Hyppää pääsisältöön

Perinteinen ylioppilaskuva on muodissa

Vasen kuva: Peero Lakanen / Valokuvaamo KLIK. Oikea kuva: Sami Reivinen / Valokuvaamo KLIK.

Valokuvaamoiden ammattivalokuvaajat ottavat kahdenlaisia ylioppilaskuvia: perinteisiä poseerauksia sekä kuvia, joissa on rentoa liikettä asiakkaan toivomassa ympäristössä.

Ammattivalokuvaajilla on menossa vilkas sesonki. Asiakkaita kuvataan parhaillaan ennen valmistujaisjuhlia, mutta kuvia otetaan myös itse juhlapäivänäkin.

Perinteinen kuva on trendikäs

Tamperelainen valokuvaamo Klik voitti tämän vuoden valmistujaiskuvakilpailun kuvalla, joka on perinteinen kuva uudella twistillä. Valokuvaamo palkittiin myös viime vuonna.

- Ylioppilaiden trendikuva on ollut jo monena vuonna perinteinen studiokuva. Vaikka toiset ottavat itse hyppy-pomppukuvia erilaisilla ilmeillä, niin perinteinen studiokuva on taas muodissa, vakuuttaa Sami.

- Nuoret haluavat arvokkaan ja yksinkertaisilla asioilla rakennetun kuvan, joka ei ole kuitenkaan pönöttävä. Ehkä kyse on Instagram-kikkailun vastakohdasta. Kuvan lukutaitokin on kasvanut.

- Asiakkaat toivovat, että kuva on erittäin laadukas ja täysin viimeistelty, sanoo Sami.  

Rakkaat aiheet ja jännittävät ympäristöt

Ylioppilaskuvia otetaan sekä studiossa että ulkona. Kuvissa saattaa olla kukkien sijaan mukana harrastusväline kuten jääkiekkomaila tai jalkapallo. Valmistujaiskuvissa on jopa lemmikkejä.

- Monet valmistuvat nuoret haluavat erilaisia asioita kuviinsa, mutta äidit tilaavat ylioppilaskuvia kuitenkin ruusujen kera, sanoo Studio Amandan valokuvaaja Jarkko.

Valokuvaamo Luovan valokuvaaja Irina ottaa valokuvia rennolla fiiliksellä. Asiakkaat eivät toivo häneltä perinteisiä ylioppilaskuvia kovinkaan paljon, vaikka kiitoskortit tilataan perinteisinä versioina.

- Kuvissa saattaa olla mikrofoni, viulu tai torvi tai muuta asiakkaan tuomaa rekvisiittaa, joka liittyy harrastukseen. Visuaalisuutta rakennan kuvankäsittelyllä, sanoo Irina.

Valokuvaukseen on syytä varata tarpeeksi aikaa, jos toiveet ovat erikoiset tai moninaiset.

- Toivon, että kuvattavalla on hyvä mieli, siistit ja ennen kaikkea silitetyt vaatteet. Kukka, joka ei nuukahtele, olisi myös kiva.

 - Ylioppilaskuvan ei tarvitse olla jäykkä, vaan siinä saa olla oma itsensä, jotta kuvattavan persoonallisuus näkyy, sanoo Irina.

Toimittaja Rita Trötschkes/13.5.2015

Valokuvaaja Irina Kolomijets / Valokuvaamo Luova.

Valokuvaaja Irina Kolomijets / Valokuvaamo Luova.Valokuvaaja Irina Kolomijets / Valokuvaamo Luova.

Artikkelit