Hyppää pääsisältöön

Lomamatka 70-luvulle – lähdettäisiinkö telttailemaan?

Lomamatka 70-luvulle, yle tv1
Giovanni Trimeloni (autossa), Samuel Frantzi ja Aija Frantzi matkaavat lomalle punaisella pompannapilla, Fiat 600:lla. Lomamatka 70-luvulle, yle tv1 lomamatka 70-luvulle

TV1 maanantaista perjantaihin 28.7. - 9.8.2017 klo 18.30 - 19.00, uusinta seuraavana arkiaamuna klo 9.30
Yle Areenassa 30 päivää

Lomamatka 70-luvulle on yhdeksänosainen reality-sarja siitä, kuinka käy nykyihmiselle, kun häneltä viedään tämän päivän pelit ja vehkeet.

Kolme erilaista porukkaa matkustaa kesäisessä Suomessa 70-luvun autoilla ja varusteilla. Matkassa on italialais-suomalainen perhe pompannappeineen, yksinhuoltajaäiti lapsineen ja espoolaiset nuoret kleinbussillaan. Ykkönen esittää uusintana sarjan yhdeksän osaa.

Ai, ei saa käyttää kännykkää?

Matkaajilla ei ole kännyköitä, ei iPadeja eikä navigaattoreita. Miten käy perhesuhteiden, kun lasten viihdykkeet vaihtuvat kannettavasta markkinapalloon ja tikkupeliin? Entä kun Facebookin korvike onkin Ystäväni-kirja?

Sarja tutkii sitä, kuinka paljon lomanviettomme on muuttunut kolmessakymmenessä vuodessa. Ryhmät pukeutuvat 70-luvun vaatteisiin ja syövät tuon vuosikymmenen lomaherkkuja. Onko nostalgia niin hauskaa kuin miltä se näyttää vai kutittaako ja hiostaako se vain?

Sarjassa edetään 70-lukua vuosi vuodelta. Tutuksi tulevat niin energiakriisi, hampaiden fluoraus kuin kalanmaksaöljykin. Matkalla sivutaan Imatran ajoja, yövytään Joensuun Wanhassa Jokelassa ja ihmetellään Kolin kansallismaisemaa.

lomamatka 70-luvulle, yle tv1
lomamatka 70-luvulle, yle tv1 lomamatka 70-luvulle

Fiatin porukka

Aija (Lue matkakertomus!), Giovanni eli tuttavallisemmin Gibi ja Samuel ovat suomalais-italialainen perhe Ylöjärveltä. Molemmat aikuiset ovat viettäneet köyhää nuoruuttaan 70-luvulla. Toinen Italiassa, toinen Suomessa. He lähtevät nostalgiamatkalle omaan nuoruuteensa.

Perhe ahtautuu viikoksi pompannappiin, jossa kaikki on niin mukavasti käden ulottuvilla.

Kylmä ja nälkä

Ensimmäinen jääkylmä telttayö Kotkassa vetää hieman vakavaksi ja nälkäiseksi, mutta onneksi matkaan saadaan myöhemmin hieman luksusta kuten kahvia termospulloon ja jojo.

Kun suomalainen kesämaisema vilahtelee ohi, Aijan mieleen herää muistoja ja lauluja. Loputtomasti.

Työkseen Aija ajaa bussia, Gibi keräilee pikkuautoja ja on töissä rautakaupassa. Samuel eli Samppa on kymmenvuotias nuori mies, joka rakastaa trampoliinia, tietokonepelejä ja korttitemppuja.

lomamatka 70-luvulle, yle tv1
lomamatka 70-luvulle, yle tv1 lomamatka 70-luvulle

Datsunin porukka

Jutta Linsén eli parhaat lapsuusvuotensa 70-luvulla. Sarjan myötä myös Jutan lapset Linus, Luca, Dante ja Delina pääsevät tutustumaan aikaan, jolloin ei ollut tietokonepelejä tai kännyköitä.

Linsénit lähtevät matkaan Datsun 1000 Deluxella, joka ei ole aivan mahtipontisen nimensä veroinen. Kerran auto jättää perheen tienposkeen eikä matkanteko muutenkaan aina ole hauskaa ilman DVD-soittimia ja kunnollista ilmanvaihtoa.

Linsénien yllätykseksi matka suuntautuu kohti itää Jutan lapsuudenmaisemiin. Silti välillä pinnakin vähän palaa. Facebookin puutteessa lapset täyttelevät Ystävä-kirjaa ja matkan aikana tutuksi tulevat 70-luvun harrastukset jollailusta bingoiluun.

lomamatka 70-luvulle, yle tv1
lomamatka 70-luvulle, yle tv1 lomamatka 70-luvulle

Kleinbussin porukka

Kolme parikymppistä espoolaisneitoa Camilla, Mariliis ja Nea starttaavat kohti elämänsä ensimmäistä telttalomaansa. Nea opiskelee kosmetologiksi, Mariliis lähihoitajaksi ja Camilla oli kuvausten hetkellä kaupan kassalla töissä.

Tytöt ovat riippuvaisia kännykästään. Unelmien loma olisi jossakin lämpimässä ja telttailusta ei ole kokemusta. Mutta tärkeintä on ystävien kanssa yhdessä olo ja sitä lähdetään nyt testaamaan uusissa oloissa. Kestääkö ystävyys myös uudet olosuhteet?

Kuka meistä on räväkkä?

Tytöt eivät tiedä, että matkalla heidän seuraansa liittyy lisää lomalaisia. Kun liftaavat veljekset Harry ja Henry nousevat auton kyytiin, tyttöjä vielä naurattaa.

Mutta kun poliisi pysäyttää kleinbussin ja mukaan saadaan vielä räväkät kuusikymppiset Raija ja Raili, tunnelma alkaa kiristyä. Kuinka käy eri sukupolvilta 70-luku? Luvassa itkua, kiihkeitä keskusteluja, hajonnut auto – mutta myös naurua.

Tuotanto: Yle Asia, 2012. Sarja on esitetty edellisen kerran TV1:llä vuonna 2015.

28.7. Hiostaako, muru?

Pois nykyaika ja tilalle 70-luku. Vanhat autot, hiostavat vaatteet ja telttayöt. Kenen pinna kestää? Ensimmäisenä etappina Kotka. Samppa ja Gibi valmistautuvat kokkaamaan Santalehden leirintäalueella.

31.7. Varo liftaria, Nea!

Kleinbussin kyytiin nousee muukalaisia. Datsunissa tyrmistytään Imatran leiripaikasta. Mutta Fiatissa laulu raikaa.

1.8. Apua, poliisi!

Virkavalta pysäyttää Kleinbussin. Hermot kiristyvät, kun taas on uusia yllätyksiä luvassa. Linsenit kohtaavat Parikkalassa kansallissankarin. Sampalle päivä on liikaa.

2.8. Datsun minkä teit!

Matka jatkuu kohti Rääkkylää. Linsenien matka katkeaa, kun Datsun hajoaa tienposkeen. Kleinbus eksyy Savonlinnaan ja Nealta pääsee itku. Aijaa laulattaa.

3.8. Nyt meni hermot!

Datsunissa syttyy ilmiriita, mutta onneksi Armi ja Danny auttavat. Kleinbussissa puhutaan politiikkaa. Joensuussa Aijaa odottaa todellinen yllätys. Yöpaikkana Wanha Jokela.

4.8. Mennään mopedilla!

Kleinbussi hajoaa, mutta onneksi on mopedit. Linsenit pelkäävät karhuja. Kolilla juhlitaan synttäreitä. Raili ja Raija löytävät Heikki Turusen lavatansseista Lieksasta.

7.8. Kleinbussin matka

Jälleennäkeminen paljastaa salaisuuksia. Kaikki ei ollut sitä, miltä kuvissa näytti. Poikia ikävöivät kaikki.

8.8. Linsenien matka

Linsenien paluu Jutan lapsuuden maisemiin. Huonosti nukuttuja öitä ja hikisiä kilometrejä, kaitafilmiä ja keihäänheittoa, Armia ja Dannyä, kylmää keittoa ja kuumia tunteita.

9.8. Pompannapin matka

Muistelussa lomaviikon huippuhetket Helsingistä Kolille. Aija laulaa ja maisemat vaihtuvat.

Muualla verkossa:
Elävä arkisto: 1970-luku
Lomamatka 80-luvulle

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.