Hyppää pääsisältöön

Silakkarysillä Taivassalossa ei säästellä hikeä

Ammattikalastaja Reima Salonen, apumies Juha Mustikkamaa ja toimittaja Reetta Arvila kalareissun jälkeen.
Toimittaja Reetta Arvila pääsi kokemaan silakkarysiä yhdessä ammattikalastaja Reima Salosen ja hänen apumiehensä Juha Mustikkamaan kanssa. Ammattikalastaja Reima Salonen, apumies Juha Mustikkamaa ja toimittaja Reetta Arvila kalareissun jälkeen. Kuva: YLE/Reetta Arvila juha mustikkamaa

Taivassalossa on pitkät perinteet silakan rysäkalastuksessa. Kuten Reima Salonenkin, moni kalastaa jo useammassa sukupolvessa. Ammattikalastajien määrä on tosin vähentynyt, mutta saalismäärät kasvaneet.

”Raha ei ratkaise kaikkea, kyllä tätä rakkaudesta tehdään”, toteaa Salonen, kun imuri ryskyttää Taivassalon edustalla silakoita rysästä alukseen. Tänä vuonna ansiot jäävätkin todella pieniksi, koska silakan hinta on tippunut dramaattisesti viime vuodesta. Tähän ovat vaikuttaneet muun muassa Venäjä-pakotteet sekä maailman talouskriisi, joka alentaa rehuksi menevän silakan ostohintaa.

Kun silakkasesonki on päällä, Salonen ja muut kalastajat pyytävät kalaa 4-5 tunnin yöunilla käytännössä seitsemän päivää viikossa. Yleensä kalastusalus starttaa merelle jo neljän, viiden aikaan aamusta.

"Kyllä tätä rytmiä muutaman kuukauden jaksaa, vaikka vanhemmaksi tultua alkaakin ottaa koville", Salonen nauraa.

Talvella taasen rakennetaan ja korjataan rysiä. Homma on tehtävä itse, koska rysät olisivat ostettuina tuhottoman kalliita. Salosella on yhteensä 30 rysää yhdessä toisen kalastajan kanssa ja jotkin rysäpaikat ovat kulkeneet suvussa vuosikymmeniä.

Kalastusalus aamuauringossa.
Aamuaurinko hellii aikaisin merelle lähteviä kalastajia. "Kevät on parasta aikaa ammattikalastajallekin, kun vain muistaa katsella ympärilleen", tuumaa Salonen. Kalastusalus aamuauringossa. Kuva: YLE/Reetta Arvila silakkarysä
Silakkarysä Taivassalon edustalla.
Nykyiset rysät ovat verrattain suuria, esimerkiksi tämä on leveydeltään 10 ja pituudeltaan 18 metriä. Silakkarysä Taivassalon edustalla. Kuva: YLE/Reetta Arvila silakkarysä
Reima Salonen ja Juha Mustikkamaa liinaavat rysää kokoon.
Rysän liinaus on kovaa hommaa, jossa ei hikeä säästellä. Tonneittain kalaa siis sumputetaan yhteen kulmaukseen, josta ne on imuroitavissa alukseen. Reima Salonen ja Juha Mustikkamaa liinaavat rysää kokoon. Kuva: YLE/Reetta Arvila silakkarysä
Reima Salonen laskee imurin silakkarysään.
Kaukana ovat jo ne ajat, kun silakka vielä haavittiin rysästä. Nykyään apuna ovat tehokkaat imurit. Reima Salonen laskee imurin silakkarysään. Kuva: YLE/Reetta Arvila silakkarysä
Silakkaa lentää imurista kalastusalukseen.
Tällä kertaa kalaonni oli myötä, sillä jo ensimmäisestä rysästä saatiin yli kymmenen tuhatta kiloa silakkaa. Silakkaa lentää imurista kalastusalukseen. Kuva: YLE/Reetta Arvila silakkarysä
Reima Salonen siirtää kalastusaluksen imurin takaisin alukseen.
Reima Salonen palasi Taivassaloon kävelijän urheilu-uransa jälkeen. Päätös kalastajaksi ryhtymisestä oli kuulemma itsestäänselvä. Reima Salonen siirtää kalastusaluksen imurin takaisin alukseen. Kuva: YLE/Reetta Arvila silakkarysä
Kalastusalus on täynnä silakkaa.
Kalastusalukseen mahtuu yhteensä noin 17 tuhatta kiloa silakkaa ja tällä kertaa kuorma oli täysi. Kalastusalus on täynnä silakkaa. Kuva: YLE/Reetta Arvila silakkarysä
Silakat imetään taasen yhdellä imurilla käsiteltäväksi kalanjalostuslaitoksella.
Sataman päässä kalat imuroidaan kalankäsittelylaitos Länsi-Rannikon Kala Oy toimesta jatkokäsittelyyn, josta silakat lähtevät pääasiassa ulkomaille syöntikalaksi ja rehuksi. Silakat imetään taasen yhdellä imurilla käsiteltäväksi kalanjalostuslaitoksella. Kuva: YLE/Reetta Arvila silakkarysä
Silakka siirretään säiliöautolla käsiteltäväksi tehtaalle.
Rehuksi menevä silakka siirretään tehtaalle säiliöautolla. Silakka siirretään säiliöautolla käsiteltäväksi tehtaalle. Kuva: YLE/Reetta Arvila kalatehdas
Kalatehtaalta viedään maustettua silakkaa Venäjälle.
Venäjä-pakotteiden vuoksi naapurimaahan ei saa nyt toimittaa käsittelemätöntä kalaa. Länsi-Rannikon Kalan on ollut pakko keksiä uusia keinoja, jotta yhteys tärkeään kauppakumppaniin säilyy: tässä pakataan maustettua kalaa 10 kilon ämpäreihin. Kalatehtaalta viedään maustettua silakkaa Venäjälle. Kuva: YLE/Reetta Arvila silakkarysä

Kuuntele juttu rysäreissulta:

Kommentit
 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.

 • Säveltäjä Kaija Saariaho: "Inspiraatiota täytyy oppia ohjelmoimaan"

  Säveltäjälle ei suositeltu synnyttämistä.

  Säveltäjä Kaija Saariaho on eri elämänvaiheiden myötä oppinut ohjelmoimaan inspiraatiota, sillä säveltäminen on hidasta ja kärsivällisyyttä vaativaa työtä. Se on hänelle elämän tarkoitus, sillä ilman säveltämistä elämä valuu hukkaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.

 • Säveltäjä Kaija Saariaho: "Inspiraatiota täytyy oppia ohjelmoimaan"

  Säveltäjälle ei suositeltu synnyttämistä.

  Säveltäjä Kaija Saariaho on eri elämänvaiheiden myötä oppinut ohjelmoimaan inspiraatiota, sillä säveltäminen on hidasta ja kärsivällisyyttä vaativaa työtä. Se on hänelle elämän tarkoitus, sillä ilman säveltämistä elämä valuu hukkaan.

 • Keskustele täällä talousnäkymistä!

  Syksyn talousnäkymät

  Hyytyykö talouskasvu - ja jos niin käy, mitä siitä seuraa Suomelle? Miltä uuden hallituksen talouspolitiikan päälinjat vaikuttavat? Muun muassa näiden kysymysten äärelle kokoontuu Mikä maksaa? -ohjelman perinteinen ekonomistiraati. Mukana ennustepäällikkö Janne Huovari Pellervosta, ennustepäällikkö Ilkka Kiema Palkansaajista ja uutena jäsenenä Etlan tuore toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

 • Filosofi Mikko Lahtinen muokkaa kehoaan antiikin Kreikan ihanteiden mukaan

  Akateeminen kehonrakentaja mietiskelee salilla.

  Tampereen yliopistossa vaikuttava yliopistolehtori ja filosofi Mikko Lahtinen voimailee viisi kertaa viikossa. Kehonrakennusta harrastava filosofi löytää harrastukselleen akateemiset perusteet. Mieli ja keho kuuluivat jo antiikin Kreikassakin yhteen.

 • Taidehistorioitsija Anna Kortelainen: "Ei hylätä enää ketään!"

  Tietokirjailijalle avautui hylkäämisten historia.

  Taidehistorioitsija Anna Kortelainen tutustui väitöskirjaa tehdessään Albert Edelefeltin maalausten malleihin ja heidän tarinoihinsa. Erityisesti Virginien tarina kiehtoi häntä tuoreena äitinä. Myöhemmin hän löysi oman äitinsä suvun tarinasta liittymäkohtia hylkäämisten historiaan.

 • Koripallovalmentaja Henrik Dettmann ei opeta pelaajia, vaan näyttää heille suuntaa

  Henrik Dettmann on valmentanut peräti 40 vuotta koripalloa.

  Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann alkoi saavuttaa menestystä, kun hän hylkäsi perinteisen johtamistavan, johon liittyi huutojohtamista ja käskyttämistä. Täyskäännöksen ansiosta hän ei lähestynyt peliä enää menestyksen kautta, vaan pelaajalähtöisen valmentamisen avulla. Suomenruotsalaisessa perheessä varttunut Henrik Dettmann harrasti nuorena monenlaisia urheilulajeja kuten keihäänheittoa, pihalätkää, jalkapalloa ja koripalloa. Lopulta koripallo vei miehen sydämen.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Riitta Oikawan innostus Japaniin on elämänmittainen matka

  Kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa innostuu Japanista.

  Japanilaisen majatalon pitäjä ja kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa on tutustuttanut suomalaisia jo 50 vuoden ajan japanilaiseen kulttuuriin. Hänestä Japani tarjoaa loputtomasti esteettisiä elämyksiä. Haaveensa japanilaisesta majatalosta Riitta Oikawa toteutti 20 vuotta sitten ostettuaan perinteisen hinokipuusta tehdyn japanilaisen kylpyammeen.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.

 • Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom: Ooppera on lapsen näkökulmasta äärimmäisen tylsää

  Taiteilijaperheen esikoinen kasvoi johtajaksi.

  Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom on aina ollut rohkea mielipiteissään. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää edelleen kuin kaksikymppisellä, vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Erik Söderblom on monien visioiden mies.