Hyppää pääsisältöön

Niko Kivelä ja nurkkakunnat: Loviisa – raveja, huviloita ja ruutihuveja

Niko Kivelä ja nurkkakunnat, yle tv1
Niko Kivelä saa Loviisassa unohtumattoman annoksen historiaa. Niko Kivelä ja nurkkakunnat, yle tv1 niko kivelä ja nurkkakunnat

TV1 keskivikkona 27.7.2016 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 29.7. klo 6.25 ja lauantaina 30.7. klo 18.15
Yle Areenassa vuoden ajan

Niko Kivelän rannikkoa pitkin edennyt tutustumismatka nurkkakuntiin päättyy vilkkaaseen kesäkaupunkiin Loviisaan.

Katugallupissa kaupungin hyviksi piirteiksi luetellaan esimerkiksi parkkipirkottomuus. Omaleimaista pukeutumista paikkakunnalla ainakin on, sillä katukuvassa vilisee afrikkalaisia vaatteita. Syynä on kauppa, jonka tuotteet ostetaan suoraan käsityöläisiltä muun muassa Senegalista.

Vallan kahvassa

Paitsi ydinvoimalastaan myös historiaharrastuksestaan tunnettu kaupunki tarjoaa Nikolle ikimuistoisen kokemuksen. Hän saa kerrankin tuntea olevansa vallan kahvassa päästessään ohjaamaan purjelaivaa.

Kyseessä on talkoovoimin rakennettu kopio 1800-luvun ruotsinlaivasta. Se kuljettaa Nikon sotamarsalkka Ehrensvärdin kaksoisolennon luo. Mitä siitä seuraa, on helppo arvata: ruutia ja pauketta.

Ravurin kyydissä

Suomen Hamptonsissa huviloita riittää. Vierailu restauroidussa entisten aikojen menomestassa tuo uskoa entisöijän sanoihin: Loviisa on nouseva kaupunki, joka on heräämässä prinsessanunestaan.

Unesta ei ole jälkeäkään raveissa, joissa Niko saa kunnian ohjata ravuria esittelykierroksella. ”Uskomattoman hieno otus”, hän toteaa toettuaan jännityksestä.

Sarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2015.

Muualla verkossa:
Niko Kivelä ja nurkkakunnat
Kuinka nurkkakuntainen olet? Testaa!

Elävä arkisto:
Loviisan ydinvoimalan vihkiäiset 1977
Me kaupunkilaiset opetti urbanisaation termit (4. klipissä näytetään Loviisaa)