Hyppää pääsisältöön

Gypsy Caravan – Romanien tie

Kuva dokumentista Romanien tie (When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan)
Gypsy Caravan: vauhtia ja vaarallisia tilanteita sekä runsaasti upeaa musiikkia. Kuva dokumentista Romanien tie (When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan) Teemalauantai,teeman kulttuuri

Karavaani kulkee! Upeaa musiikkia pursuava dokumenttielokuva seuraa neljästä maasta tulevien romanimuusikoiden Amerikan-kiertuetta.

Romanien tie (When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan) on romanimusiikin Buena Vista Social Clubiksi kutsuttu värikäs ja vauhdikas dokumenttielokuva, jossa musiikki yhdistää ja vie mukanaan silloinkin kun tie muuttuu mutkaiseksi.

Elokuvassa seurataan neljästä maasta tulevien, yhdeksää eri kieltä puhuvien romanimuusikoiden yhteistä Gypsy Caravan -kiertuetta Pohjois-Amerikassa. Matkalla koetaan kulttuurien ja musiikkien huikeita yhteentörmäyksiä ja yhteensulautumisia.

Makedoniasta, Romaniasta, Intiasta ja Espanjasta tuleviin kiertueen huippumuusikkoihin ja -yhtyeisiin kuuluvat romanimusiikin supertähti Esma Redžepova, intialaisen Bachu Khanin yhtye Maharaja, romanialaiset Fanfare Ciocarlia ja Taraf de Haïdouks sekä Antonio el Pipan flamencoryhmä. Romanimusiikin lumosta dokumentissa puhuu myös Taraf de Haïdouksin kuuluisiin faneihin kuuluva Johnny Depp.

Jasmine Dellalin ohjaamassa elokuvassa käydään myös muusikoiden kotiseuduilla Rajastanista Andalusiaan. Elokuvan toisena kuvaajana toimi legendaarinen dokumentaristi Albert Maysles. Maysles kuoli maaliskuussa 2015.

Romanien tien edellinen esitys Teemalla oli elokuussa 2014 romanimusiikin teemaillassa.

  • Romanien tie (When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan), Britannia 2006. Dokumenttielokuva, ohjaus Jasmine Dellal.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa