Hyppää pääsisältöön

Gypsy Caravan – Romanien tie

Kuva dokumentista Romanien tie (When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan)
Gypsy Caravan: vauhtia ja vaarallisia tilanteita sekä runsaasti upeaa musiikkia. Kuva dokumentista Romanien tie (When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan) Teemalauantai,teeman kulttuuri

Karavaani kulkee! Upeaa musiikkia pursuava dokumenttielokuva seuraa neljästä maasta tulevien romanimuusikoiden Amerikan-kiertuetta.

Romanien tie (When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan) on romanimusiikin Buena Vista Social Clubiksi kutsuttu värikäs ja vauhdikas dokumenttielokuva, jossa musiikki yhdistää ja vie mukanaan silloinkin kun tie muuttuu mutkaiseksi.

Elokuvassa seurataan neljästä maasta tulevien, yhdeksää eri kieltä puhuvien romanimuusikoiden yhteistä Gypsy Caravan -kiertuetta Pohjois-Amerikassa. Matkalla koetaan kulttuurien ja musiikkien huikeita yhteentörmäyksiä ja yhteensulautumisia.

Makedoniasta, Romaniasta, Intiasta ja Espanjasta tuleviin kiertueen huippumuusikkoihin ja -yhtyeisiin kuuluvat romanimusiikin supertähti Esma Redžepova, intialaisen Bachu Khanin yhtye Maharaja, romanialaiset Fanfare Ciocarlia ja Taraf de Haïdouks sekä Antonio el Pipan flamencoryhmä. Romanimusiikin lumosta dokumentissa puhuu myös Taraf de Haïdouksin kuuluisiin faneihin kuuluva Johnny Depp.

Jasmine Dellalin ohjaamassa elokuvassa käydään myös muusikoiden kotiseuduilla Rajastanista Andalusiaan. Elokuvan toisena kuvaajana toimi legendaarinen dokumentaristi Albert Maysles. Maysles kuoli maaliskuussa 2015.

Romanien tien edellinen esitys Teemalla oli elokuussa 2014 romanimusiikin teemaillassa.

 • Romanien tie (When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan), Britannia 2006. Dokumenttielokuva, ohjaus Jasmine Dellal.
Kommentit
 • Rajat ovat ihmisen ongelma, kirjallisuus on niistä vapaa

  Rakennukset sortuvat, mutta kirjallisuus on kaikkialla.

  Kirjallisuus on muuttolintujen parvi ja nyt se lentää Helsinkiin. Helsinki Litin lava on hyvä paikka laskeutua, myös uusille sukupolville, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi. Helsinki Lit suorana Ylen kanavilla 17.–18.5.2019

 • Teeman kesän 2019 elokuvat

  Leffateemoina mm. westernit, Jean Cocteau ja Jerry Lewis.

  Teema esittää kesällä mm. lännenfilmejä lauantaisin, Jerry Lewisin komedioita ja Jean Cocteaun klassikkoja.

 • Teeman kesä 2019 on länkkärikesä

  Westerneitä klassisesta moderniin lauantaisin.

  Teeman kesä 2019 on länkkärikesä. Lännenfilmejä esitetään joka lauantai-ilta kesäkuun alusta elokuun loppuun: klassikkoja, harvinaisia kulttifilmejä ja kiisteltyjäkin mestariteoksia.

Yle Teema