Hyppää pääsisältöön

Konsta Punkan vinkeillä enemmän irti älypuhelimen kamerasta

Valokuvaaja Konsta Punkka ponnahti suuren yleisön tietoisuuteen sosiaalisen median kautta. Konstan sykähdyttävät eläin- ja luontokuvat ihastuttavat ihmisiä ympäri maailmaa. Vaikka Konsta kuvaakin ammatikseen kalliilla järjestelmäkameralla, löytää hän myös älypuhelimien kameroista puolensa. Konsta paljastaa, että esimerkiksi kaikki hänen eläinvideonsa on älypuhelimella kuvattu.

- Älypuhelimissa parasta on se, että kamera on mukana aina kaikkialla.

Konsta mainitsee myös, että älypuhelimen keveys ja pieni koko ovat toisinaan valttikortteja. Lisäksi puhelimen saa napattua nopeasti esille tarpeen tullen. Käyttövalmis kamera on vain muutaman näpäytyksen päässä.

Konstan mukaan älypuhelimella saa hienoja kuvia esimerkiksi silloin jos ottaa kuvan esimerkiksi lätäkön tai lammen kautta. Puhelimen etu järjestelmäkameraan verrattuna on tuolloin se, että älypuhelimen saa ihan veden pintaan kiinni.

Viisi vinkkiä parempiin kuviin

Konsta listasi Puoli seiskan pyynnöstä viisi vinkkiä siihen, miten älypuhelimella saa otettua entistä parempia kuvia. Vinkit ovat:

Kuvaa läheltä
Älypuhelimella kuvatessa pääsee helposti todella lähelle kuvauskohdetta. Konstan mukaan hienoja otoksia saa kuvaamalla aivan maan- tai vedenrajasta.

Hyödynnä heijastuksia
Hienoja heijastuskuvia saa otettua, kun vie älypuhelimen lähelle lätäkön- tai lammen pintaa. Lätäkön voi tehdä itse minne tahansa. Tällöin esimerkiksi oravasta tai rakennuksesta otetusta kuvasta saa mielenkiintoisemman.

Valitse ajankohta tarkoin
Älypuhelimet ovat huonoja yökuvauksessa. Kaikkein parhaita kuvia saa aamulla ja illalla, jolloin valo on pehmeää. Päivällä valo ja varjot ovat liian kovia älypuhelimella kuvattaviksi.

Valitse kuvakulma huolella
Älypuhelimella ei voi tehdä korkealaatuisia zoomauksia, joten kuvaajan jalat toimivat zoomina. Kiertele kuvauspaikkaa rauhassa ensin muutaman minuutin ajan ja valitse vasta sitten paras kohta kuvan ottamiselle.

Panosta sovelluksiin
Älypuhelimella kuvatessa kannattaa satsata etenkin jälkieditointiin käytettäviin sovelluksiin, joita on tarjolla runsaasti. Niiden avulla kuvista saa entistä enemmän irti. Myös älypuhelimella valokuvaamiseen on tarjolla monia erilaisia sovelluksia.

Lue myös:

Konsta Punkka kuvaa eläinten ehdoilla

Puoli seiskan Kevätkuva 2015

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän