Hyppää pääsisältöön

12 kysymystä talitintille

Talitiainen oksalla
Talitiainen oksalla Kuva: Yle/Risto Salovaara talitiainen

Kurkistus Puoli seitsemän asentamiin linnunpönttöihin on herättänyt lukuisia kysymyksiä talitinttien sielunelämästä. Onneksi Ylen Luontoillan lintuasiantuntijalla Juha Laaksosella on vastaus lähes kaikkiin niistä.

1. Näkevätkö talitintit unia?
Asiaa ei tiedetä ihan tarkkaan, mutta varmasti jonkinlaisia unia talitiaisetkin näkevät - oikeastaan, miksi eivät näkisi? Tintit voivat vaipua syväänkiin uneen varsinkin talviöinä, mutta uni on katkonaista ja kaikkineen erilaista kuin ihmisen.

2. Miksi lintu pyörii eli vaihtaa asentoa nukkuessaan lähes koko ajan?
Jos lintu on jo tehnyt munat ja hautoo, se liikkuu, jotta munat saisivat tasaisesti lämpöä. Se myös pyörittelee munia. Voi olla myös, että asennon vaihtaminen rentouttaa omaa kehoa.

3. Miksi pariskunta ei nuku yhdessä ja missä toinen osapuoli sitten viettää yönsä?
Se ei ole tinteillä tapana, on vain tällainen perheratkaisu. Syynä voi olla sekin, että koiras ei useimmiten ihan käytännössä mahdu pönttöön samaan aikaan naaraan kanssa. Koiras nukkuu useimmiten puun oksalla tai kolossa lähellä pönttöä.

4. Miksi linnut eivät ole pöntössä käytännössä koskaan samaan aikaan sisällä?
Tässäkin syynä on mahdollisesti se, että ne eivät oikein mahdu. Voi olla, että on myös turvallisempaa, jos toinen on ulkopuolella ja voi ilmoittaa vaaratekijöistä.

5. Lintu näyttää poistuvan varhain aamulla ja palaavan noin 18-19 maissa. Missä se on päivän?
Jos pesä on jo valmis, mutta muniminen kesken, on naaras etsimässä ravintoa.

6. Miltä muniminen linnusta tuntuu?
Muninen tuottaminen on valtavan rankkaa puuhaa, kun ajattelee, että talitiainenkin tuottaa múnimisvaiheessa päivittäin asian, joka on sitä itseään painavampi. Lintunaaras siis käytännössä antaa aivan kaikkensa tässä hommassa ja voihan se olla kivuliastakin - ainakin se on valtavan työlästä. Naaras tuottaa yhden munan vuorokaudessa ja muna munitaan yleensä aamuisin.

7. Mistä tintti tietää, että nyt hautominen on aloitettava?
Sen se vain tietää, kyseessä on hormonaalinen asia.

8. Miksi Pasilan tintti "piilottaa" munat päiväksi?
Talitiainen munii 6-10 munaa ja aloittaa hautomisen vasta, kun kaikki munat on munittu. Sitä ennen tintti "piilottaa" munat päivän ajaksi. Peitellyistä munista siis huomaa, ettei "erää" ole vielä kokonaan munittu.

9. Kumpi tinteistä hautoo munat, kumpi ruokkii poikaset ja kuka ruokkii hautojan?
Naaras hautoo munat. Hautomisen aikana se voi poistua hetkeksi syömään tai sitten koiras tuo naaraalle ruokaa. Poikasia ruokkivat molemmat, sekä naaras että koiras.

10. Miten tintti jaksaa hautoa, eikö sen tee ikinä mieli pois pöntöstä?
Kyllä varmasti tintin mieli välillä halajaa muuallekin, sillä myös hautominen on raskasta hommaa. Käytännössä kuitenkin on niin, että hautomisen alettua tintti ei mielellään poistu paikalta tai jätä munia pitkäksi aikaa oman onnensa nojaan, koska haudonnan olisi hyvä olla mahdollisimman tasaista eli lämpötilan säilyä samana. Kehitys pysähtyy jos munat viilenevät liikaa.

11. Voiko hautojalla olla ikävä puolisoaan - tuntevatko linnut ylipäänsä ikävää?
Talitiaisista ei tätä varmuudella voida sanoa, mutta monien havaintojen perusteella jotkut linnut, esimerkiksi joutsenet, hanhet ja pääskyt, käyttäytyvät niin kuin kokisivat ikävää.

12. Miks laulaa lintunen, se liekö iloinen vai suruinen?
Koiras laulaa hurmatakseen naaraan ja kertoakseen muille koiraille reviirinsä. Taitaa olla niin, että huvikseen linnut eivät laula.

Oletko sinä seurannut talitiaisten elämää Puoli seiskan asentamissa linnunpöntöissä Pasilassa ja Itä-Pakilassa? Onko sinulla herännyt kysymyksiä, joihin ei vielä edellä vastattu? Kirjoita ne kommenttiosioon!

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän