Hyppää pääsisältöön

Opettajat järjestivät valmistavan opetuksen Zaidille

Kuntoilu ja fitness ovat tärkeitä Zaidille, joka on tehnyt mm. mallintöitä

Lukioon valmistavaa (LUVA) koulutusta ei ollut tarjolla vielä silloin, kun irakilainen Zaid Batty tuli Suomeen. Se olisi ollut hänelle juuri sopivaa koulutusta. Sen sijaan neuvokkaat opettajat järjestivät Zaidille räätälöityä opetusta. Nuori mies oppi muutamassa vuodessa suomen kielen ja kirjoitti tänä keväänä ylioppilaaksi.

Tietolaatikko

LUVA-koulutus (lukioon valmistava koulutus)

  • Kestää yhden lukuvuoden.
  • Tarkoitettu myös heikommalla koulutustaustalla Suomeen tuleville maahanmuuttajille.
  • Koulutuksessa vahvistetaan ennen kaikkea suomen kieltä.
  • Koulutuksia järjestetään eri puolilla Suomea suurimmissa kaupungeissa.
  • Aikuisille tarkoitettu vastaava opetus alkaa syksyllä 2015 Hatanpään lukiossa.

Tampereella asuva Zaid Batty on todella tyytyväinen suomalaiseen lukio-opetukseen. Siitä on vain kolme vuotta, kun hän tuli Irakista Suomeen.

- Minulla oli aluksi vaikeuksia sopeutua suomalaiseen elämään, joten opettajien tarjoama apu tuli tarpeeseen, kertoo Zaid.

Zaid kehuu vuolaasti kahta hänen elämäänsä merkittävästi vaikuttanutta opettajaa. 

Kiitosta saavat Juhannuskylän koulussa nykyään työskentelevä Hannele Kuusela (maahanmuuttajien valmistavassa opetuksessa) sekä Hatanpään lukiossa työskentelevä Tuija Leppäharju, jotka järjestivät Zaidin opiskeluasiat Suomessa.

Sodan jaloista suomalaiseen lukioon

Zaidin perhe muutti sodan vuoksi Irakista ensin Syyriaan, missä perhe asui kuusi vuotta. Siellä Zaid kävi peruskoulunsa ja ehti aloittaa lukion ensimmäisen vuoden. Syyriasta perhe muutti Suomeen, kun Zaid oli 16-vuotias.
 
- Syyria ei ole EU:n jäsenmaa, joten siellä käymääni peruskoulua ei oteta huomioon, vaan minua vaadittiin käymään peruskoulu täällä, jotta voisin mennä suomalaiseen lukioon.

Aloitin siis 16-vuotiaana suomalaisen peruskoulun Tammerkosken koulussa. Siellä osallistuin maahanmuuttajille tarkoitettuun opiskeluun, jossa opettelin lähinnä suomen kieltä 9 kuukauden ajan.

Opettaja Hannele Kuusela huomasi Zaidin edistymisen. Hän kannusti ja uskoi nuoreen mieheen. Hän testautti tämän tietoja mm. matematiikassa.

- Minua haastateltiin monin tavoin. Lopulta asiani järjestettiin niin, että saatoin hakea lukioon käytyäni peruskoulua vain 9 kuukautta. Hannele Kuusela järjesti minulle erikoisen lukkarin, sillä jossakin vaiheessa kävin samaan aikaan kolmea koulua, nauraa Zaid.

-Kävin valmistavan opetuksen lisäksi koulun perusopetuksen joidenkin aineiden tunneilla, Tampereen klassisessa koulussa kävin maahanmuuttajille tarkoitettua suomi toisena kielenä -tunneilla ja sitten vielä aloittelin lukiota. Taisin olla suomen kielessä B1-tasolla, kuvailee Zaid.

- Joustavan hakemuksen ansiosta minut hyväksyttiin Hatanpään lukioon. Opettajat järjestivät asiani. Kaikki tapahtui nopeasti ja vasta kotona mietin, että hyvänen aika miten selviän kaikesta, vaikka opettajat lohduttivat, että pärjään lukiossa hyvin, sanoo Zaid.

Lukio kolmessa vuodessa

Hatanpään lukio on pieni lukio, joka huolehtii oppilaistaan kuin perhe. Siellä kaikki tuntevat toisensa.

- Sain tukiopetusta normaalin oppitunnin lisäksi. Lisäksi sain neuvoja sekä opettajilta että muilta lukiolaisilta. Saatoin kysyä apua esimerkiksi viime kevään abeilta, kuvailee Zaid.

Lukion Zaid halusi suorittaa mahdollisimman nopeasti, ja onnistui siinä. Ensimmäinen lukiovuosi oli hankala, mutta opettajat ja vanhemmat kannustivat opinnoissa.

Zaid sanoo pitävänsä kiirettä, jotta pääsee eteenpäin jatko-opintoihin.

- Pidän kielistä. Lukiossa opiskelin aluksi monia aineita kuten espanjaa ja ranskaa. Niitä oli helppo oppia, mutta suomen kielen oppiminen oli todella vaikeaa.

Myös lukion biologia oli vaikeaa, sillä siinä on niin paljon suomenkielistä tekstiä. Yhden sivun lukemiseen saattoi mennä jopa 15 minuuttia, sillä käänsin sen ensin arabiaksi, jotta ymmärsin varmasti koko sisällön. Matematiikka oli taas helppoa.

Tänä keväänä Zaid kirjoitti ylioppilaaksi. Aineiksi hän valitsi biologian, kemian, pitkän matematiikan, englannin ja S2:n (suomi toisena kielenä).

- Todennäköisesti saan S2:sta arvosanaksi Eximian. Matematiikasta en halua puhua. mutta englannista saan ehkä Magnan. Hyvä englanti on peräisin Irakin ajoilta, sillä isä suositteli katsomaan lastenohjelmia, jotka oli tekstitetty arabiaksi. Irakin koulussa englannin opetus alkoi vasta 5.luokalta, muistelee Zaid.

Korkeat tavoitteet

Battyn perhe on Irakin muslimeja. Perheessä on neljä poikaa ja kolme tytärtä sekä isä ja äiti, joiden kanssa puhutaan arabiaa. Zaidin isoveljet ovat jo omillaan. Vanhin veli on taiteilija, keskimmäinen sisustussuunnittelija ja kolmas valmistuu pian tulkiksi. Nuorin Zaidin siskoista on valmistunut Irakissa lääkäriksi.

 - Hän on esikuvani, sillä toiveammattini on kirurgi.

- Haen nyt Tampereen yliopistoon opiskelemaan lääketiedettä. Opiskelen nyt vaativaa pääsykoetta varten. Tiedän yhden huippuarvosanoin valmistuneen kaverin, joka opiskelee siellä parhaillaan. Hän pääsi lääketieteelliseen tiedekuntaan vasta kolmannella yrittämisellä. En aio itse odottaa 2-3 vuotta, sillä halua päästä heti koulutukseen. En halua menettää aikaa. Vaihtoehtoni on lähteä ulkomaille opiskelemaan, mutta haluan palata takaisin Suomeen.
 

Tuija Leppäharju:
Hatanpään lukiossa LUVA jatkuu nuorisoasteella, ja aikuislukion puolella aloittaa 18 vuotta täyttäneille LUVA. Hakijoiden haastattelut ja kielitaitotestaus tehdään Hatanpään lukiossa. Eri opettajien yhteistyö on kaikkein tärkeintä nuoren kannalta – ja siihen pitäisi antaa opettajalle enemmän aikaa resursseja.

Hannele Kuusela:
Eri opettajien yhteistyö on koulupolun viitoittamisessa tuiki tärkeää. Koulumme opinto-ohjaaja, aineenopettajat sekä Zaidin vanhemmat olivat tukemassa nuoren miehen opiskelua kiitettävästi.

"Rehellisyys, ahkeruus ja rohkeus ovat tärkeimpiä asioita, joilla pärjää ihan missä tahansa.

"Rehellisyys, ahkeruus ja rohkeus ovat tärkeimpiä asioita, joilla pärjää ihan missä tahansa.""Rehellisyys, ahkeruus ja rohkeus ovat tärkeimpiä asioita, joilla pärjää ihan missä tahansa.
Zaid on tehnyt parturinkin töitä.

Zaid on tehnyt parturinkin töitä.Zaid on tehnyt parturinkin töitä.

Koonnut: Rita Trötschkes 10.5.2015

Artikkelit