Hyppää pääsisältöön

Kuulokuvia Berliinistä

Saksan pääkaupunki Berliini on särmien, kipeän historian ja arpisten haavojen kaupunki. Toimittaja Pertti Rönkkö esittelee kuulokuvissa kotikaupunkinsa tärkeimpiä historiallisia kohteita paikan päällä, toukokuussa 2015, kun toisen maailmansodan päättymisestä on kulunut tasan 70 vuotta.

1. Siegessäule

Siegessäule, Berliini
Siegessäule, Berliini Kuva: Pertti Rönkkö berliini

Preussin 1800-luvun voitollisten sotien muistoksi pystytetty Siegessäule, voitontorni, on keskeinen Berliinin symboli. Pertti Rönkkö kiipeää kierreportaiden 285 askelmaa ja kuvailee ylhäältä näkymiä yli kaupungin.

2. Treptow

Treptow, Berliini
Treptow, Berliini Kuva: Pertti Rönkkö berliini

Neuvostoliiton puna-armeijalle rakennettu toisen maailmansodan valtava muistomerkki sisältää veistoksia ja reliefejä ja on samalla tuhansien neuvostosotilaiden hautausmaa.

3. Rosa-Luxemburg-Platz

Rosa-Luxemburg-Platz, Berliini
Rosa-Luxemburg-Platz, Berliini Kuva: Pertti Rönkkö berliini

Kuuluisan sosialistin mukaan nimetyllä aukion reunoilla ovat perinteikäs Volksbühne-teatteri, Saksan vasemmiston päämaja sekä elokuvateatteri Babylon, jonka edustalla myöhemmin Stasin päällikkönä toiminut Erich Mielke ampui kaksi poliisia 1930-luvun alussa.

4. Brandenburgin portti

Brandenburgin portti, Berliini
Brandenburgin portti, Berliini Kuva: Pertti Rönkkö berliini

Vuonna 1791 valmistunut kaupunginportti on ollut lukuisien voitonmarssien ja juhlamenojen tapahtumapaikka. Kylmän sodan aikana Berliinin muuri kulki sen vierestä ja vuonna 1989 portti avattiin rajanylityspaikaksi.

5. Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie, Berliini
Checkpoint Charlie, Berliini Kuva: Pertti Rönkkö berliini

Länsi- ja Itä-Berliinin välinen rajanylityspaikka Friedrichstrassella 1962-1989. Pertti Rönkkö seisoo entisellä rajalinjalla toinen jalka lännessä, toinen idässä ja kertoo kylmän sodan kuumasta pisteestä, joka nykyään täyttyy matkamuistomyymälöistä.

6. Holokaustin muistomerkki

Holokaustin muistomerkki, Berliini
Holokaustin muistomerkki, Berliini Kuva: Pertti Rönkkö berliini

2711 erikokoista kivipaatta on koottu monumentiksi muistuttamaan juutalaisten joukkotuhonnasta. Muistomerkin suunnitteli arkkitehti Peter Eisenmann ja se valmistui vuonna 2005.

7. Alexanderplatz

Alexanderplatz, Berliini
Alexanderplatz, Berliini Kuva: Pertti Rönkkö berliini

Suuri aukio itäisen Berliinin keskustassa, joka muistetaan myös Alfred Döblinin samannimisestä romaanista, on tänä päivänä maanalaiselta osaltaan vilkas asemapaikka, jonka kautta kulkee joka päivä satoja tuhansia ihmisiä.

8. Olympiastadion

Olympiastadion, Berliini
Olympiastadion, Berliini Kuva: Pertti Rönkkö berliini

Spandaun kaupunginosassa sijaitseva vuoden 1936 kesäolympialaisiin rakennettu stadion on edelleen täydessä käytössä.

9. Karl-Marx-Allee

Karl-Marx-Allee, Berliini
Karl-Marx-Allee, Berliini Kuva: Pertti Rönkkö berliini

Alexanderplatzilta alkava katu oli aiemmin nimeltään Stalinallee. Kadun varrelle rakennettiin 1950-luvulla sosialistisen arkkitehtuurin näyteikkuna, jonka rakennukset ovat edelleen hyvin suosittuja vuokra-asuntoja.

10. Tempelhof

Tempelhof, Berliini
Tempelhof, Berliini Kuva: Pertti Rönkkö berliini

Aikanaan maailman parhaana pidetyllä lentokentällä eivät koneet enää jyrise. Tilalla on kansalaisten spontaanisti käyttöönottama vapaa-ajanviettoalue, jossa on pieniä kaupunkipuutarhapalstoja ja muuta elämää.

- - - - - - - - - -

Toimittaja Pertti Rönkkö on asunut Berliinissä vuodesta 2001.

Toimittaja Pertti Rönkkö Brandenburgin portilla
Toimittaja Pertti Rönkkö Brandenburgin portilla berliini
Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua