Hyppää pääsisältöön

Teosofia tutkii uskontoja filosofisesti

Ihmisen määränpää -ohjelmassa valotetaan teosofista ajattelua elämästä ja kuolemasta sekä seurataan ruusuristiläisten esitelmätilaisuutta.

Helena Petrovna Blavatskyn ja Henry Olcottin perustama Teosofinen seura syntyi Yhdysvalloissa vuonna 1875. Se tutkii uskontoja, filosofioita ja ihmisen yliaistillisia kykyjä. "Teosofia tarkoittaa jumalallista viisautta. Se tavoittelee totuutta, joka on kaikkien uskontojen takana", kerrotaan ohjelmassa.

Ihminen syntyy maanpäälle yhä uudelleen ihmisenä ja saa korjata satona seuraukset entisten elämiensä teoista.
Ruusu-Ristin johtaja Uuno Pore
Ruusu-Ristin tilaisuus Ruusu-Ristin johtaja Uuno Pore Kuva: YLE kuvanauha uuno pore

Suomessa liikkeen uranuurtaja oli Pekka Ervast, joka oli perustamassa Suomen teosofista seuraa 1900-luvun alussa. Ervastin mielipiteet erosivat kuitenkin Teosofisen seuran silloisten kansainvälisten johtajien Annie Besantin ja piispa Charles Webster Leadbeaterin kanssa. Tämän seurauksena hän perusti teosofiaan pohjautuvan Ruusu-Ristin kannattajiensa kanssa vuonna 1920.

Teosofia oli varsin suosittua 1900-luvun alussa ja sen vaikutus oli merkittävä suhteutettuna sen jäsenmäärään. Tunnettuja suomalaisia aatteen kannattajia ovat olleet muun muassa Eino Leino sekä Oskar Merikanto.

Ruusu-Ristin johtaja Uuno Pore
Ruusu-Ristin johtaja Uuno Pore Ruusu-Ristin johtaja Uuno Pore Kuva: Yle kuvanauha uuno pore

Uuno Poreen, Ruusu-Ristin johtaja vuosina 1951-1982, mukaan tietoja elämästä ja kuolemasta ja muista perimmäisistä kysymyksistä on parhaiten löydettävissä tutkimalla uskontojen perustajien omia sanoja.

Teosofit ovat myös vakuuttuneita karman ja jälleensyntymisen tosiasiasta. "Ihminen syntyy maanpäälle yhä uudelleen ihmisenä ja saa korjata satona seuraukset entisten elämiensä teoista", kertoo Pore.

Tesofinen näkemys luonnon tasoista
Teosofien näkemys luonnon tasoista Tesofinen näkemys luonnon tasoista Kuva: Yle kuvanauha luonnon tasot

Ohjelmassa Teosofisen seuran tuolloinen varapuheenjohtaja Kyllikki Vuorinen avaa okkulttisten tutkimusten tuloksia fyysisen aineen eri tiiveysasteista. Niitä ovat kiinteä, nestemäinen, kaasumainen, eetterinen, ylieetterinen, aliatominen sekä atominen. Vuorinen valaisee myös tasoja, joissa ihminen elää. Näitä ovat fyysinen, astraalinen sekä mentaalinen maailma.

"Sisimmältä olemukseltaan ihminen on jumalallinen tajunta, henki, ja kipinä jumaluudesta, joka elää verhojensa välityksellä kasvaakseen ja kehittyäkseen, lopulta tajuamaan oman jumaluutensa ja kaiken olevaisuuden ykseyden, kertoo Kyllikki Vuorinen.