Hyppää pääsisältöön

Bazar lievensi korvausvaatimuksiaan Sofi Oksaselta

Sofi Oksanen
Sofi Oksanen Kuva: Toni Härkönen sofi oksanen

Kirjailija Sofi Oksasen ja Bazar-kustantamon välistä riitaa ratkottiin Helsingin käräjäoikeudessa tänään. Kuultavina olivat Bazarin norjalainen johtaja Øyvind Hagen ja kirjailija Oksanen. Hagen kertoi olleensa vuonna 2005 ja sen jälkeen hyvin pitkälti Bazarin suomalaisen yhtiön tietojen varassa. Hän luonnehti Oksasta tuohon aikaan vielä pieneksi tekijäksi. Lisäksi Hagen ilmoitti yhtiönsä pienentäneen korvausvaatimukset runsaasta miljoonasta eurosta hieman vajaaseen 800.000 euroon.

Kaksiosaisessa riita-asiassa Bazar vaatii Oksaselta korvauksia käännösoikeussopimusten katkaisemisesta ja sovitun romaanikäsikirjoituksen laiminlyönnistä. Oksanen purki omatoimisesti käännössopimukset Bazariin, koska yhtiö ei ollut tilittänyt sopimusten mukaisia myyntituloja Oksaselle. Hän pitää myyntitilitysten rikkomuksia niin ratkaisevina, että katsoo itsellään olleen oikeuden sopimusten irtisanomisiin. Tästä huolimatta Bazar on jatkanut Oksasen kirjojen, Stalinin lehmät ja Baby Jane, myyntiä käännöskirjoina.

Oksanen ei ole toimittanut Bazar kustantamolle Ranskalainen päärynä-nimistä käsikirjoitusta. Vuonna 2005 tehty sopimus oli kymmen vuotinen, ja sen määräaika loppuu tämän vuoden syksyllä.

Ranskalainen päärynä kirjan kiistassa oikeus joutuu pohtimaan, mikä on oikein määritelmä kirjailijan seuraavasta kirjasta. Bazar käytti kirjeenvaihdossaan suomalaisfirmasta emofirmaan käsitettä Oksasen seuraava romaani. Oksanen puolestaan korosti allekirjoittaneensa vain sopimuksen Ranskalainen päärynä kirjasta. Itse allekirjoittamaansa sopimusta Oksanen luonnehti hyvin omituiseksi, koska hän ei ole koskaan muulloin tehnyt yhdestäkään kirjasta kustannussopimusta ennen kuin teos on jossakin muodossa kirjoitettu. Ranskalainen päärynä romaanista on ollut vuonna 2005 vain synopsis. Oksanen ihmetteli myös sitä, ettei Bazar-kustantamossa ollut lainkaan kustannusotimittajaa, joka olisi työstänyt kirjaa valmiiksi hänen kanssaan.

Oikeuskäsittely jatkuu huomenna ja kuultaviksi tulevat WSOY:n entinen johtaja Jorma Kaimio ja kustannustoimittaja Harri Haanpää.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri