Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Huoltomiestä voi olla vastassa teräase, kannabisviljelmä tai aviokriisi

rappukäytävä
rappukäytävä Kuva: YLE kuningaskuluttaja

Oven avaavat huoltomiehet kohtaavat hyvin hankalia asiakkaita. Viikonloppuisin työ voi olla jopa hengenvaarallista. Rahattomalle ovea ei ole pakko avata.

Kokenut huoltomies sisämaakaupungista muistelee kauhulla keikkaa, joka päättyi pikaiseen poistumiseen.

- Asukas käyttäytyi ihan asiallisesti siihen asti, kunnes sain oven auki, mutta sitten naksahti.

Sisään päästyään asukas tempaisi käteensä ison ja terävän metsätaloustyökalun, jolla on tehty monia henkirikoksia.

Hän haluaa kertoa asioista nimettömänä, koska voi joutua avaamaan ovia vielä uudelleenkin jo ennestään hankaliksi osoittautuneille asiakkaille.

yöllinen kerrostalo
Yöllisellä ovenavauskeikalla ei tiedä, mitä vastaan tulee. yöllinen kerrostalo Kuva: YLE kuningaskuluttaja

- Sitten tuli minulle äkkilähtö, kaveri on vielä tosi isokokoinen, sanoo huoltomies.

Huoltomiestä on kahdesti muulloinkin uhattu aseella työtehtävien yhteydessä, mutta mitään vakavampaa ei ole onneksi sattunut vielä. Mies murehtii, että yhteiskunnan huono kehitys tulee vastaan rappukäytävissä.

- Kannabis tuoksuu, ja avohuollon potilaat ovat oma lukunsa.

Viikonloppuisin humalainen asiakas ei ole aina helppo tapaus. Jopa parinkymmenen minuutin odotusaika voi olla joillekin liikaa.

- Eräs henkilö soitti siinä ajassa viisi kertaa, että missä avaus viipyy, sanoo huoltomies.

Harkinnassa sumutease

Toisen huoltoyhtiön johtaja kertoo, että heilläkin on kannettu huolta työturvallisuudesta.

- Omalle kohdalle ei ole väkivaltaa sattunut, mutta olen kyllä kuullut sellaisista tilanteista muista yhtiöistä, sanoo johtaja.

Johtajan mukaan viikonlopun ovenavauskeikat jännittävät osaa työntekijöistä, kun koskaan ei tiedä, mitä eteen tulee.

Sitten tuli minulle äkkilähtö, kaveri oli vielä tosi isokokoinen.

- Olemme harkinneet luvan pyytämistä puolustusvälineen, jonkilaisen sumuttimen, mukanapitoon.

Pulmia syntyy, jos oven avausta odottava asiakas ei ole huolehtinut muuttoilmoituksestaan, minkä johdosta nimi puuttuu talonkirjasta - silloin ovikaan ei aukea.

- Joskus saamme erotilanteeseen liittyviä soittoja, että puolisoa ei saa päästää sisään. Tällaisissa tilanteissa kysytään poliisilta neuvoa.

Tilanne voi olla huoltomiehelle todella pulmallinen. Jos henkilö on talossa kirjoilla, lähtökohtaisesti hänellä on oikeus päästä omaan asuntoonsa.

Jos rahaa ei ole, ei ovi aukea

Tätä juttua tehdessä monen huoltoyhtiön suusta tuli viesti, että liian usein ovenavausta ei makseta koskaan.

Harvalla on enää käteistä mukana. Kaikkien huoltoyhtiöiden resurssit eivät riitä maksamattomien laskujen perimiseen käräjien kautta.

Joskus saamme erotilanteeseen liittyviä soittoja, että puolisoa ei saa päästää sisään.

Jotkut ovenavaajat kirosivat samoja maksuhäiriöisiä asiakkaita, jotka kerta toisen jälkeen käydään päästämässä kotiin keskellä yötä, mutta yhtäkään avauslaskua ei ole ikinä maksettu.

Eräs huoltoyhtiö on ottanut sellaisen linjan, että vain käteinen kelpaa. Jos paikan päällä selviää, että rahaa ei olekaan, ei ovikaan aukea joitain poikkeuksia lukuunottamatta. Esim. pakkasella rahaton voidaan päästää rappukäytävään, mutta ei asuntoon.

Ovea ei ole pakko avata

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta toivoo, että huoltoyhtiö avaisi aina oven myös ilman käteistä olevalle asukkaalle ja lähettäisi laskun perään.

rahaa ja rappaukäytävä
Jos rahaa ei ole, ovea ei ole pakko aukaista. rahaa ja rappaukäytävä Kuva: YLE kuningaskuluttaja

Nuotion mukaan ”äkkivilkaisulla” lakikirjaan näyttää kuitenkin siltä, että oven avaamisesta kieltäytyminen asukkaan rahattomuuden takia ei ole rikos.

Hänen mielestään heitteillepano ei käy rikosnimikkeeksi, koska huoltomiehellä ei ole pykälässä tarkoitettua huolehtimisvelvollisuutta.

Entäpä jos kerrostalon alaovella 30 asteen pakkasella hoipertelee sammumispisteessä henkilö, jolla ei ole rahaa maksaa oven avausta – voiko hänet jättää pihalle?

Nuotion mukaan kuka tahansa on tällaisessa tilanteessa velvollinen auttamaan, tai muutoin voi olla kyseessä pelastustoimen laiminlyönti.

Huoltomiehen ei kuitenkaan tarvitse päästää humalaista sisään.

- Riittää, että huoltomies soittaa esimerkiksi yleiseen hätänumeroon, ja ilmoittaa tilanteesta, sanoo Nuotio.

Lue myös: Oven avaus voi maksaa yli 180 euroa

  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

    Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

    Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

    Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

    Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

  • Näin korjaat itse vetoketjun

    Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

    Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

  • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

    Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

    Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

  • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

    Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

    Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

    "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

    Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

  • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

    Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

    Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

  • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

    Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

    Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

  • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

    Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

    Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

  • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

    Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

  • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

    Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

    Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

  • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

    Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

    Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

  • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

    Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

    Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

  • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

    Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

    Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

  • Vanhaakin ruokaa voi syödä

    Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

    Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.