Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kuningaskuluttaja selvitti: Ovenavaus voi maksaa yöllä yli 180 euroa

Ulko-oven avaus
Ulko-oven avaus Kuva: YLE kiinteistö

Ovenavauksen tilaaminen huoltoyhtiöltä aiheuttaa hyvin erilaisia kustannuksia eri puolilla maata. Viikonloppuyönä ovenavauksesta selviää halvimmillaan 20 eurolla, mutta kalleimmillaan hinta kipuaa lähelle 200 euroa.

Kyselyn perusteella kovimman hinnan palvelusta perii ISS Palvelut: 186 euroa.

Kuningaskuluttaja kysyi keväällä nettisivuillaan, millaisia hintoja huoltoyhtiöt perivät ovenavauksesta. Saimme noin 200 vastausta.

Vertailimme hintoja kahden ajankohdan perusteella: Kuinka paljon oven avaus maksaa arkimaanantaina kello 12 ja sunnuntaina klo 03.

Suurimman avausmaksun, 186 euroa, perivä ISS Palvelut perustelee maksun suuruutta työehtosopimusten mukaisilla palkka- ja kilometrikustannuksilla.

Yöllinen kuva autolla ajosta.
Yöaika lisää työkustannuksia. Yöllinen kuva autolla ajosta. Kuva: YLE kuningaskuluttaja

Tilauksen saatuaan huoltomies noutaa kohteen avaimet ja ajaa paikalle. Matkaa voi kertyä jopa 50 kilometriä suuntaansa.

- Joku valvoo tai odottaa töitä jossain. Ja sitten tulevat ne kilometrit. Nämä usein jäävät huomaamatta. Nähdään vain se muutaman minuutin kohtaaminen huoltomiehen kanssa, toteaa ISS:n suunnittelupäällikkö Marko Salo.

Yötyöstä isot lisät

Yö- tai pyhätyöstä kertyvät lisät nostavat tuntipalkan jopa kolminkertaiseksi normaaliin nähden.

- Meillehän olisi helpointa, jos oven avaus kuuluisi huoltosopimuksen kuukausihintaan, eikä koskaan tarvitsisi tehdä ylimääräistä laskua. Laskun tekeminen ja rahojen periminen on erittäin kallista, Salo summaa.

186 euron maksu koskee viikonloppuyötä. ISS:n hinnat vaihtelevat riippuen taloyhtiökohtaisista sopimuksista. Halvimmillaan ovi aukeaa ISS:n avulla sunnuntaiaamuyönä reilulla 37 eurolla. Joissain kohteissa erillistä maksua ei päiväsaikaan asukkaalta peritä lainkaan.

Katso infografiikka (ulkoinen palvelu)

SOL toiseksi kallein

Toiseksi korkein kyselyssä selvinnyt ovenavaushinta on SOL Palvelujen Tampereella ja Helsingissä perimä 131,5 euroa. Se koskee viikonloppuyötä.

Moni pienempi huoltoyhtiö avaa oven puolet halvemmalla.

SOL Palvelujen viestintä- ja markkinointipäällikkö Taija Paavolan mielestä SOL:n avausmaksut ovat kuitenkin samaa tasoa kuin parilla muulla suurimmalla toimijalla.

- Kun huomioidaan päivystystyöhön viikonloppuna tulevat lisät, ei siitä avauksesta muutamalla kympillä selviä, sanoo Paavola.

Kaksikymppiä riittää Heinolassa

Joissakin taloissa ovi aukeaa murto-osalla huippuhinnoista. Kaikkein edullisin sunnuntaiaamuyön ovenavaus vastauksissa oli 20 euroa. Tällä hinnalla toimii mm. Heinolassa ovia avaava Mustikkahaan Huolto.

Mustikkahaan Huollon isännöitsijä Maarit Teräväinen kauhistelee sitä, että muualla hinta samanlaisesta avauskeikasta lähentelee jopa kahtasataa. Teräväisen mukaan yhtiön edullisen hinnan takana on toimintatapa.

sorkkarauta
Korkea hinta ovenavauksesta voi olla yllyke murtautua omaan kotiin. sorkkarauta Kuva: YLE kuningaskuluttaja

Mustikkahaan huolto on sen palveluja käyttävien taloyhtiöiden omistuksessa. Huoltoyhtiön tarkoitus ei ole tuottaa voittoa.

- Tarkoitus on tehdä kaikki palvelut mahdollisimman edullisesti, sanoo Teräväinen.

Hänen mukaansa 20 euron yöllinen avaushinta ei aiheuta tappioita. Edulliseen hintaan vaikuttaa se, että Mustikkahaan huoltomiehet asuvat lähellä huoltokohteitaan, joten avauskeikan kilometrit jäävät vähäisiksi.

Murto omaan kotiin

Kajaanissakin ovi aukeaa pikkurahalla. Kaupungin omistama ja asuntoja vuokraava Kiinteistö Oy Kajaanin Pietari avaa oven sunnuntaina aamuyöllä 25 eurolla.

Kajaanin Pietarin toimitusjohtaja Martti Böhmin mukaan edullisella avausmaksulla halutaan edesauttaa sitä, ettei asuntoihin yritetä mennä sisään omin keinoin.

Hänen mukaansa korkea hinta voi aiheuttaa sen, että rahapulalainen menee omaan kotiinsa murtokonstein.

- Sellaisiakin tapauksia on ollut.

Lue myös: Oven avaajalla oli hengenlähtö lähellä

Kommentit
  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

    Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

    Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

    Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

    Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

  • Näin korjaat itse vetoketjun

    Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

    Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

  • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

    Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

    Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

  • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

    Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

    Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

    "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

    Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

  • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

    Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

    Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

  • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

    Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

    Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

  • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

    Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

    Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

  • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

    Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

  • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

    Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

    Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

  • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

    Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

    Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

  • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

    Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

    Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

  • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

    Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

    Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

  • Vanhaakin ruokaa voi syödä

    Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

    Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.