Hyppää pääsisältöön

Silakkarysillä Taivassalossa ei säästellä hikeä

Ammattikalastaja Reima Salonen, apumies Juha Mustikkamaa ja toimittaja Reetta Arvila kalareissun jälkeen.
Toimittaja Reetta Arvila pääsi kokemaan silakkarysiä yhdessä ammattikalastaja Reima Salosen ja hänen apumiehensä Juha Mustikkamaan kanssa. Ammattikalastaja Reima Salonen, apumies Juha Mustikkamaa ja toimittaja Reetta Arvila kalareissun jälkeen. Kuva: YLE/Reetta Arvila juha mustikkamaa

Taivassalossa on pitkät perinteet silakan rysäkalastuksessa. Kuten Reima Salonenkin, moni kalastaa jo useammassa sukupolvessa. Ammattikalastajien määrä on tosin vähentynyt, mutta saalismäärät kasvaneet.

”Raha ei ratkaise kaikkea, kyllä tätä rakkaudesta tehdään”, toteaa Salonen, kun imuri ryskyttää Taivassalon edustalla silakoita rysästä alukseen. Tänä vuonna ansiot jäävätkin todella pieniksi, koska silakan hinta on tippunut dramaattisesti viime vuodesta. Tähän ovat vaikuttaneet muun muassa Venäjä-pakotteet sekä maailman talouskriisi, joka alentaa rehuksi menevän silakan ostohintaa.

Kun silakkasesonki on päällä, Salonen ja muut kalastajat pyytävät kalaa 4-5 tunnin yöunilla käytännössä seitsemän päivää viikossa. Yleensä kalastusalus starttaa merelle jo neljän, viiden aikaan aamusta.

"Kyllä tätä rytmiä muutaman kuukauden jaksaa, vaikka vanhemmaksi tultua alkaakin ottaa koville", Salonen nauraa.

Talvella taasen rakennetaan ja korjataan rysiä. Homma on tehtävä itse, koska rysät olisivat ostettuina tuhottoman kalliita. Salosella on yhteensä 30 rysää yhdessä toisen kalastajan kanssa ja jotkin rysäpaikat ovat kulkeneet suvussa vuosikymmeniä.

Kalastusalus aamuauringossa.
Aamuaurinko hellii aikaisin merelle lähteviä kalastajia. "Kevät on parasta aikaa ammattikalastajallekin, kun vain muistaa katsella ympärilleen", tuumaa Salonen. Kalastusalus aamuauringossa. Kuva: YLE/Reetta Arvila silakkarysä
Silakkarysä Taivassalon edustalla.
Nykyiset rysät ovat verrattain suuria, esimerkiksi tämä on leveydeltään 10 ja pituudeltaan 18 metriä. Silakkarysä Taivassalon edustalla. Kuva: YLE/Reetta Arvila silakkarysä
Reima Salonen ja Juha Mustikkamaa liinaavat rysää kokoon.
Rysän liinaus on kovaa hommaa, jossa ei hikeä säästellä. Tonneittain kalaa siis sumputetaan yhteen kulmaukseen, josta ne on imuroitavissa alukseen. Reima Salonen ja Juha Mustikkamaa liinaavat rysää kokoon. Kuva: YLE/Reetta Arvila silakkarysä
Reima Salonen laskee imurin silakkarysään.
Kaukana ovat jo ne ajat, kun silakka vielä haavittiin rysästä. Nykyään apuna ovat tehokkaat imurit. Reima Salonen laskee imurin silakkarysään. Kuva: YLE/Reetta Arvila silakkarysä
Silakkaa lentää imurista kalastusalukseen.
Tällä kertaa kalaonni oli myötä, sillä jo ensimmäisestä rysästä saatiin yli kymmenen tuhatta kiloa silakkaa. Silakkaa lentää imurista kalastusalukseen. Kuva: YLE/Reetta Arvila silakkarysä
Reima Salonen siirtää kalastusaluksen imurin takaisin alukseen.
Reima Salonen palasi Taivassaloon kävelijän urheilu-uransa jälkeen. Päätös kalastajaksi ryhtymisestä oli kuulemma itsestäänselvä. Reima Salonen siirtää kalastusaluksen imurin takaisin alukseen. Kuva: YLE/Reetta Arvila silakkarysä
Kalastusalus on täynnä silakkaa.
Kalastusalukseen mahtuu yhteensä noin 17 tuhatta kiloa silakkaa ja tällä kertaa kuorma oli täysi. Kalastusalus on täynnä silakkaa. Kuva: YLE/Reetta Arvila silakkarysä
Silakat imetään taasen yhdellä imurilla käsiteltäväksi kalanjalostuslaitoksella.
Sataman päässä kalat imuroidaan kalankäsittelylaitos Länsi-Rannikon Kala Oy toimesta jatkokäsittelyyn, josta silakat lähtevät pääasiassa ulkomaille syöntikalaksi ja rehuksi. Silakat imetään taasen yhdellä imurilla käsiteltäväksi kalanjalostuslaitoksella. Kuva: YLE/Reetta Arvila silakkarysä
Silakka siirretään säiliöautolla käsiteltäväksi tehtaalle.
Rehuksi menevä silakka siirretään tehtaalle säiliöautolla. Silakka siirretään säiliöautolla käsiteltäväksi tehtaalle. Kuva: YLE/Reetta Arvila kalatehdas
Kalatehtaalta viedään maustettua silakkaa Venäjälle.
Venäjä-pakotteiden vuoksi naapurimaahan ei saa nyt toimittaa käsittelemätöntä kalaa. Länsi-Rannikon Kalan on ollut pakko keksiä uusia keinoja, jotta yhteys tärkeään kauppakumppaniin säilyy: tässä pakataan maustettua kalaa 10 kilon ämpäreihin. Kalatehtaalta viedään maustettua silakkaa Venäjälle. Kuva: YLE/Reetta Arvila silakkarysä

Kuuntele juttu rysäreissulta:

Kommentit