Hyppää pääsisältöön

Sodankylän elokuvajuhlat Teemalla 8.–14.6.

Kuvassa vas. Peter von Bagh, Kari Väänänen, Milos Forman, Seymour Cassel, Miika Soini.
Sodankylässä 2008. Kuvassa vasemmalta Peter von Bagh, Kari Väänänen, Miloš Forman, Seymour Cassel, Miika Soini. Kuvassa vas. Peter von Bagh, Kari Väänänen, Milos Forman, Seymour Cassel, Miika Soini. Kuva: Yle Kuvapalvelu teeman dokumentit

Sodankylän elokuvajuhlia vietetään ensimmäistä kertaa ilman niiden johtajana alusta asti toiminutta Peter von Baghia, joten sekä festivaali että Teeman Sodankylä-viikko ovat samalla myös von Baghin muistotapahtumia. Viikon huipennus Teemalla on lauantai, jolloin nähdään ensimmäistä kertaa suorana televisiossa Sodankylän kuuluisa aamukeskustelu, jossa kansainvälisenä vieraana tänä vuonna on Mike Leigh.

Viikon aikana Teemalla nähdään myös Peter von Baghin dokumenttisarja Sodankylä ikuisesti, joka on koottu festivaalin ensimmäisten 25 vuoden aikana kuvatuista keskusteluista.

Lisäksi Teema esittää von Baghin elokuvan Kreivi ja kolme elokuvaa von Baghin sarjasta ”Elämää suuremmat elokuvat”. Lauantai-iltana klo 21 alkaen nähdään kolme von Baghin suosikkia.

Festivaalivieras Christian Petzoldilta nähdään kaksi elokuvaa: Dreileben-trilogian avausosa Kuolemaa parempaa sekä Barbara.

Sodankylä-viikon ohjelmat Teemalla ma 8. – su 14.6.2015

ma – ke klo 21 (uusinnat ti – to klo 18 sekä la päivän aikana) Sodankylä ikuisesti
Peter von Baghin sarja, jossa aamukeskusteluja festivaalin ensimmäisen neljännesvuosisadan ajalta.

ma klo 22.00 Tien laulu (S)
Satyajit Rayn intialainen elokuvaklassikko on yksi Peter von Baghin sadasta ”elämää suuremmasta elokuvasta”. Viikon aikana nähdään lisäksi samasta sarjasta Charles Laughtonin Räsynukke (perjantaina) ja Buster Keatonin Kenraali (sunnuntaina)

"Joskus elokuvan syntyvaiheet voivat olla yhtä kauniit kuin lopputulos, ja Pather Panchalin/Tien laulun – yhden kauneimmista koskaan tehdyistä elokuvista – tapauksessa asia on juuri näin. (Satyajit Ray) on valinnut tarinan, jota jo sen kirjallisessa perusmuodossa oli pidetty erityisen mahdottomana elokuvan ainekseksi, varsinkaan elokuvan joka voisi olla missään suhteessa tekijöitä ympäröivään maailmaan. Tiedämme, että Satyajit Ray selvisi voittajana. Hänen elokuvansa oli yhtä kuin tuo maailma."

– Peter von Bagh: Elämää suuremmat elokuvat II

ke klo 22.00 Dreileben: Kuolemaa parempaa (12)
Saksalaisen kolmen eri ohjaajan jännäritrilogian ensimmäinen osa. Ohjaaja Christian Petzold on Sodankylässä vieraana.

to klo 21.00 Kreivi (7)
Peter von Baghin elokuva ”kreivi” Pertti Ylermi Lindgrenistä. Ennen elokuvaa Peter von Baghin oma esittely.

pe klo 21.00 Räsynukke (16)
(The Night of the Hunter, USA 1955) Tyylikäs jännäriklassikko vaarallisen vinksahtaneesta huijarisaarnaajasta, joka pankkirosvon saalista etsiessään ajaa kaksi lasta pakomatkalle. O:Charles Laughton. N: Robert Mitchum. Peter von Baghin elämää suurempia elokuvia.

"'Night of the Hunter', 'metsästäjän yö', on melkein joka suhteessa harvinainen tapaus. 56-vuotiaan ihmisen esikoiselokuva on aina sellainen – – – Sen tekijä on yksi elokuvan historian suuria persoonallisuuksia, palvottu näyttelijä tai ehkä jonkinlainen 'monstre sacré', 'pyhä hirviö', kuten viehättävä ranskalainen sanonta kuuluu. Poikkeuksellisempaa on, että tämä 'monoliitti ja musta timantti' – kuten sitä on niin ikään rakastuneesti tituleerattu – on ilmiselvä mestariteos, ainutlaatuinen yhdistelmä periamerikkalaista viattomuuden evankeliumia ja toisaalta psyyken pimeitä ulottuvuuksia."

– Peter von Bagh: Elämää suuremmat elokuvat

la klo 10.00–19.00 Suora lähetys Sodankylän festivaalilta
Ensimmäistä kertaa suorana televisiossa Sodankylän kuuluisa aamukeskustelu! Vieraana Mike Leigh. Suora lähetys alkaa aamulla klo 10.00 ja päättyy illalla klo 19.00. Suoran lähetyksen lomassa nähdään uusintana kolmeosainen Sodankylä ikuisesti. (Tarkemmat lähetysajat myöhemmin.)

la klo 21.00 Teemalauantai: Elämää suuremmat elokuvat
"Jokainenhan tietää, että Vain enkeleillä on siivet kertoo elämästä enemmän kuin kosteiden suvi-iltojen vihreät autereet." Näin kirjoitti nuori Aki Kaurismäki vuonna 1980. Lauantain teemailtaa vietetään Sodankylän elokuvajuhlien hengessä, klassikkojen ja viisaan elokuvapuheen parissa. Illan kolme elokuvaa ovat Howard Hawksin Vain enkeleillä on siivet (Only Angels Have Wings, 1939), Humphrey Jenningsin Englannin sävel (Listen to Britain, 1942) ja William Kleinin Muhammad Ali – suurin ja kaunein (Muhammad Ali The Greatest, 1974). Dokumenttielokuvat esittelee Peter von Bagh vuonna 2010 tehdyissä taltioinneissa.

su klo 18.00 Kenraali (S)
Buster Keatonin komediaklassikko on Peter von Baghin elämää suurempia elokuvia.

"Keaton todella teki kaiken sen, minkä hän näyttää elokuvassa tekevän – usein yhtä vaikeissa ja vaarallisissa olosuhteissa kuin 'jos tilanne olisi totta'. – – – Tekijän etiikka ja estetiikka ovat erottamattomat, niitä ei ohjaile oikku vaan ylpeä taiteellinen ohjelma ja velvoite. 'Ajattele hitaasti, toimi nopeasti', sanoi Keaton. Liike on todellinen, tekisi mieli sanoa ikuinen. – – – Kaikesta huolimatta Kenraalista jäävät mieleen vähemmän sen haamurajaa hipovat gagit kuin kuva yksinäisestä, rohkeasta, omituisesti kauniista, hassunkurisesta pienestä hahmosta, joka hellittämättömästi ajaa takaa kahta elämänsä tärkeintä asiaa, kahta menettämäänsä rakkautta: veturia jonka nimi on Kenraali ja tyttöä jonka nimi on Annabel Lee."

– Peter von Bagh: Elämää suuremmat elokuvat II

su klo 19.20 Barbara (12)
Draama 1980-luvun Itä-Saksasta, missä poliittisesti epäluotettava naislääkäri on saanut siirron Berliinistä maalle ja suunnittelee pakoa länteen. Ohjaaja Christian Petzold on festivaalivieraana.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa