Hyppää pääsisältöön

Ratsastajatähtien vinkit valmistautumiseen

Anna-Juulia Kontio
Anna-Juulia Kontio Anna-Juulia Kontio Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Anna-Juulia Kontio
Anna-Juulia Kontio Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Anna-Juulia Kontio
Anna-Juulia Kontio Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Kisakausi on alkanut ja on aika suunnata katse tuleviin suorituksiin. Anna-Juulia Kontio, Eevamaria Porthan-Bordell ja Maiju Mallat jakavat ajatuksiaan liittyen radan kävelyyn, verryttelyyn ja henkiseen valmistautumiseen.

Maiju Mallat kävelee radan aina kahdesti

Maiju Mallat
Maiju Mallat Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Maailman huipulla hyppäävä Maiju Mallat yrittää aina katsoa radan etukäteen, mutta usein ajanpuutteen vuoksi hän opettelee esteet vasta varsinaisen kävelyn aikana. Maiju kävelee radan aina vähintään kaksi kertaa. Ensimmäinen kerta menee teiden suunnitteluun ja etäisyyksien mittaamiseen. Toisella kerralla hän hioo taktiikkaa.

- Tärkeimmillä radoilla mittaan etäisyydet vielä toisellakin kerralla, koska haluan varmistua siitä että olen varmasti laskenut oikein. Toisella kerralla hion myös taktiikkaa ja mietin, että missä kaarteessa voisi voittaa vähän aikaa,
Maiju sanoo.

Tiukoista teistä huolimatta Maiju on ratsastuksessaan huolellinen. Pienikin virhe voi kostautua alas tulevina puomeina.

- Pahin on se, jos ei kaarteessa ehdi suoristaa ennen estettä. Jos hevonen tulee esteelle vinosti, on vaarana, että se hyppää ”lavan yli”. Silloin yleensä kaikki hevosen jalat eivät nouse yhtä korkealle ja esteet tippuvat helposti.

Kahden kävelyn jälkeen Maiju käy radan vielä kertaalleen läpi kentän reunalta. Vaikka takana on lukuisia ratoja, ei ammattilainenkaan pääse eroon radan unohtamisen pelosta. Lue lisää Maiju Mallatista ja radan kävelystä.

Nipsu säilyttää hevosensa luottamuksen koko verryttelyn ajan

Lihasten lämmittämisen lisäksi verryttelyn tarkoitus on valmistaa ratsukko henkisesti radalle. Kouluratsastaja Eevamaria "Nipsu" Porthan-Brodell sanoo, että suurin virhe, mitä verryttelyssä voi tehdä on pettää hevosen luottamus.

- Sekä hevonen että ratsastaja tekevät virheitä, mutta omaa turhautumista ei saa purkaa hevoseen,
Eevamaria muistuttaa.

Verryttelyssä pitää pitää itsensä coolina, vaikka suoritus kuinka jännittää. Toinen asia, mitä pitää verryttelyssä välttää, on kiire.

- Kiireessa sortuu helposti yliratsastukseen, mikä stressaa hevosta. Onnistunut rata edellyttää sitä, että hevosella on aikaa vertyä rehellisesti.

Kisaverryttelyyn Eevamaria varaa aikaa tilanteesta riippuen 20-45 minuuttia. Esimerkiksi kuumana kesäpäivänä vähempi on usein parempi.

Ennen kilpailuja ratsastaessaan Eevamarian pitää huolen siitä, että hevonen venyttää itseään. Venyttäminen on avainasemassa myös kisaverryttelyssä.

- Teen verryttelyssä sellaisia liikkeitä, jotka pitävät hevosen reaktiivisena. Annan hevosen venyä rauhassa, teen sivuliikkeitä, siirtymisiä ja lisään kokoomisastetta hiljalleen. Saatan tehdä myös piaffeen valmistamista, mutta en välttämättä edes piaffea,
Eevamaria kertoo. Lue lisää Eevamariasta ja verryttelystä.

Juuli ei välitä muiden puheista, vaan tekee omaa juttuaan

Anna-Juulia Kontio
Anna-Juulia Kontio Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Jatkuva kilpailu menestyksestä synnyttää myös painetta ja pahoja puheita. Kateus ei rajaudu vain meihin tavallisiin harrastajiin vaan sitä esiintyy yhtälailla huippuratsastajien keskuudessa. Myös huipputason ratsastuspiireissä puhutaan pahaa selän takana. Suomen menestyneimpiin nuoriin ratsastajiin kuuluva Anna-Juulia ei kuitenkaan välitä huhupuheista.

- Olen ollut kuitenkin pienestä asti sellainen, että teen omat juttuni, enkä välitä muiden puheista. Siinä tulee hulluksi jos alkaa miettiä muiden sanomisia.

Sen sijaan tavoitteet ja unelmat tuleekin sanoa ääneen, muuten ne eivät koskaan toteudu. Juuli on uskaltanut tavoitella maailman esteratsastuksen huippua ja tehnyt valtavasti töitä päästäkseen haluamalleen tasolle. Lue lisää Juulista ja huippuratsastajan arjesta.

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.