Hyppää pääsisältöön

Viikon sitaattivinkki: Sopiiko teekuppi pirtaasi?

Kudonnassa käytetty pirta
Kas niin, tässä on pirta, mutta luha jäi kuvan ulkopuolelle. Kudonnassa käytetty pirta Kuva: Wikimedia commons / Loggie-log pirta

Kieli kantaa mukanaan muutakin kuin eri esineille ja asioille varattuja äännesarjoja. Kieli kantaa mukanaan myös kulttuuria, tapoja, historiaa ja elämäntyyliä. Tämän vuoksi kielten kääntäminen toisille kielille on vaativaa hommaa, eikä tekstin tarvitse edes olla monimutkaista taidekirjallisuutta.

Brittimalli olisi siis mainiosti voinut kertoa, että narkomaanilta näyttäminen ei istu hänen pirtaansa.

Ilmiantajaystävämme MarikaHelena törmäsi tähän faktaan lokakuussa Iltalehden Tyyli-sivustolla, jossa kohistiin siitä, että Iso-Britanniassa on palkattu valokuvamalli, jonka mitat muistuttavat edes hiukan ns. normaaliväestön mittoja. Kyseinen malli, Robyn Lawley, soimasi Iltalehden mukaan Kate Mossin lanseeraamaa langanlaihaa suttulookia näin:

En vain ymmärrä "heroin chick" -lookia, se ei ole minun kuppini teetä.

Kiitämme MarikaHelenaa ilmiannosta ja huokaisemme syvään: fraasi someone's cup of tea juontaa juurensa tietenkin teetä kansallisjuomanaan latkivaan Iso-Britanniaan. Suomessa sen kirjaimellinen käännös jonkun kuppi teetä ei oikeastaan merkitse mitään, koska tee-juomalla ei ole kulttuurissamme ja historiassamme sellaista merkitystä kuin briteillä.

Vahinko on sitäkin ikävämpi, kun kielestämme löytyy tekstiiliaiheeseen liittyvä sanonta jonkin sopivuudesta jollekulle. Tarkoitamme tietenkin sopia pirtaan -sanontaa. Pirtahan on se kangaspuissa oleva kehikko, joka kiinnitetään luhaan, ja jossa on tiheästi säleitä eli piitä. Brittimalli olisi siis mainiosti voinut kertoa, että narkomaanilta näyttäminen ei istu hänen pirtaansa.

Joten: unohdetaanpa ne teekupit ja kaivetaan esiin pirrat, emmekö kaivakin!

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri