Hyppää pääsisältöön

Päivän hyvä uutinen: suomalaiset tupakoivat vähemmän ja liikkuvat enemmän kuin ennen

Myös pyöräilykypärä keikkuu yhä useamman suomalaisen päässä. Kansakunnan ongelma on edelleen ylipaino.

THL:n selvityksen mukaan 14 prosenttia naisista ja 17 prosenttia miehistä tupakoii päivittäin. // Kuva: Jagadeesh Nv

Röökiä palaa vähemmän, eikä alkoholikaan enää uppoa suomalaisiin entisaikojen tahtiin. Pyöräilykypärää käytetään enemmän, ja yhä useampi suomalainen liikkuu vapaa-ajallaan. Yksi terveysvaiva suomalaisia kuitenkin rasittaa edelleen: ylipaino.

Tiedot selviävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuosittaisesta kyselytutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten elintapoja. Aineistona oli valtakunnallisesti edustava 5000 henkilön satunnaisotos.

Lisää liikuntaa

Suomalaiset liikkuvat vapaa-ajallaan yhä enemmän. Innostus ei kuitenkaan ole riittänyt työmatkoihin asti. Työmatkaliikunta on vähentynyt. Naisista 41 prosenttia ja miehistä 32 prosenttia pyöräili tai käveli työmatkallaan vähintään 15 minuuttia päivittäin. Myös pyöräilykypärän käyttö on yleistynyt. Ennen 2000-lukua kypärää käytti yleensä pyöräillessään vain yksi kymmenestä, nyt jo neljä kymmenestä.

Myös suomalaisten ruokailutottumukset ovat parantuneet. Vastaajista 44 prosenttia kertoi syövänsä tuoreita kasviksia päivittäin, ja 41 prosenttia sanoi valitsevansa tavallisesti rasvattoman maidon. Leivänsyönti on vähentynyt.

Elintapojen parantuminen ei kuitenkaan ole kyennyt suitsimaan suomalaisten ylipainoa. Vuonna 2014 miehistä ylipainoisia oli 60 prosenttia ja naisista 43 prosenttia. Pitkällä aikavälillä ylipaino on lisääntynyt koko Suomessa, mutta uusimaalaiset naiset ovat muita harvemmin ylipainoisia. Miesten alueelliset erot eivät ole yhtä selkeitä.

Tupakointi vähenee - mutta vain miehillä

Kyselytutkimuksessa 17 prosenttia miehistä ja 14 prosenttia naisista kertoi tupakoivansa päivittäin. Miesten tupakoiminen väheni edellisvuodesta, mutta naiset tupakoivat saman verran kuin aiemminkin.

Myös tupakoitsijat ovat kuitenkin huolissaan elintavoistaan. Neljä viidestä päivittäin tupakoivasta oli huolissaan tupakoinnin vaikutuksesta terveyteensä, yli puolet halusi lopettaa ja noin kolmannes oli tosissaan yrittänyt lopettaa tupakoinnin edellisen vuoden aikana.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että suomalaisten alkoholin kulutus on kääntynyt lievään laskuun. Eniten alkoholia kuluu Uudellamaalla.