Hyppää pääsisältöön

Paasikivi puhui tunteikkaasti toisen maailmansodan painajaisen päättyessä

J. K. Paasikivi pitämässä radiopuhetta 27.12.1949
J. K. Paasikivi pitämässä radiopuhetta 27.12.1949 Kuva: Yle Kuvapalvelu / Ruth Träskman 1949

"Kansalaiset! Lähes kuusi vuotta Euroopassa raivonnut hirvittävä sota on loppunut. Medborgare! Det fruktansvärda krig som i sex år rasat i Europa är nu slut." Pääministeri J. K. Paasikivi puhui radiossa suomeksi ja ruotsiksi painavin ja toiveikkain sanankääntein toisen maailmansodan päättyessä toukokuussa 1945.

"Aseiden kalske meidän maanosassamme on tauonnut. Neuvostoliiton mahtava voima yhdessä Suur-Britannian ja Amerikan Yhdysvaltojen ja muiden liittoutuneiden valtojen armeijojen kanssa on murskannut natsi-Saksan sotavoimat. Edessä rauhan aika, jolloin kärsineet kansat käyvät jälleen rakentamaan niitä suunnattomia vaurioita ja hävityksiä, joita mieletön sota on iskenyt."

Puheessaan pääministeri kertoo kansojen toivon kohdistuvan niihin valtiomiehiin, jotka kohtalo on asettanut kolmen suuren voittajavaltion eli naapurimaa-Neuvostoliiton, Britannian ja Yhdysvaltojen johtoon. Paasikiven itsensä kohtalo asetti Suomen johtoon seuraavana vuonna, kun sairastunut presidentti Mannerheim irtisanoutui virastaan maaliskuussa 1946.

Pääministeri Paasikivi piti toisen maailmansodan hirmutekoja muistavan ja jälleenrakennuksen toivoa luovan radiopuheensa 7. toukokuuta 1945. Saksa oli tuolloin antautunut ja Norja vapautunut. Paasikivi kuvailee väkivaltaa lietsoneen ja demokraattista kehitystä vihanneen natsi-Saksan olleen kuin painajainen. Saksa antautui lopullisesti seuraavana päivänä 8.5., jota useissa liittoutuneiden puolella taistelleissa maissa juhlitaan voitonpäivänä.

Keskustele