Hyppää pääsisältöön

Olavi Lanun ympäristöveistokset kuvasivat luonnon ja ihmisen yhteyttä

Olavi Lanun arvoitukselliset ympäristöveistokset herättivät kansainvälistä huomiota Venetsian Biennaalissa vuonna 1978. Ohjelmassa seuraamme Viipurissa syntyneen ja Lahteen kotiutuneen taiteilijan eloa vuonna 1980 entisessä kasvipuutarhassa Patomäellä.

Viipurissa vuonna 1925 syntynyt Lanu teki maalaustaidetta 1960-luvun puoliväliin asti. Tämän jälkeen hän julisti juhlallisesti taiteilijamanifestissaan, ettei tule enää koskaan maalaamaan maaleilla.

Olavi Lanun veistos kuvaa syleilyä metsän siimessä.
Olavi Lanun veistos kuvaa syleilyä metsän siimessä. Olavi Lanun veistos kuvaa syleilyä metsän siimessä. Kuva: Yle kuvanauha taideteos

Lanu löysi luonnonmateriaalit, jotka myös lopulta siivittivät hänen taiteilijanuransa kansainväliseen menestykseen asti. Kiveä, puuta, heinää ja vaikka lunta, Lanu naamioi tunnetuimmat veistoksensa näyttämään paitsi luonnollisilta, mutta sulautumaan niiden esitysympäristöön. Veistosten runkoina hän hyödynsi monia rakennusteollisuuden käyttämiä materiaaleja, joita taiteilija haali itselleen esimerkiksi romuttamoista.

Varsin taiteellinen henkilökuvaus on toteutettu lähes täysin ilman dialogia ja ilman selostusta. Kamera keskittyy päähenkilönsä ympäristöteoksiin, joita kuvataan luonnossa eri vuodenaikoina. Ohjelmassa on kuvattu myös lehtileikkeitä Venetsian Biennaalista 1978, jossa Lanun läpimurron katsotaan tapahtuneen.

Ohjelmavuonna Lanu työllisti itseään Lahden taideteollisessa koulussa sekä taidekoulussa oman taiteensa ohessa. Ohjelmassa näemme myös Olavin vaimon, niin ikään taiteilijana työskennelleen Tutta Vuori-Lanun.

Olavi Lanu kuoli 89-vuotiaana vuoden 2015 toukokuussa. Taiteilijan töitä on Lahdessa esillä hänen mukaansa nimetyssä Lanu-puistossa. Lahden keskustan kävelykatu on nimetty Lanunaukioksi.