Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa Sirkku Peltolan elämästä

Sirkku Peltolan kuusi kuvaa
Sirkku Peltolan kuusi kuvaa Kuva: Yle / valokuvat: Sirkku Peltola sirkku peltola

Sirkku Peltolan lapsuuden juhlallisiin hetkiin kuului se, kun hänen veljensä, näyttelijä Sulevi Peltola tuli teatteriporukan kanssa käymään. Silloin Toini-äiti laittoi lättyä pöytään. Kymmenvuotias Sirkku alkoi katsoa veljensä esityksiä ja innostui teatterista. Sittemmin hänen kynästään syntyi kuuluisa Suomen hevonen-trilogia.

Aineksia näytelmiinsä Sirkku Peltola on ammentanut lapsuusmaisemista Suoraman kylästä ja sen ihmisistä. Kuten vaikka naapurin Jenny-tädistä, joka oli hauska suustaan, tai Keskisen mummusta, jolta sai aina Jim-suklaapatukan. Koomisiin naishahmoihinsa Sirkku on saanut virikkeitä paljon myös omasta äidistään, kuten puheliaisuudesta ja epäloogisesta järjenjuoksusta. Näytelmiä on syntynyt jo 24, joissa melkein kaikissa on äite tai mummo hahmo. Miksi niissä ei näy isää?

Ehkä isä on minussa, siinä tarkkailijassa, joka nämä asiat kirjoittaa

- Ehkä isä on minussa, siinä tarkkailijassa, joka nämä asiat kirjoittaa. Hänhän oli puhumaton, sodankäynyt kirvesmies. Ei ääntä, mutta paljon valtaa ja auktoriteettia. Ehkä isä ilmestyy vielä näytelmiini, ei sitä tiedä.

Suomen hevosen sukusaaga Kotalan perheen vaiheista EU-Suomessa on itkettävän hauska. Ensimmäisessä osassa perhe menettää maatilansa. Toisessa osassa, Yksiöön en äitee ota, he yrittävät tulla toimeen yksiössä Liesuan kylässä. Kolmas osa, Lämminveriset, vie Kotalat siltojen alle, ja neljäs osa, Hevosten keinu, kerjäläisiksi Romaniaan.

Katso mitkä kuvat Sirkku Peltola on valinnut kotialbumistaan ja mikä kuva on vielä ottamatta.

Tietoa Sirkku Peltolan näytelmistä

Sirkku Peltola kertoo uusimmasta näytelmästään

Sirkku Peltola ja Heikki Salo kertovat pitkästä liitostaan