Hyppää pääsisältöön

Viktoriaaninen koti

Suzannah Lipscomb testaa korsetin vaikutuksia
Suzannah Lipscomb testaa korsetin vaikutuksia Suzannah Lipscomb testaa korsetin vaikutuksia Kuva: BBC viktoriaaninen koti

Dokumentti kysyy, oliko viktoriaanisen ajan tavallinen koti tikittävä aikapommi.

Kuningatar Viktorian ajan Englannissa ei kodin terveys- ja turvastandardeista juuri osattu piitata. Uusi teollisuus syyti markkinoille elämää helpottavia tuotteita, mutta moni niistä uhkasi ihmisten terveyttä, jopa henkeä.

Esimerkiksi tapeteissa yleisesti käytetty vihreä väri oli arsenikkia, joka myrkytti huoneilman. Koska arsenikkikuoleman oireet muistuttivat muita ajalle yleisiä sairauksia, ei kuolemantapauksia osattu yhdistää upean kodin sisustukseen.

Naisten käyttämistä korseteista tuli 1800-luvulla entistä kireämpiä, kun uudet metalliset vahvikkeet mahdollistivat paulojen vetämisen tiukkaakin tiukemmalle. Pukeutuminen haittasi sisäelinten toimintaa ja aiheutti keskenmenoja.

Dokumentin juontaa historioitsija Suzannah Lipscomb.

  • Viktoriaaninen koti (Hidden Killers of the Victorian Home), Britannia 2013. Tuotanto BBC

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa