Hyppää pääsisältöön

Ryhdy kasvissyöjäksi, mutta vältä papuja!

Rubensin maalaus Pythagoras puhumassa kasvissyönnin puolesta
Rubensin maalaus Pythagoras puhumassa kasvissyönnin puolesta Kuva: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pythagoras_advocating_vegetarianism_(1618-20);_Peter_Paul_Rubens.jpg syödään ensin!

Ensimmäinen kasvisravintola perustettiin Helsinkiin jo 1895. Tuohon aikaan kasvissyönnistä puhuttiin usein pythagoralaisena dieettinä. Aatteellisen kasvissyönnin länsimainen historia alkaakin jo antiikin Kreikasta. Syödään ensin! – Kulttuurihistoriallisia ruokaesseitä ohjelmasarja perehtyy tällä viikolla kasvissyönnin historiaan. Viikon valintana on Peter Paul Rubensin maalaus Pythagoras puolustaa kasvissyöntiä.

Matemaatikko ja filosofi Pythagoras oli yksi tunnetuimmista antiikin kasvissyöjistä. Hän perusteli kasvissyöntiä terveydellisillä syillä, mutta myös sielunvaelluksella. Koska ihmissielu saattoi syntyä uudelleen eläinruumiiseen, oli eläinten syöminen riskialtista puuhaa.

Pythagoras
Pythagoras, raakaruokatrendin huipulla jo antiikin ajoista alkaen. Pythagoras Kuva: Wikimedia Commons syödään ensin!

Vegaani raakaruokatrendin huipulla

Pythagoraan mukaan sielut vaeltavat eläimestä ja ihmisestä toiseen, joten sielullisen eläimen syöminen on murha. Eläinten tappaminen ja niiden lihan syöminen oli turmiollisena. Se haittasi puhdistautumista materiaalisen maailman siteistä, matkalla kohti hengellisempää todellisuutta.

Pythagoralaisten elämässä keskeinen käsite oli henkinen ja ruumiillinen puhtaus. Kaiken ruumiiseen ja mieleen vastaanotetun tuli olla puhdasta, oli se sitten puhetta, musiikkia, ruokaa tai juomaa. Pythagoras eli raakaravinnolla, joten Antiikista löytyy siis esikuvia myös nykyisen raakaruokatrendin harrastajille. Hunajankäyttöä lukuun ottamatta Pythagoras oli vegaani.

Julma ja raakalaismainen ihmiskunta

Peter Paul Rubensin maalaus Pythagoras puolustaa kasvissyöntiä (1618-1620) kuvaa Pythagoraan luennoimassa kasvissyönnin puolesta. Saarnan kuuntelijana on Rooman kuningas Numa Pompilius. Kuva perustuu Ovidiuksen Muodonmuutosten viimeisen osan tekstiin, jossa Ovidius kuvaa Numa Pompiliuksen ja Pythagoraan välistä yhteenottoa.

Pythagoras syyttää lihaa syövää ihmiskuntaa julmaksi ja raakalaismaiseksi. Hän kertoo kuninkaalle Kultaisesta ajasta, jolloin ihmiset nauttivat maan hedelmiä ilman sortoa ja verenvuodatusta. Kultaisen ajan kuvailu selittää maalauksen vasemman puolen. Kuvassa faunit ja nymfit ovat iloisissa sadonkorjuupuuhissa. Faunit kuvataan usein ahneiksi ja villeiksi, mutta Rubensin maalauksessa niihin liitetään kasvissyöjän lempeitä ominaisuuksia.

”Ällös koske papuihin!”

Papuja
Arveluttava Phaseolus vulgaris Papuja Kuva: Wikimedia Commons syödään ensin!

Kaikki kasvikset eivät Pythagoraankaan mielestä olleet hyvää ravintoa. Jos maalausta katsoo tarkkaan, voi huomata, että saarnaava Pythagoras talloo jalkoihinsa papuja. Yksi Pythagoraan viisauksista olikin: ”Ällös koske papuihin!” Myöhemmin papukielto on tulkittu metaforiseksi tai sille on yritetty löytää lääketieteellinen selitys. Varmaa syytä Pythagoraan papuinholle emme koskaan saa tietää.

Antiikin Kreikan perintönä on säilynyt kaksi kirjaa, jotka puhuvat kasvissyönnin puolesta. Porfyrioksen Pidättäytyminen sielullisten olentojen syömisestä ja Plutarkhoksen Lihansyönnistä esittelevät sangen moderneilta kuulostavia ajatuksia eläimen ja ihmisen samankaltaisuudesta, eläinten älykkyydestä ja jopa eläinten oikeuksista. Myös Platonin tiedetään puhuneen kasvissyönnin puolesta.

Phaseolus vulgaris
Phaseolus vulgaris Kuva: Wikimedia Commons syödään ensin!

Mitä mieltä Leonardo Da Vinci oli kasvissyönnistä? Millaiset olivat kasvissyönnin varhaisvaiheet suomessa? Mikä estää toimittaja Kaisa Pulakkaa ryhtymästä kasvissyöjäksi? Kuuntele Syödään ensin! - Kulttuurihistoriallisia ruokaesseitä Yle Radio 1 maanantaisin 17:40 ja lauantaisin 22.45.

Lähteet:

http://www.ivu.org/history/greece_rome/pythagoras.html
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pythagoras
http://www.kysy.fi/kysymys/muinaiset-matemaatikot-kielsivat-tiettyjen-kasvien-syonnineukleides-kielsi
http://www.royalcollection.org.uk/collection/403500/pythagoras-advocating-vegetarianism
http://www.doria.fi/handle/10024/98753
http://www.helsinki.fi/jarj/hyve/kirj/js1.html
http://jarjestot.uta.fi/aatos/paatos/arkisto/2007-2/paatos20705.html

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri