Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Lataa itsellesi Elävän arkiston ja Arkivetin metatiedot

Esimerkki datasta

Yle on avannut kokeiluluonteisesti Elävän arkiston ja Yle Arkivetin sisältöjen metatiedot saataville osoitteessa http://elavaarkisto.kokeile.yle.fi/data/.

Nyt julkaistu aineisto sisältää:

  • noin 30 000 videon ja audion metatiedot,
  • noin 17 000 TV- ja radio-ohjelman tiedot (joista tarjolla kokonainen media tai klippi),
  • noin 12 000 artikkelin metatiedot,
  • Elävän arkiston ja Arkivetin asiasanaston 52 000 termiä sekä
  • linkit edellä mainittujen sisältöjen välillä sekä muuta täydentävää tietoa.

Aineisto julkaistaan joukkona tiedostoja - osa CSV-muodossa, osa JSON-muodossa. Molempia formaatteja on helppo käyttää useimmilla ohjelmointikielillä. CSV-muotoiset tiedostot voi avata myös taulukkolaskentaohjelmassa, joten niiden käyttö ei vaadi ohjelmointitaitoa. Tiedostot päivittyvät pääsääntöisesti kerran vuorokaudessa.

Aineisto julkaistaan Creative Commons - Nimeä-Jaa samoin -lisenssillä, joka tarkoittaa sitä, että voit hyödyntää aineistoa hyvinkin vapaasti erilaisissa sovelluksissa kunhan mainitset tietolähteenä Yle Elävä arkisto / Yle Arkivet.

Nyt julkaistujen tietojen laadussa on vielä paljon parannettavaa - osa kentistä ovat tyhjiä tai ne sisältävät puutteellista tai jopa virheellistä tietoa. Laatuvaihtelut johtuvat muun muassa siitä, että tietoa on kerätty lähes sadan vuoden ajan vaihtelevilla keinoilla ja vaihteleviin käyttötarkoituksiin. Tietojen laatua pyritään aktiivisesti kehittämään Ylen sisältöasiantuntijoiden voimin sekä erilaisin automaattisin keinoin, kuten "arvailualgoritmien" avulla. Jos keksit tapoja parantaa tai rikastaa tietosisältöjä, apusi on tervetullut!

Elävän arkiston ja Arkivetin metatietojen julkaisu on toistaiseksi kokeiluluonteisesta toimintaa. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikenlaiset muutokset ovat mahdollisia esimerkiksi tiedostojen sisältöihin, formaatteihin ja muihin yksityiskohtiin liittyen. Tietojen julkaisemista pyritään myös aktiivisesti kehittämään huomioiden esimerkiksi saatu palaute.

Toivomme, että metatietojen avaaminen innostaa tutkimaan Ylen arkistoaineistoja uudella tavalla ja tekemään omia sovelluksia dataa hyödyntäen!

Palaute, kokemukset, ideat ja toiveet otetaan ilolla vastaan esimerkiksi kommentteina tähän alle.

Siirry lataamaan dataa: http://elavaarkisto.kokeile.yle.fi/data/

Lue myös: Elävän arkiston ja Arkivetin aineistojen ohella Yle on hiljattain avannut Areenan ohjelmointirajapinnat.

Kommentit