Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Minä pääkuva

Keskusteluja muusikoiden kanssa.

Viitasen Piia ja musiikin parantava voima

Viitasen Piia- henkilökuva 2
Viitasen Piia- henkilökuva 2 Kuva: Joonas Josefsson/Yle viitasen piia

Viitasen Piia -nimellä musiikkia tekevä artisti saa ihastella musiikin mullistavia vaikutuksia ihmisiin niin päivätyössään kuin esiintyessään yhtyeensä kanssa.

”Yllättävän varhaisesta olen kokenut olevani mieleltäni vähän vanha.”

Pääkaupungista maaseudun rauhaan muuttanut muusikko Piia Viitanen istuu kotinsa keittiössä ja kertoo musiikista sekä elämästään. Viitasen puhetta säestää sylissä tyytyväisenä kehräävä kissa Jäppinen.

Laulaja-lauluntekijältä on julkaistu kaksi albumia, molemmat Viitasen Piia -yhtyeen kanssa. Uni onnesta, levyistä tuoreempi, ilmestyi elokuussa 2014, keräsi kehuja kriitikoilta ja päätyi Emma-ehdokkaaksi asti.

Viitasen Piia- henkilökuva 1
Viitasen Piia- henkilökuva 1 Kuva: Joonas Josefsson/Yle viitasen piia

Lapsuuden soundtrack

Viitasen isä on sotilassoittaja ja musiikki on ollut elämässään aina läsnä. Piiakin opetteli lapsena soittamaan, mutta enemmän häntä kiinnosti musiikin kuuntelu. Isän vinyyleiltä löytyi muun muassa Chicagon pehmorokkia ja Glenn Milleriä, vanhat gospel-levyt taas olivat äidin hyllyyn tuomia. C-kaseteilta löytyi soulia ja funkia.

Ensimmäinen fanituksen kohde Viitaselle oli kuitenkin HIM-yhtyeen keulahahmo Ville Valo.

Viitasen Piia- henkilökuva 5
Viitasen Piia- henkilökuva 5 Kuva: Joonas Josefsson/Yle viitasen piia
Viitasen Piia- henkilökuva 7
Viitasen Piia- henkilökuva 7 Kuva: Joonas Josefsson/Yle viitasen piia

Apua musiikista

Vanhusten palvelukeskuksessa työskentelevä Piia Viitanen on saanut työssään huomata miten mullistavia vaikutuksia musiikilla on ihmisten toimintakykyyn ja muistisairaiden elämään. ”Siitä on olemassa jo paljon tutkimustietoakin.”

Musiikista löytyy apu paitsi ikäihmisille myös nuorille, jotka kamppailevat ongelmiensa kanssa.

”Me kaikki kipuillaan enemmän tai vähemmän samojen asioiden kanssa. Musiikki on aivan loistava väline vaikeidenkin asioiden ja tunteiden käsittelyyn. Ja sen kautta pystyy opettelemaan tunteiden säätelyä, mikä ei nuoruudessa ole kovinkaan helppoa.”

Viitasen Piia- henkilökuva 4
Viitasen Piia- henkilökuva 4 Kuva: Joonas Josefsson/Yle viitasen piia
Viitasen Piia- henkilökuva 9
Viitasen Piia- henkilökuva 9 Kuva: Joonas Josefsson/Yle viitasen piia

Lohtua raskaista aiheista

Piia Viitanen ei näe, että laulujensa taustalla olisi suurta sanomaa ja onkin yllättynyt aina, kun ihmiset kertovat löytäneensä lauluistaan valoa ja toivoa. Vaikka Viitanen käsittelee kappaleissaan raskaitakin teemoja, löytävät ihmiset niistä iloa ja lohtua.

”Pimeää tai varjoa vasten valokin kirkastuu. Elämän pienistä asioista löytää iloa ja riemua, jos on perspektiiviä johonkin muuhunkin.”

Keittiöön tulvii jo ilta-auringon valoa. Kissa Jäppinen vaihtaa asentoa Viitasen sylissä ja jatkaa kehräämistään.

Viitasen Piia- henkilökuva 10
Viitasen Piia- henkilökuva 10 Kuva: Joonas Josefsson/Yle viitasen piia
Viitasen Piia- henkilökuva 6
Viitasen Piia- henkilökuva 6 Kuva: Joonas Josefsson/Yle viitasen piia
Viitasen Piia- henkilökuva 11
Viitasen Piia- henkilökuva 11 Kuva: Joonas Josefsson/Yle viitasen piia
Viitasen Piia - henkilökuva 8
Viitasen Piia - henkilökuva 8 Kuva: Joonas Josefsson/Yle viitasen piia
Viitasen Piia- henkilökuva 3
Viitasen Piia- henkilökuva 3 Kuva: Joonas Josefsson/Yle viitasen piia
 • Riemastuttava erobiisi - mahdottomassa tehtävässä onnistuu Eteläranta

  Kaija Kärkinen ja Jukka Haarma uutuuslevyjä arvioimassa

  Paljon huomiota sanoituksiin kiinnitti viikon Levylautakunta. Laulujen aiheet liikkuvat sisällissodasta vapaasukelluksen kautta katkeraan eroon. Uutta musiikkia arvoimassa laulaja, sanoittaja, näyttelijä sekä Teosto ry:n hallituksen jäsen Kaija Kärkinen, emeritus-musiikkipäällikkö Jukka Haarma ja toimittaja Tero Liete. Pisteet ja kommentteja 1.

 • Mo-du-laa-ri-nen? Avaruusromua 18.3.2018

  Modulaarisilla syntesoijilla tehtyä uutta musiikkia!

  Olet ehkä kuullut tuon sanan aiemmin jossakin. Modulaarinen. Jos et muualla, niin ainakin Avaruusromua-ohjelmassa. Modulaarinen ja analoginen ovat tulleet esiin säännöllisin väliajoin. Monesti ne on mainittu silloin, kun on ollut puhetta vanhoista syntesoijista, 1960- ja 70-lukujen suurista ja monimutkaisen näköisistä elektronisista soittimista. Modulaarisuus ja analogisuus ovat myös osa tämän päivän elektronista musiikkia. Avaruusromussa muun muassa modulaarisilla syntesoijilla tehtyä uutta musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Tuula Amberlan paluu - musiikki puhutteli kuten ennenkin

  Pyhimys ja M arvioivat levyuutuuksia

  Onko musiikki luokiteltavissa hyvään ja huonoon vai onko kaikella jokin käyttötarkoitus? Tätä mietitään uutta musiikkia arvioitaessa. Levylautakunnassa altistuksen uutuuslevyille saavat artistit Mikko 'Pyhimys' Kuoppala ja Minja 'M' Koski sekä musiikkituottaja Juha-Pekka Sillanpää. Pisteet ja kommentteja 1.

 • Koko todellisuus on evoluutiota! Avaruusromua 11.3.2018

  Avaruusromussa suomalaista musiikkia nyt!

  Kaikki on tapahtumien kehittymistä ajassa, kirjoittaa brittiläinen tiedemies Julian Huxley kirjassaan Luova kehitys. Se on jatkuva, palautumaton ja itsestään muuntuva tapahtumien sarja, joka muuntuessaan luo vaihtelevuutta ja uusia piirteitä. Samaa voidaan sanoa musiikista: sen luomisesta ja esittämisestä. Suomalainen konemuusikko Sebastian ”Kebu” Teir palkittiin äskettäin saksalaisella Schallwelle-elektronimusiikkipalkinnolla. Avaruusromussa suomalaista musiikkia nyt! Toimittajana Jukka Mikkola.