Hyppää pääsisältöön

Todistaja – Suuria rikoksia. Suuria salaisuuksia.

Todistaja (16)
Todistaja (16) Kuva: NRK henning

Sorakuopalla Mysenin pikkukaupungin ulkopuolella tapahtuu neljä raakaa murhaa. 15-vuotiaat Philip ja Henning joutuvat silminnäkijöiksi, mutta päättävät vaieta näkemästään koska pelkäävät murhaajaa. Vaikeneminen johtaa uusiin vaarallisiin valheisiin ja kuvio mutkistuu entisestään, sillä Philipin kasvattiäiti Helen on paikkakunnan poliisijohtaja.

Pian käy ilmi, että murhat liittyvät kansainväliseen rikollisuuteen ja että tekijä on ammattitappaja. Mutta koska silminnäkijät pysyvät vaiti, tutkimus polkee paikallaan. Kysymys onkin, voidaanko tapaus ikinä kokonaan ratkaista. Kaikilla osapuolilla, niin murhaajalla, silminnäkijöillä, uhreilla kuin poliisilla, on nimittäin salaisuuksia.

Dekkarimaailmaan sattumalta

Joskus kirjoittaessani tarina alkaa viedä omille poluille. Katsojat eivät tiedä kuka mies takakontissa on, en tiennyt sitä itsekään kun aloitin kirjoittamisen.― Jarl Emsell Larsen

Norjalaiselle Cinema-lehdelle antamassaan haastattelussa Emsell Larsen paljastaa, että hänestä tuli dekkarikirjailija sattumalta, ja kertoo Todistajan tekoprosessista.

Todistaja-sarjan luoja, käsikirjoittaja ja ohjaaja Jarl Emsell Larsen, kirjoitti jo 2004 rikossarjan Svarta pengar, vita lögner, vuosia ennen kuin pohjoismainen rikoskirjallisuus, eli Nordic noir, lanseerattiin omana tyylilajina.

- En ole koskaan ollut erityisen kiinnostunut dekkarigenrestä – en kirja- enkä elokuvamuodossa. Kirjoittaessani sarjaa Svarta pengar, vita lögner, huomasin kuitenkin, että rikosromaanin keinoin voit kertoa paljon ihmisluonteesta. Sarjassa korkean moraalin omaava henkilö yrittää auttaa ongelmiin joutunutta henkilöä moraalisesti hyväksyttävällä, mutta lainvastaisella tavalla, ja joutuu oman pelinsä vangiksi.

Jarl Emsell Larsen
Jarl Emsell Larsen Jarl Emsell Larsen Kuva: Kristoffer Sandven jarl emsell larsen

- Viimeiset kymmenen vuotta olen yrittänyt olla kehittämättä juonta liikaa alussa. Haluan ensin löytää kohtauksen, jonka voin nähdä edessäni, ja työstää sitä lähtökohtana. Todistajassa kohtaus oli sorakuopalla.

Kun Emsell Larsen aloitti sarjan käsikirjoitustyön avauskohtauksessa ei ollut todistajia, vaan pelkkä auto ja sen takakontissa mies, jota oli tarkoitus joko pelotella tai teloittaa. Autossa oli myös peitepoliisi, joka yllättäen löysi itsensä hankalasta tilanteesta.

- Joskus kirjoittaessani tarina alkaa viedä omille poluille. Katsojat eivät tiedä kuka mies takakontissa on, en tiennyt sitä itsekään kun aloitin kirjoittamisen.

Toisin kuin monessa sarjassa, Todistajassa murhaajan kasvot näytetään heti alussa. Emsell Larsen ei näe valinnassaan riskejä.

- Kiusoittelemme katsojaa. Vaikka näet henkilön, et tiedä kuka hän on. Ensin hän makaa takakontissa uhrin lailla, hetken kuluttua hän teloittaa ihmisiä häikäilemättömästi. Myöhemmin näet saman henkilön toisessa ympäristössä ja puvussa, mutta et vieläkään tiedä kuka hän oikein on.

Merkillinen johtolanka

Merkillinen johtolanka löytyy kun poliisi vertaa rikospaikalta löydettyä DNA:ta kadonneiden henkilöiden rekisteriin. DNA näyttää täsmäävän 15-vuotiaan, äitinsä luota Göteborgista karanneen Zanan DNA:han.

Koska Zanan isä on kuuluisa oslolainen rikollispomo tutkimusta johtava Helen ei pysty sulkemaan pois mahdollisuutta, että tytön katoamisella ja murhilla on yhteys.

Poliisin uskottavuus on nyt vaakalaudalla samalla kun murhaaja ja silminnäkijät jatkavat jälkiensä peittämistä. Uudet valheet ja paljastukset antavat tapaukselle entistä enemmän huomiota. Tutkimus ei ota edetäkseen ja vaatii matkan varrella uusia uhreja.

Todistaja (16)
Yle Fem tiistaisin klo 22.00, alkaen 19.5.2015
6 jaksoa
30 päivää Yle Areenassa

Tuotanto: NRK
Pääosissa: Axel Gehrken Bøyum, Odin Waage, Anneke von der Lippe, Per Kjerstad
Käsikirjoitus ja ohjaus: Jarl Emsell Larsen

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Linda Zilliacus: Olen halunnut näytellä poliisia pitkään

  Esittää Laura Nordia Vettä sakeampaa -sarjan jatkokaudessa.

  Vettä sakeampaa -sarjan tuoreet jaksot ovat käynnistyneet Yle Femmalla ja Areenassa. Jo heti avausjaksossa tapasimme poliisin, Laura Nordin, jota näyttelee Linda Zilliacus. Nord saapuu majatalolle varoittaakseen Waldemarin sisaruksia myrskystä. Näemme Nordin myös tulevissa jaksoissa.

 • Tapaa Waldemarin sisarukset

  Intensiivinen toinen tuotantokausi sarjasta Vettä sakeampaa

  Muistatko Waldemarin sisarukset? Lassen, Oskarin ja Jonnan, jotka taistelivat periäkseen perheen majatalon Ahvenanmaalla. Vettä sakeampaa -sarjan toisessa tuotantokaudessa sisarukset yhdistävät jälleen voimansa pyörittääkseen majataloa. Vääryydet nousevat pintaan.

 • Pimeys laskeutuu Waldemarin majatalon ylle

  Vettä sakeampaa 2 sijoittuu talviselle Ahvenanmaalle.

  Vettä sakeampaa -sarjan uusissa jaksoissa tapaamme jälleen Waldemarin sisarukset, jotka nyt yhdessä omistavat äidiltään, Anna-Lisalta perimänsä majatalon Ahvenanmaalla. He aikovat myös yhdessä pyörittää majataloa läpi talven. Pimeys laskeutuu majatalon ylle ja aiheuttaa uusia kiistoja.