Hyppää pääsisältöön

10 harhaluuloa kannabiksesta - näin asiantuntija vastaa väitteisiin

Kannabis avaa portit kovien huumeiden käyttöön. Kannabis on täysin vaaraton luonnontuote. Kannabista ostetaan omituisilta hiippareilta. Katso miten päihdevalistaja suhtautuu näihin väitteisiin.

EHYT ry:n koulutussuunnittelija Kim Kannussaari // Kuva: Juhani Kenttämaa / YleX

Pilven ympärillä pyörii paljon ennakkoluuloja, harhakäsityksiä, romantisointia ja demonisointia.

Kannabiksen käyttö on edelleen rikollista Suomessa, mutta silti käyttäjien määrä on ollut huomattavassa nousussa viime vuosina. Annetaan päihdevalistuksen ammattilaisen, EHYT ry:n koulutussuunnitelija Kim Kannussaaren korjata muutamia yleisiä käsityksiä päihteeseen liittyen.

1. Kannabis on kuin heroiini - yksi piikki tappaa ja ensikerta vie suoraan hautaan.

Kannussaari: Väite on demonisointia. Kannabis luokitellaan mietoihin huumeisiin, eikä sen käyttöä voi rinnastaa kovien huumausaineiden käyttöön.

2. Kannabis on terveellisempää kuin alkoholi.

Kannussaari: Terveellisyys ja päihteet harvoin sopivat yhteen. Kannabis ja alkoholi ovat hyvin erityyppisiä päihteitä, eikä niiden keskinäinen vertailu oikein toimi.

3. Kannabis on luonnontuote.

Kannussaari: Jatkuva jalostus ja kehitys on vienyt nykyajan kannabislajikkeet kauas alkuperäisestä luonnontuotteesta.

4. Kannabiksesta ei tule krapulaa.

Kannussaari: Pilven poltosta ei tule samanlaisia pahoinvointia kuin alkoholista. Toisaalta kannabis varastoituu elimistöön ja poistuu sieltä hitaammin, mikä voi aiheuttaa krapulan tyyppisiä oireita.

5. Kannabis johtaa kovempien huumeiden käyttöön.

Kannussaari: Porttiteoriaa ei ole pystytty todistamaan yleiseksi ilmiöksi. Sitä vastaan puhuvat myös väestötutkimukset. Noin 17% suomalaisista on käyttänyt kannabista, mutta kovempien aineiden käytön osuus koko väestöstä on muutamien promillien luokkaa.

6. Kannabiksen käyttö vähentää alkoholin kulutusta.

Kannussaari: Tutkimusten mukaan kannabiksen käyttäjät kuluttavat myös tavallista enemmän alkoholia.

7. Kannabiksen käyttö laukaisee psykoosin.

Kannussaari: Osittain myytti, osittain totta. Käyttäjällä pitää olla alttiutta mielialahäiriöihin, jotta kannabis voisi toimia psykoosin laukaisijana. Väestötasolla tutkittuna kannabispsykoosi ei ole iso riski. Masentuneisuus ja sosiaalinen vetäytyminen ovat paljon todellisempia riskejä käyttäjille.

8. Kannabiksen dekriminalisointi vähentäisi yhteiskunnallisia ongelmia.

Kannussaari: Dekriminalisointi parantaisi käyttäjien elämänlaatua, koska vakavia ja stigmatisoivia seuraamuksia ei enää koituisi. Kovempien aineiden käyttöön se tuskin vaikuittaisi. Rikollisjärjestöt saattaisivat menettää markkinaosuuksiaan, jos hallussapito ja kotikasvatus sallittaisiin. Kannabiksen täyslaillistaminen olisi helpoin keino valvonnan kannalta, koska silloin valtio ottaisi markkinat kokonaan haltuun.

9. Kannabiksen laillistaminen vapauttaisi huomattavasti poliisin voimavaroja.

Kannussaari: Kannabisrikokset eivät tällä hetkellä vie suurta osuutta poliisien resursseista. Huumelaki Suomessa on kuitenkin tiukka, ja poliisin on tartuttava pieniinkin rikkomuksiin. Se johtaa muun muassa kotietsintöihin ja pidätyksiin, jotka koetaan hyvin epäoikeudenmukaisiksi ja rasittaviksi toimenpiteiksi. Tämä vie myös aikaa pois kovempien huumerikosten tutkimiselta.

10. Kannabista ostetaan hämäräperäisiltä tyypeiltä, jotka koukuttavat asiakkaansa huumekierteeseen.

Kannussaari: Omituisten hiippareiden tarjoamat ilmaiset savut kadunkulmassa eivät ole olleet tätä päivää pitkään aikaan. Kannabiksella on nykyään Suomessa sisämarkkinat ja yleensä kauppa kulkee tuttujen kautta.

Miten kannabiksesta pitäisi puhua ja miksi? Kuuntele YleX Etusivun haastattelu.