallisia ajatuksia ja omalaatuista musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Oletko tosikko vai uppoaako ironia?

  Ironia on taitolaji.

  Törmääkö sarkasmiin, ironiaan ja ivaan nykyään yhä useammin, vai tuntuuko vain siltä? Poliitikot selittelevät sanomisiaan väärinymmärrettynä ironiana: “se oli vain läppä!”. Nuoriso muodostaa sarkastisen salakielen salaseuroja. Käänteistä kieltä ymmärtämätön joutuu naurunalaiseksi. Ironia on monesti hauskaa ja nokkelaa.

 • Arto Paasilinnan Ulvova mylläri Lukupiirissä - tule mukaan keskustelemaan!

  Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 30.3. klo 19! Ulvova mylläri kysyy, missä menevät normaalin ja hyväksytyn rajat? Kuka lopulta on Ulvovassa myllärissä hullu? Paasilinnan romaani ilmestyi vuonna 1981 ja sen tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun Suomeen. Onko kirjan sanoma edelleen ajankohtainen? Entä millaista on Ulvovan myllärin huumori? Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri