Hyppää pääsisältöön

Tutkimus: YouTube on suomalaisnuorten keskuudessa suosituin somepalvelu

WhatsApp kasvattaa suosiotaan, mutta IRC-Galleria ja Blogger ovat hävinneet kymmenen käytetyimmän somepalvelun listauksesta.

YouTube on somepalveluista suosituin. // Kuva: ebrand Suomi Oy

Tuoreen Some ja nuoret 2015 -kyselyn mukaan suomalaiset nuoret käyttävät somepalveluista eniten YouTubea. WhatsApp on kasvattanut suosiotaan erittäin nopeasti ja on kaikista palveluista toisiksi käytetyin.

Vielä vuonna 2013 Facebook oli nuorten keskuudessa kaikkein suosituin palvelu, mutta nyt se on tutkimuksessa sijalla kolme. Facebook on kuitenkin yhä erittäin suosittu, sitä käyttää 81 prosenttia kaikista vastaajista.

Somettaminen on lisääntynyt viimeisen kahden vuoden aikana ja nykyään sitä tehdään tietokoneiden sijaan eniten älypuhelimilla. Vuonna 2013 kolmen suosituimman palvelun listalla oli Youtuben lisäksi IRC-Galleria ja Blogger, jotka eivät tämän vuoden tutkimuksessa ole ollenkaan mukana kymmenen käytetyimmän palvelun listalla.

Kymmenen käytetyintä somepalvelua. // Kuva: ebrand Suomi Oy

Some ja nuoret 2015 on koko maan kattava, haastattelu- ja tilastotietoon perustuva 13-29 -vuotiaille suunnattu verkkokysely. Kyselyyn vastasi maalis-huhtikuussa 2 618 nuorta. Tutkimuksen tuottivat yhteistyössä sosiaaliseen mediaan erikoistunut ebrand Suomi Oy ja Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut.