Hyppää pääsisältöön

Teosofia tutkii uskontoja filosofisesti

Ihmisen määränpää -ohjelmassa valotetaan teosofista ajattelua elämästä ja kuolemasta sekä seurataan ruusuristiläisten esitelmätilaisuutta.

Helena Petrovna Blavatskyn ja Henry Olcottin perustama Teosofinen seura syntyi Yhdysvalloissa vuonna 1875. Se tutkii uskontoja, filosofioita ja ihmisen yliaistillisia kykyjä. "Teosofia tarkoittaa jumalallista viisautta. Se tavoittelee totuutta, joka on kaikkien uskontojen takana", kerrotaan ohjelmassa.

Ihminen syntyy maanpäälle yhä uudelleen ihmisenä ja saa korjata satona seuraukset entisten elämiensä teoista.
Ruusu-Ristin johtaja Uuno Pore
Ruusu-Ristin tilaisuus Ruusu-Ristin johtaja Uuno Pore Kuva: YLE kuvanauha uuno pore

Suomessa liikkeen uranuurtaja oli Pekka Ervast, joka oli perustamassa Suomen teosofista seuraa 1900-luvun alussa. Ervastin mielipiteet erosivat kuitenkin Teosofisen seuran silloisten kansainvälisten johtajien Annie Besantin ja piispa Charles Webster Leadbeaterin kanssa. Tämän seurauksena hän perusti teosofiaan pohjautuvan Ruusu-Ristin kannattajiensa kanssa vuonna 1920.

Teosofia oli varsin suosittua 1900-luvun alussa ja sen vaikutus oli merkittävä suhteutettuna sen jäsenmäärään. Tunnettuja suomalaisia aatteen kannattajia ovat olleet muun muassa Eino Leino sekä Oskar Merikanto.

Ruusu-Ristin johtaja Uuno Pore
Ruusu-Ristin johtaja Uuno Pore Ruusu-Ristin johtaja Uuno Pore Kuva: Yle kuvanauha uuno pore

Uuno Poreen, Ruusu-Ristin johtaja vuosina 1951-1982, mukaan tietoja elämästä ja kuolemasta ja muista perimmäisistä kysymyksistä on parhaiten löydettävissä tutkimalla uskontojen perustajien omia sanoja.

Teosofit ovat myös vakuuttuneita karman ja jälleensyntymisen tosiasiasta. "Ihminen syntyy maanpäälle yhä uudelleen ihmisenä ja saa korjata satona seuraukset entisten elämiensä teoista", kertoo Pore.

Tesofinen näkemys luonnon tasoista
Teosofien näkemys luonnon tasoista Tesofinen näkemys luonnon tasoista Kuva: Yle kuvanauha luonnon tasot

Ohjelmassa Teosofisen seuran tuolloinen varapuheenjohtaja Kyllikki Vuorinen avaa okkulttisten tutkimusten tuloksia fyysisen aineen eri tiiveysasteista. Niitä ovat kiinteä, nestemäinen, kaasumainen, eetterinen, ylieetterinen, aliatominen sekä atominen. Vuorinen valaisee myös tasoja, joissa ihminen elää. Näitä ovat fyysinen, astraalinen sekä mentaalinen maailma.

"Sisimmältä olemukseltaan ihminen on jumalallinen tajunta, henki, ja kipinä jumaluudesta, joka elää verhojensa välityksellä kasvaakseen ja kehittyäkseen, lopulta tajuamaan oman jumaluutensa ja kaiken olevaisuuden ykseyden, kertoo Kyllikki Vuorinen.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto