Hyppää pääsisältöön

Napoleon

Waterloon taistelu, Sir William Allenin maalaus (1843)
Waterloon taistelu, Sir William Allenin maalaus (1843) Waterloon taistelu, Sir William Allenin maalaus (1843) napoleon

Vuonna 2015 on tullut kuluneeksi 200 vuotta Waterloon taistelusta, jossa Napoleon kärsi lopullisen tappionsa. BBC:n kolmeosainen sarja kertoo tarunomaisesta sotilaasta ja Ranskan ensimmäisestä keisarista.

Napoleon oli paitsi poikkeuksellisen lahjakas sotilas myös harvinaisen karismaattinen johtaja. Yksityiselämässään hän tosin kärsi pettymyksistä ja petoksista. Puoli Eurooppaa valloittanut valistunut diktaattori hävisi lopulta ylivoiman edessä mutta jätti jälkensä maanosamme ja maailman historiaan. Monet yleiset käsitykset suurmiehestä kumoutuvat historiadokumentissa niin vanhan kuin uudenkin tutkimustiedon edessä.

Osa 1. Ensimmäisen osan aiheena on Napoleonin nousu vaatimattomista lähtökohdista Ranskan johtajaksi 1790-luvulla. Jakso kertoo Napoleonin voittokulusta Italiassa, Egyptissä ja Pariisin kaduilla, hänen johtamastaan sotilasvallankaappauksesta sekä hänen avioliitostaan Josephinen kanssa. Napoleon oli kunnianhimoinen sotilas ja kiihkeä uudistaja, mutta hän oli myös tavattoman herkkänahkainen persoona, mikä aikanaan kostautui.

Osa 2. Vuonna 1805 Napoleon kruunattiin Italian kuninkaaksi. Hän oli valtansa huipulla. Edellisvuonna hänet oli kruunattu Ranskan keisariksi. Toisen osan aiheena on poliitikon nousu keisariksi ja maailman kohtaloiden arkkitehdiksi. Ranskan vallankumouksen suuri poika otti uudeksi puolisokseen maailman vanhoillisimman valtakunnan, Habsburgien keisarikunnan prinsessan. Austerlitzissa Napoleon saavutti suurimman voittonsa, ja laajimmillaan hän hallitsi yli 40 miljoonan ihmisen valtakuntaa.

Osa 3. Vuonna 1815 Napoleon laivattiin vankeuteen pienelle Saint Helenan saarelle, missä hän kuoli kuusi vuotta myöhemmin. Vain vuodessa Euroopan yhteen liittyneet monarkiat olivat tuhonneet nousukkaan. Napoleonin tuho oli maailmanhistoriallinen käännekohta, johon päädyttiin myös Napoleonin itsensä tekemien strategisten virheiden kautta. Suurimpia niistä oli hänen sopimuksensa Venäjän kanssa – sopimus jota Venäjä ei pitänyt – ja sitä seurannut katastrofaalinen sotaretki Moskovaan.

 • Napoleon (Napoleon, The true story), Britannia 2014. Tuotanto BBC

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema