Hyppää pääsisältöön

Onko kaapissasi vanha teltta tai makuupussi? Madventures lähettää sen Nepaliin

Nepalin maanjäristyksen uhrit tarvitsevat raha-avustusten lisäksi hätäapuna leirivarusteita.

Madventures kerää teltta-apua Nepalin maaseudulle. // Kuva: NARENDRA SHRESTHA / EPA

Madventures kerää avustusta Nepalin maajäristyksessä tuhoutuneeseen Lamagaunin kylään. Ohjelman juontajat Riku Rantalan ja Tuomas ”Tunna” Milonoff päättivät järjestää oman keräyksen, kun kaksikko sai yhteyden paikallisiin ystäviinsä.

- Se on pieni avustusinjektio, jonka pystymme hoitamaan sinne. Isot järjestöt eivät saa maaseudulle ja vuorille apua perille luultavasti vielä moneen kuukauteen, Rantala sanoo YleX:lle. 

Rantala arvioi, että Lamagaunissa noin 350 ihmistä nukkuu ilman suojaa, ja joukosta lähes puolet on lapsia. Pakkasen ja monsuunisateen vuoksi paikalliset kaipaavat ensihätään majoitusvälineitä ja vedenpuhdistustarpeita.

- Tilanne on heikko, mutta heti kun siellä päästään jaloilleen, he pystyvät auttamaan lähikyliä, Rantala sanoo.

Varuste.net koordinoi keräystä Suomessa. Rantalan mukaan keräykseen on osallistunut valtavasti ihmisiä, ja ensimmäinen avustuslähetys telttoja ja makuupusseja on jo saatu liikkeelle. Rantala kannustaa ihmisiä lahjoittamaan rahaa myös suurien avustusjärjestöjen Nepal-keräyksiin. Madventuresin kaksikko kerää avustusta Lamagauniin paikallisten ystäviensä pyynnöstä.

- Aika moni meistä tekisi saman tässä tilanteessa. Jos olet ollut vaikka vaihto-opiskelijana, ja hyville ystävillesi ulkomailla kävisi jotain, tekisit jotain, jos he pyytäisivät apua, Rantala sanoo.

Nepalissa tapahtui lauantaina 25. huhtikuuta maan voimakkain maanjäristys yli 80 vuoteen. Järistyksen seurauksena kuoli 7500 ihmistä ja määrän pelätään yhä kasvavan. Pelastakaa lapset -järjestö arvioi, että jopa 260 000 kotinsa menettänyttä lasta voi joutua nukkumaan yönsä ankarissa oloissa jopa kuukausien ajan. Avustuksen saaminen maaseudulle on hankalaa vuoristojen ja maan huonon tieverkoston vuoksi.

Lue myös:

Riku Rantala paljastaa: Kuvaamme parhaillaan Docventuresin kolmatta tuotantokautta