Hyppää pääsisältöön

Mikä lintu lauloi?

Haarapääsky (2012).
Haarapääsky Haarapääsky (2012). Kuva: (C)2010 Georg Fagerlund, all rights reserved pääskyt

Vuosina 1988 ja 1990 järjestetty lintutietokilpailu Mikä lintu lauloi ei ollut mikään leikkimielinen arvailuvisa, vaan asialla olivat aivan oikeat lintutietäjät. Radiokuuntelijoille kisa tarjosi erinomaista, vangitsevan sivistävää viihdettä.

Veikko Neuvosen juontamassa kisassa finaalia oli edeltänyt viisi pudotuspeliä, joissa 17:stä joukkueesta oli karsittu viisi finaalijoukkuetta.Tiensä loppukilpailuun olivat selvittäneet Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Etelä-Karjalan ja helsinkiläisen Suomen lintutieteelliset yhdistykset.

Huhhuh. Kyllä tähän täytyy vastata että mustapäätasku.
Helsingissä kysymyksiin vastasivat Janne Bruun, Lasse J. Laine ja Jörgen Palmgren; Lappeenrannassa Jouko Rantanen, Esa Sojamo ja Matti Vanhapelto; Kokkolassa Kari Koivumäki, Harri Hongell ja Marko Pohjoismäki; Oulussa Juha Markkola, Matti Tynjälä ja Esko Strömmer sekä Kajaanissa Hannu Rönkkö, Pekka Helo ja Antti Leinonen.


Loppukilpailun seitsemän ensimmäistä kysymystä muodostivat semifinaalin, minkä jälkeen kolmelle parhaalle esitettiin vielä kymmenen kysymystä. Pisteenlasku oli yksinkertainen (+1,0 tai -1 pistettä) ja tuomarina toimi Dick Forsman.

Semifinaalista jatkoon yltävät Helsingin, Oulun ja Kokkolan joukkueet. Kiperien kysymysten, kilpailijoiden ja tuomarin huokailujen jälkeen koko kisan voittaa lopulta Pohjois-Pohjanmaan joukkue Oulussa. Helsinki ottaa hopeaa ja pronssia Kokkola.

Lopuksi kerrotaan yleisökilpailun ratkaisu. Se on "varis".

Vuonna 1990 kisa järjestettiin toisen kerran. Tuolloin finaalia edelsi kuusi alkukilpailua, ja jatkoon selvisivät Kanta-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan ja Suomen lintutieteelliset yhdistykset.

Hämeenlinnassa kysymyksiin vastasivat Väinö Valkeila, Pekka Pouttu ja Jorma Kirjavainen; Lappeenrannassa Harri Hasari, Karri Kuitunen ja Esa Sojamo; Oulussa edellisen kerran voittajat Esko Strömmer, Juha Markkola ja Matti Tynjälä, Jyväskylässä Keijo Vesanen, Auvo Hamarus ja Harri Hakkarainen; Helsingissä Lasse J. Laine, Jörgen Palmgren ja Tapio Suojanen ja Kokkolassa Juhani Hannila, Harri Hongell ja Marko Pohjoismäki.

Talitiainen... pientä riskiä pitää olla... mennään käpytikalla.

Tällä kertaa kysymyksiä oli kaikkiaan 12, karsinta tapahtui kysymyssarjan puolessävälissä. Uutena elementtinä radioinnissa kuulemme myös raatilaisten keskinäisiä pähkäilyjä.

Jatkoon selvisivät Oulun, Lappeenrannan ja Helsingin joukkueet. Finaalissa eteläkarjalaiset veivät voiton selvin luvuin, pohjoispohjalaiset tulivat toiseksi ja pääkaupunkiseudun lintutieteilijät tulivat kolmansiksi.

Oikea vastaus yleisökysymykseen oli tällä kertaa "lehtokerttu".

Keskustele