Hyppää pääsisältöön

Selkounet

Selkounet
Selkounet selkounet

Sigmund Freudin mukaan unet ovat ”kuningastie piilotajuntaan”. Neurotieteelle ne ovat hermotoiminnan sivutuote.

Unien tutkimuksessa eletään uutta nousukautta eri tutkimusaloilla. Yhtenä syynä ovat niin sanottujen selkounien näkijät ja heidän kokemuksistaan saadut tiedot. Yöllinen elokuvaesityksemme on läheisessä suhteessa valvetodellisuuteen.

Selkounien näkijät eli oneironautit ovat ottaneet mielensä hallintaansa paradoksaalisella tavalla: he ovat nukkuessaankin ikään kuin täysin hereillä ja pystyvät luomaan millaisen unimaailman haluavat. He voivat ohjata omia uniaan. Ja mikä mielenkiintoisinta tutkijoiden kannalta, he voivat viestiä unimaailmasta ulkopuolelle heräämättä. Tämä 70-luvun lopulla Stanfordin yliopistossa kehitetty menetelmä tuottaa yhä uusia mullistavia tutkimustuloksia.

Max Planck -instituutin tutkijat Münchenissä ovat ensimmäistä kertaa onnistuneet paitsi paikantamaan unen sisällön aivoissa myös muodostamaan niistä jonkinlaisen kuvauksen. Kuinka pitkä matka tästä vielä on ”unitallentimeen”?

 • Selkounet (Kopfkino – Die unbekannte Welt der Klarträumer), Saksa 2013. Tuotanto ZDF/Arte
Kommentit
 • Aleksei German kuvasi Neuvostoliiton kipeitä aikakausia

  Venäläisen elokuvaohjaaja Aleksei Germanin syntymästä tulee

  Venäläisen elokuvaohjaaja Aleksei Germanin syntymästä tulee kuluneeksi 80 vuotta 20.7. Teema julkaisee tuona päivänä Areenaan neljä Germanin ohjaamaa elokuvaa: Seitsemäs kiertolainen, Teiden vartiointi, Kaksikymmentä päivää ilman sotaa ja Ystäväni Ivan Lapshin ja näistä elokuvista Teiden vartiointi saa myös tv-esityksen Teemalla torstain Kino Klassikossa 26.7.

 • Maailman vanhin ratsastuskilpailu on elävää historiaa ja siekailematonta korruptiota

  Historiallinen Palio on Sienan kaupungin sydän

  Kahdesti vuodessa Italian Sienan kaupungissa käydään maailman vanhin ratsastuskilpailu – Palio. Cosima Spenderin dokumentti paljastaa tapahtuman juonittelun, korruption ja ratsastajien valmistautumiset strategioineen. Teeman kuukauden dokumentti sunnuntaina 1.7. klo 12.00. Areenassa 60 päivää Koko Sienan kansa on saapunut keskiaikaisen kaupungin torille seuraamaan suurta hevoskilpailua.

 • Ingmar Bergman 100 vuotta Yle Teemalla ja Femillä

  2018 on ruotsalaisen mestariohjaajan juhlavuosi

  Ingmar Bergmanin juhlavuotta 2018 vietetään sekä Teemalla että Femillä elokuvien, dokumenttien ja keskustelujen merkeissä. Juhlavuoden vietto alkaa heinäkuussa.

 • Kolme ajattelijaa: Marx, Nietzsche, Freud

  Miten näiden uranuurtajien perintö näkyy nykyajassa?

  Nämä miehet muuttivat maailmantaloutta, kyseenalaistivat yhteiskuntaa ja porautuivat ihmismieleen. Millaisessa maailmassa Marx, Nietzsche ja Freud elivät, keitä he olivat ja miten he vaikuttavat nykyajassa? Kolmeosaisessa sarjassa brittiläinen historioitsija Bettany Hughes esittelee kolme ajattelijaa, joiden ideat muovasivat modernia maailmaa.

Yle Teema